I den här artikeln ska vi titta närmare på samspelet mellan mage, tarm och hjärna. Vi ska också gå igenom vad du kan göra för att få din mage att må bättre och på så sätt minska risken för psykisk ohälsa.

Mag- och tarmsystemet – kroppens andra hjärna

Att vår psykiska hälsa kan påverka magen känner de flesta förmodligen till. Oro och ångest kan göra att magen hamnar i obalans och stress ligger ofta bakom många IBS-diagnoser. Det som få däremot känner till är att magen, eller snarare tarmen, också kan påverka hur vi mår psykiskt.

Vårt magsystem fungerar faktiskt som en andra hjärna. I det så kallade enteriska nervsystemet – som täcker hela mag- och tarmkanalen – finns mängder av nervkopplingar till och från vår hjärna, betydligt fler än vad som till exempel finns i ryggmärgen.

Läs också: Kosttillskott som hjälper en orolig mage på naturlig väg

Serotonin och dopamin

I mage och tarm produceras också de viktiga hormonerna serotonin och dopamin som har en stor inverkan på vårt psykiska mående:

Även dryga 80 procent av immunförsvarets celler finns i mage och tarm. Inflammationer i magen är ofta kopplade till psykisk ohälsa, framför allt depression. 

Hur mage och tarm påverkar vår hjärna

Tarmens huvudsakliga funktion är att ta upp de näringsämnen kroppen behöver. Den ska samtidigt fungera som en barriär mot främmande ämnen och bakterier som kan vara skadliga. Dessa ämnen ska inte tas upp, utan transporteras ut ur kroppen med avföringen.

Bakteriefloran i tarmen – som påverkas av vår kost – kan dock försämra denna skyddsbarriär och göra att tarmen ändå tar upp ämnen som egentligen ska transporteras ut. Detta aktiverar nervcellerna i tarmen och skickar smärtsignaler till hjärnan.

De skadliga ämnena kan också ta sig direkt ut i blodomloppet och vidare till hjärnan där de orsakar en stressreaktion. Stressen leder till försämrade tarmrörelser, vilket rubbar bakteriefloran och skapar en ond cirkel.

Läs också: Kan Q10 förbättra blodcirkulationen?

6 tips för en gladare mage

Som tur är finns det saker du kan göra för att förbättra din maghälsa och därmed även ditt psykiska välmående. Här kommer sju tips för en gladare mage.

  1. Probiotika. Probiotika är levande mikroorganismer som lever i tarmen och som kan förbättra mag- och tarmfunktionen. Idag finns det många olika probiotikatillskott du kan testa för att förbättra din maghälsa och även ditt immunförsvar.
  2. Prebiotika. Prebiotika är fibrer för tarmen som skapar en trivsammare miljö för tarmbakterierna och som bland annat sägs kunna lindra symtomen vid IBS.
  3. Periodisk fasta. Genom att fasta regelbundet, exempelvis i 12 – 16 timmar, ger du tarmen en chans att reparera sig själv, vilket minskar risken för inflammation.
  4. Stressa mindre. Stress har en negativ effekt på magfunktionen och minskar antalet hälsosamma bakterier i tarmen. Testa yoga eller meditation för att lära dig varva ner.
  5. Andas bättre. Andningsövningar kan dels minska stress, men också förbättra magens funktion. Genom att andras på rätt sätt kan du nämligen aktivera vagusnerven som ansvarar för kommunikationen mellan mage och hjärna.

Kosttillskott för en glad mage

BioCare BioAcidophilus –  är en höggradig blandning av LAB4-komplexet av levande bakterier. Varje kapsel innehåller 10 miljarder levande bakterier, 20 miljarder per dagligt intag.

Flora Plus+ Probiotika – innehåller 16 kliniskt undersökta och icke-konkurrerande stammar och 20 miljarder bakterier per kapsel. Utmärkt för personer med IBS, Ulcerös Kolit och Crohns!

Thorne FloraMend Prime Probiotic – är en blandning av goda bakterier för tarmfloran i säker form som överlever kroppsvärmen och matsmältningsprocessen.

Av Elsa Larsson

Bättre HälsaEduragreatlifeMag-och tarmsystem