Dominique Samir Guellouchi, grundare av Loelle, ville testa något nytt i livet. Hans mamma berättade om den ekologiska arganolja hon i decennier använt i sin hudvård.

Jag reste till Marocko för att ta reda på mer och blev helt tagen av det jag såg. I kvinnokooperativet där oljan produceras, arbetar kvinnor på sina villkor Inkomsterna erbjuder ett skydd mot destruktiva relationer.

Han tog med sig några liter arganolja hem på flyget och tappade upp olja på flaskor hemma i köket. Att sälja oljan var enkelt, när butiksägarna kände kvaliteten på oljan och historien bakom köpte de direkt.

Flaskorna tog slut på några få timmar. Därefter startade jag företag och döpte det efter min dotter Loelle.

Oljan skapar möjligheter

Loelles arganolja är fortfarande dess bäst säljande produkt och prisbelönt. Dominique framhåller att dess fördelar för konsumenten, den är ekologisk och vegan. Ofta får han höra berättelser om hur den läkt hudproblem hos de som använder den.

Produkten innebär också en trygg framtid för kvinnokooperativet. Eftersom Loelle är en stor kund ger det möjligheter kvinnorna annars inte haft. De kan skicka sina döttrar till skolan, som Dominique har stöttat med skolmaterial. Han har också gett extra bonusar till kvinnorna, kläder och maskindelar.

En kvinna som blivit slagen av sin man flydde till kvinnokooperativet och togs om hand där. Efter ett år träffade hon en fin man som hon blev kär i och nu vidareutbildar hon sig. Det känns bra att veta att Loelle bidragit till att kooperativet kunnat ge henne en fristad.

Rosenvattnet är också populär och även den prisbelönt. Den görs i en stad som heter Kelâat M’gouna vid atlasbergen. Där finns stora rosenängar med rosor.

Kvinnorna plockar bladen och destillerar dem till ett rosenvatten av finaste kvalitén. Jag föredrar att köpa råvaran direkt från källan, det ger en färsk produkt och bättre kvalitet.

Läs mer: Så fixar du sommarfötterna

Färre men väl utvalda produkter

Loelle har flera milda tvålar, bland annat i serien African Black Soap som innehåller sheasmör. Tvålen finns som fast eller flytande och produceras av ett kvinnokooperativ i Ghana. Även här styr kvinnorna sin egen ekonomi och pengarna fördelas mellan dem.

Sheasmör är helt magiskt och tvålarna kan användas som en allroundprodukt för att tvätta huden och håret. Sheasmör är väldigt återfuktande och torkar inte ut håret.

Dominique förklarar att vi ofta har för många produkter i våra badrumsskåp. Egentligen räcker det med några få.

En hudvårdsrutin kan innehålla ett hydrolat som rosenvatten eller nerolivatten. Det balanserar hudens pH och återfuktar den. Därefter kan du använda en olja som skyddar huden och kapslar in fukten. När du tvättar huden kan du använda en mild tvål, gärna en som passar att tvätta håret med också. Välj dina produkter noga och se till att de är bra för din hud, miljön och producenten.

Läs mer: Kollagen – hudens bästa vän

Nyheter att hålla utkik efter

Loelle kommer att även i framtiden lägga tonvikt på oljor eftersom det är produkter utan vatten i sig.

Vi behöver tänka på hur vi använder vatten eftersom det på många platser i världen är vattenbrist. Några av våra kommande produkter är oljeblandningar för olika hudtyper, tipsar Dominique

arganoljaekoLoellerosenvattenvegan