Så vad är det egentligen som gjort det micellära vattnet så eftertraktat? Och hur använder man det för att få bästa möjliga resultat? Det och mycket mer får du lära dig i den här artikeln. 

Vad är micellärvatten?

Micellärvatten är ett ansiktsvatten innehållande en viktig nyckelingrediens, nämligen miceller. Miceller är koncentrerade hydrofila och oleofila molekyler, vilket betyder att de kan lösa upp både olje- och vattenlösliga smutspartiklar. 

Enkelt förklarat fungerar miceller lite som en magnet. När du applicerar micellärvatten på en bomullspad – som för övrigt också innehåller hydrofila molekyler – och för den över ansiktet fastnar smutsen på paden, tack vare micellerna. 

Kort sagt ger micellärt vatten en grundlig och samtidigt återfuktande rengöring av ansiktet. Produkten fungerar också utmärkt för att ta bort envist smink på ett skonsamt sätt.  

Visste du att? Micellärvatten utvecklades för vuxna och barn med diverse hudproblem. Syftet var att rengöra huden utan att irritera hudbarriären.

Läs också: Micellärvatten – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

Vilka är fördelarna med micellärt vatten?

Det finns många fördelar med micellärvatten som kan vara bra att känna till. 

  • Skonsamt för huden. Micellärt vatten är inte bara effektivt, det är även skonsamt för huden eftersom du inte behöver gnugga för att få bort smuts. Dessutom innehåller dessa produkter sällan starka kemikalier som kan orsaka irritation.
  • Passar alla hudtyper. Micellärvatten går bra att använda oavsett vilken hudtyp du har. Se bara till att välja en variant utan parfym och alkohol, framför allt om du har känslig hud. 
  • Återfuktande. Mångamicellära vatten har återfuktande egenskaper. Det gör att det inte lämnar samma strama känsla som många andra ansiktsrengöringar kan göra. Du behöver dessutom inte skölja ansiktet med vatten efter applicering, vilket är perfekt för dig med torr hy som helst undviker vatten. 
  • Tar även bort smink. Slutligen kan det micellära vattnet användas som ett alternativ till sminkrengöring om du använder lite smink. Det tar effektivt bort make up från både hud och ögonfransar. 

Läs också: Varför du ska byta till naturlig hud- och hårvård

Hur använder jag micellärt vatten?

Att använda micellärt vatten är busenkelt och du kan naturligtvis använda det både morgon och kväll. Gör så här: 

  1. Applicera micellärt vatten på en bomullspad. Om du har mycket smink på dig bör du använda en vanlig ansiktsrengöring för att få bort det värsta. 
  2. Dra bomullspaden försiktigt över hela ansiktet. Undvik att gnugga, dra istället över samma område upprepade gånger. 
  3. Om du har ögonsmink kan du låta en bomullspad med micellärt vatten vila på slutna ögonlock ett par minuter för att lösa upp sminket. 
  4. Använd flera bomullspads om du behöver och dra över ansiktet tills de är helt rena. 

Tips! Använd tvättbara bomullspads istället för engångspads. De ger dig samma effekt, men är betydligt bättre för miljön då bomull kräver en hel del vatten vid framställningen. 

Är toner och micellärt vatten samma sak? 

Det är lätt att blanda ihop micellärt vatten och toner, men dessa produkter har faktiskt olika funktioner i hudvårdsrutinen. 

Micellärvatten är en slags hybrid mellan toner och ansiktsrengöring och används främst för att rengöra ansiktet. Toner, å andra sidan, använder du för att balansera hudens pH-värde och förbereda den för efterföljande produkter, exempelvis serum och hudkräm. En toner kan också vara bra för dig som har acnebenägen hud, då den reglerar produktionen av talg.

Det går utmärkt att kombinera toner och micellärt vatten i hudvårdsrutinen. Börja med att micellärvattnet för att få bort smuts och följ upp med en toner innan du applicerar övriga hudvårdsprodukter. 

Av Elsa Larsson

hudvårdMicellärvatten