När vi känner att vi inte har kontroll vill vi förstås återfå den så snabbt som möjligt. Ett sätt kan vara att använda oss av en välbekant ritual. Men hur effektivt är det egentligen för att minska oro? Forskare ville ta reda på det genom att låta en grupp personer utsättas för oro och därefter utföra en lugnande ritual. 

Naturkatastrofer skapar oro

På Mauritius behöver befolkningen vara förberedda på naturkatastrofer eftersom extrema väderförhållanden inträffar där regelbundet. Studiedeltagarna som bodde på ön, fick lyssna på ett föredrag om hur de bäst förbereder sig vid cykloner eller översvämningar. Självklart är detta stressande att lyssna på och vid mätningar uppvisade deras kroppar tecken på stress. 

Lär mer: 7 anledningar att få fler orgasmer

Stress behöver brytas 

Stress i mindre doser är inte farligt men vi behöver kunna bryta den och återhämta oss. Annars hänger effekterna kvar och vi kan få negativa effekter av den långvariga stressen. Forskarna ville ta reda på om ritualer kunde vara en hjälp för att bryta stress. Därför fick deltagarna antingen vara med i en religiös ritual i det lokala templet eller spendera tid i en neutral miljö.

Personerna som deltog i den religiösa ritualen minskade sin stress betydligt med än de som befunnit sig i den neutrala miljön. Nu är vi svenskar inte lika religiösa som mauretanierna men det finns många sätt att skapa en avslappnande ritual. 

Läs mer: Därför minskar stressen i naturen

Gör gärna ritualen tillsammans med andra 

Forskarna tror att en del av hemligheten ligger i att utföra en välbekant ritual tillsammans med andra. Du behöver inte utöva religion även om det för all del är ett effektivt sätt om du har en religiös miljö du trivs i. Du kan även kan bjuda hem några på middag, en sådan sammankomst har även den ritualer. Bor du tillsammans med andra kan ni tillsammans skapa en kvällsrutin eller en speciell dag i veckan när ni gör något alla uppskattar. Du kan förstås även ha nytta av att skapa alldeles egna rutiner, till exempel: 

  • Skriv en tacksamhetsdagbok varje dag. Även att öva tacksamhet har visat sig bra för välmåendet vilket ger två flugor i en smäll. 
  • Inför en lugn stund varje kväll där du kommer ner i varv innan sänggående. Lägg undan skärmar och gör yoga, en andningsövning eller ta en kort promenad. 
  • Njut av morgonkaffet med samma kopp varje dag och din speciella kaffesort. 

Av Katarina Fornander

Källa: M. Lang, J. Krátký, D. Xygalatas. The role of ritual behaviour in anxiety reduction: an investigation of Marathi religious practices in Mauritius. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 2020; 375 (1805): 20190431
ororitualerstress