Vi kommer låta vår connection med naturen synas ännu mer, berättar hon för Ekoappen.

Ett intresse för människor, miljö och hur vi tar hand om dem på bästa sätt ligger Biofood varmt om hjärtat och har funnit med sedan starten.  Grundaren Denny Abrahamsson ägde välkända eko-butiken Gryningen på Folkungagatan i Stockholm och ville erbjuda sina kunder giftfria produkter. Det hette nämligen inte ekologiskt på 70-talet när hans verksamhet startade upp, utan giftfritt. 

Verksamheten startade i Dennys lägenhet, växte till butiken på Folkungagatan och 1988 kom den ekologiska livsmedelsdistributören Biofood till. Marie Lavén är idag ägare och vd till bolaget efter att Denny Abrahamsson pensionerat sig. Hon började på Biofood 1993 med ett brinnande hälsointresse som är minst lika stort idag. Vurmen för självläkning, andlighet och naturen har hon med sig sedan uppväxten.

Som barn var jag fascinerad av min farfar och hans syster som båda var andliga, på så sätt att de trodde på något större och att vi alla hänger ihop. Mormor och morfar naturmänniskor och uppmuntrade mitt intresse för örter och att ta till vara det som finns i skogen. När jag var yngre hade jag hud- och magproblem som förvärrades av att jag fick antibiotika i flera omgångar.

Därför stegade Marie som barn en dag in på en hälsokostbutik i Örebro där hon är uppväxt för att köpa en hudkräm. Veckopengen spenderade hon på en produkt från Annemarie Börlind och blev nyfiken när kvinnan som arbetade i butiken berättade att hon kunde både ha krämen på huden och äta den. 

Nu är jag frisk i huden och magen men jag har ägnat en stor del av mitt vuxna liv med att rätta till det som antibiotikan ställde till med, samtidigt är det också det som visat mig vägen till  olika möjligheter som finns för självläkning.

Läs också: Här är näringen som håller huden ung och fräsch länge

Hälsokostbutiker ligger varmt om hjärtat

Eftersom hon själv haft hjälp av den kunskap som finns hos hälsokosten är hon mån om att alla ska veta vilken guldgruva det är att besöka en butik med påläst och engagerad personal. 

Jag älskar våra hälsokostbutiker och allt som finns att inspireras av där. Min uppmaning är att gå in där, lyssna och ta hjälp av personalen – som sitter på en riktig guldgruva. Om vi på Biofood med våra produkter kan hjälpa hälsokosten är vi jätteglada. 

Just att bry sig om och vårda relationer är viktigt för BioFood.

Vi jobbar med omtanke och kvalitet som vår värdegrund, som vi tagit fram tillsammans alla i personalen. Omtanke vill vi visa alla, våra kunder, leverantörer och inte minst naturen, berättar Marie Lavén. 

Läs också: Stressad? Så hittar du lugnet

En portfölj av hållbara produkter

I sin portfölj har Biofood över 70 varumärken med mängder av välgörande, välsmakande och väldoftande produkter. Deras eget märke förstås men även andra, handplockade för att vara reko och schyssta mot människa och miljö. Där finns mat och téer men också hudvård, tillskott och blomessenser. 

Blomessenser kan vara känslomässiga mediciner. En gitarrist tex. upplevde det mycket jobbigt att stå på scen. Något han kunde få hjälp med tack vare blomessenser. Australian Bush Flower Essences ”Emergency” tex. eller ”Confid” ger support och styrka genom utmanande situationer. 

Essenserna droppas under tungan och är ett resultat av att blomman fått dra i vatten och lämna över sitt avtryck. Australian Bush Flower Essences produkter består av olika vildväxande blommor och själva infusionen till modertinkturen görs i naturen och processen tar ungefär två timmar.

Att besöka ett hållbart företag inom hälsa kan ibland vara en helhetsupplevelse. Så beskriver Marie Lavén sin resa till österriska SONNENTOR, som betyder solstråle. 

De som arbetar på företaget bor i byn och i områdena runt byn där företaget verkar och när örter och växter till produkterna ska skördas är det en stor skördefest och alla i byarna runt omkring bjuds in. Tusentals kommer för att titta och uppleva alla örter och blommor. Företaget är lika gammalt som Biofood och är hållbart på alla nivåer. Vi har planer på att ordna resor till SONNENTOR och låta kunder komma med och titta på detta fina företag, när det är möjligt igen.

Läs också: Paul Svensson: “Vi borde slänga mindre mat”

Framtiden för branschen och BioFood

I framtiden tror hon att alternativ och komplementär medicin kommer att växa i popularitet. 

Vi kommer bli mer intresserade av att läka och stärka oss själva. Vi har också flera produkter som följer trender för den som gärna väljer att använda mat som läkande kraft, säger hon och nämner MCT-olja, gurkmejakoncentrat och hampaolja som exempel.  

Under året som gått har ett redan stort hälso- och naturintresse i Sverige intensifierats. Det är något som Marie Lavén på Biofood gläds åt. 

Många har fått upp ögonen för att det är viktigt hur vi mår mentalt och att vi behöver värna om det. Vi har fått uppleva hur viktig naturen är för oss och kommer i fortsättningen vilja ta hand om och skydda den ännu mer.

Av Katarina Fornander

Biofood