I den här artikeln ska vi beskriva samspelet mellan kost och psykisk hälsa och tipsa om vad du kan äta för att minska besvären vid ångest och depression. 

Tarmflorans betydelse för psyket

Mag-tarmkanalen har länge kallats ”vår andra hjärna”. Anledningen till det är att vår tarmflora har en stor inverkan på både vår psykiska och fysiska hälsa. Efter många års forskning står det klart att vår kost och tarmhälsa faktiskt spelar en stor roll för vårt mentala välbefinnande, då man hittat kopplingar mellan psykisk ohälsa och dålig mat med mycket socker och dåliga fetter. 

I vår tarm finns miljarder goda bakterier från cirka tusen olika arter. Ju bättre vår tarmhälsa är, desto fler bakteriearter har vi. Vid sjukdom dör vissa arter och vi mår sämre. Eftersom signaler skickas mellan tarmen och hjärnan dröjer det inte länge förrän vi känner de första symptomen på ångest eller depression. 

Läs också: Magens påverkan på det psykiska måendet

Symptom på ångest och depression

Ångest är ett tillstånd där du känner oro eller ängslan i kroppen och kan för många kännas som ett obehagligt och skrämmande tillstånd. Även om det är helt ofarligt kan påverkan på ditt liv vara omfattande. I värsta fall kan ångest leda till social isolering och ofrivillig ensamhet.

Några vanliga tecken på ångest är:

  • Hjärtat slår hårdare och snabbare än vanligt.
  • Andningsfrekvensen ökar och du kan uppleva andningssvårigheter.
  • Du börjar svettas och känner varma eller kalla kårar i kroppen.
  • Du kan få stickningar eller domningar i händer eller fötter.
  • Du blir yr, darrig och skakig och känner dig svimfärdig.

Att uppleva ångest under en längre tid kan i värsta fall leda till depression. Då kan du också uppleva:

  • Nedstämdhet, ångest och irritation
  • Låg självkänsla och självmordstankar
  • Känslan av hopplöshet och meningslöshet
  • Ingen glädje eller lust att göra något

Livsmedel som kan lindra ångest och depression

Även om det tyvärr inte finns några mirakeldieter för bättre psykisk hälsa kan en varierad och nyttig kost hjälpa dig att må bättre generellt. Exempel på livsmedel som kan förbättra eller lindra symptomen av ångest och depression kan grupperas på följande sätt.

Läs också: Hur depression och sköldkörtelproblem kan höra samman

Livsmedel rika på antioxidanter

Antioxidanter är viktiga för att skydda kroppen mot fria radikaler. I låga halter är fria radikaler nödvändiga för oss, men när halterna ökar kan det leda till oxidativ stress som skadar celler och vävnader och kan öka risken för sjukdomar.

Några exempel på livsmedel rika på antioxidanter är bär, lök, kål, grönt te, vindruvor, apelsin, nötter och fröer.

Livsmedel med fullkorn

Fullkorn innehåller nyttiga fibrer som är tarmbakteriernas huvudföda. Genom att konsumera mat rik på fibrer kan du hjälpa tarmen att må bättre, vilket också minskar symptomen vid ångest och andra psykiska besvär. 

I denna grupp ingår fullkornsvarianter av pasta, bröd och flingor, men också frukt och grönsaker.

Livsmedel med saffran

Saffran är inte bara en krydda, det har visat sig i studier att saffran har en god effekt på symtom vid depression och ångest. Saffran har en förmåga att kunna höja nivåerna av vårt må – bra hormon serotonin i hjärnan.

Livsmedel rika på magnesium

Magnesium är nödvändigt för produktionen av protein samt för muskel- och nervfunktionen. Det finns olika sorter av magnesium, där vissa har en direkt koppling till vår hjärna. Även om magnesiumbrist är ganska ovanlig kan den uppstå vid vissa sjukdomar eller vid kostrestriktioner. 

Livsmedel som är rika på magnesium är bland annat baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter, kött, fisk och skaldjur. 

Livsmedel rika på nyttiga fetter

När vi pratar om nyttiga fetter syftar vi framför allt omega-3-fetter som kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, men som också är viktiga för hjärnans utveckling och funktion. Om du äter fisk 2-3 gånger i veckan och varierar mellan olika sorter har du i regel fått i dig en stor del av de nyttiga fetter du behöver för att må bra.

Nyttiga fetter finns i feta fiskar som lax (odlad), sill (inte från Östersjön) och makrill. Några bra vegetabiliska alternativ är valnötter, chiafrön, edamamebönor och alger.

Av Elsa Larsson

ångestdepressionnäringPsykisk hälsa