Med anledning av den rådande situationen i Sverige vill vi i föreningen Nordic Nutrition Council bidra till samhället med vår kunskap och kompetens.

I vårt brev finns resultat från aktuell internationell forskning kring D-vitaminets roll för immunförsvaret från de hundratals studier som redan publicerats under år 2020. Enligt internationella forskningsresultat är det en övervägande stor andel av människor med brist på D-vitamin som blivit sjuka i covid-19. För den som har en nivå av D-vitamin på minst 75 nmol/liter blod är risken med det aktuella viruset däremot mycket liten. Under perioden november-april är bristen störst. Därför avled så många förra våren.

När det verkligen handlar om att rädda liv är tillskott av D-vitamin för personer i riskgrupperna den säkraste, snabbaste och billigaste metoden. I Danmark, Finland, England och Skottland har man redan börjat rekommendera D-vitamin i högre dos eller dela ut det gratis. En dagsdos om 1000 IE till 5000 IE kostar endast 1-2 kr. Det är oförsvarligt att ignorera denna livsfarliga näringsbrist!

Se även artikeln i det aktuella numret av Läkartidningen från 2021.01.04, samt i Läkartidningen från maj 2020 där framstående svenska läkare förklarar D-vitaminets funktion i immunsystemet.

Det finns ingen tid att förlora – riskgrupperna behöver D-vitamin nu!

Föreningen Nordic Nutrition Council uppmanar därför svenska myndigheter och vårdinstanser att omgående följa den aktuella forskningen och förorda näringstillskott av D-vitamin i relevanta doser. Detta för att säkert och utan biverkningar stärka immunsystemet och därmed rädda liv, nu, direkt!

Läs hela brevet genom att klicka här.

Vi i den ideella föreningen Nordic Nutrition Council står till ert förfogande.

Av Nordic Nutrition Council

Vill du skriva en debattartikel? Ekoappen ger fristående skribenter möjlighet att uttrycka en åsikt, ge replik eller skapa debatt. För debattartiklarnas åsikter svarar skribenten, de behöver inte vara åsikter som Ekoappen delar. Kontakta redaktionen@ekoappen.se
covidCovid-19vitamin D