Allergiska tillstånd är vanligare idag, allt från milda till svåra symtom och kan vara: 

 • födoämnesallergier
 • astma
 • säsongsallergi 
 • hösnuva 
 • eksem. 

Vanliga symtom på allergier är exempelvis: 

 • kronisk inflammation
 • nysningar
 • rinnande näsa
 • ögonsymtom: kliande, röda eller rinnande ögon
 • nästäppa
 • hosta
 • kliande näsa mun eller svalg
 • rinnande näsa och
 • väsande andning.

BioCare är ett brittiskt företag som tar fram högkvalitativa kosttillskott. De har expertkunskap och mångårig erfarenhet inom att stötta immunförsvaret med näring, inklusive vid allergier. Kylie Peavoy är kostrådgivare inom klinisk nutrition på BioCare. Hon berättar: 

Många barn utvecklar allergisk känslighet under de första två åren av livet, och det kan utvecklas och ibland förvärras genom livet. Det uppskattas att cirka 40% av världens befolkning är atopisk, det vill säga upplever hälsotillstånd orsakade av allergiska reaktioner. Utöver det har cirka 10 till 15% av barnen har astma. Studier tyder på att förekomsten av atopisk dermatit har ökat med två till fem gånger under de senaste tre decennierna. 

 Vad är allergi?

En allergi utvecklas när immunsystemet blir ”överkänsligt” mot ett ämne som finns i maten eller vår miljö och reagerar på samma sätt som det skulle på exempelvis en skadlig bakterie. 

Detta inflammatoriska svar ger frisättning av histamin från en celltyp i immunförsvaret som kallas mastceller och de spelar en nyckelroll för att förmedla inflammation, särskilt allergiska reaktioner. De flesta får då antihistaminläkemedel för att minska sina symtom, säger Kylie.

Allergener kan hittas i stor utsträckning i vår miljö och inkluderar:

 • vanliga livsmedel 
 • aeroallergener såsom: dammkvalster, djursprickor, olika gräs- och trädpollen, 
 • mögel. 

Matallergener finns det många av i vår moderna kost, dock är allergisk sjukdom sannolikt resultatet av en kombination av faktorer tillsammans, snarare än resultatet av en enda faktor som kost.

Orsaker till allergi 

De vanligaste orsakerna och riskfaktorerna för allergier senare i livet är: 

 • atopi hos mamman kan öka risken för att barnet ska få allergier störningar i tarmfloran från kejsarsnitt
 • antibiotikaanvändning vid födseln och
 • ersättning snarare än amning. 

Tidig exponering för bakterier är viktigt för att utveckla ett balanserat immunsystem. Att leka utomhus och bli lite lerig eller stoppa naturligt smutsiga föremål i munnen ökar vår mångfald av bakterier, som består av miljarder olika levande bakteriestammar. Dessa tarmbakteriestammar är alla unika för var och en av oss och beror på vår genetik och miljöpåverkan. Sedan finns den så kallade ”hygienhypotesen” som säger att minskad exponering för mikrober från tidig ålder skulle kunna stå för ökningen av allergiska tillstånd, förklarar Kylie. 

Exponering för vår miljö och kemikalier kan bidra till inflammation och allergier, där cigarettrök, bekämpningsmedel, pollen, sulfiter från vin eller torkad frukt eller histaminrika livsmedel som åldrade ostar och processat kött alla ökar den toxiska belastningen. Kroppens naturliga avgiftningsprocess för att rensa histamin är nedsatt hos en del personer och kan ofta kopplas till svårighetsgraden av vid astma.

Brist på näringsämnen kan också spela en stor roll när det gäller ökade allergier, i kombination med fysisk och känslomässig stress och dålig sömn som urlakar kroppen på viktiga näringsämnen. D-vitamin, magnesium och en rad B-vitaminer är bara några av de viktigaste ämnena vi behöver för att stödja vår kropps motståndskraft mot allergier, förutom en optimal balans i tarmfloran, förklarar Kylie.

Hur vi kan bryta denna cykel med hjälp av näring

Livsstilen är avgörande när det gäller allergier, inte minst kan man se det på vad som händer när ett land ökar sin standard och befolkningen lever mer “västerländskt”. Det finns nu mycket forskning som visar att när länder blir västerländska ökar förekomsten av exempelvis astma. 

Eftersom det för närvarande inte finns några botemedel mot många allergiska sjukdomar, är det bäst att satsa på att förebygga dem. På grund av de komplexa orsakerna och riskfaktorerna är allergi mycket individuellt och kan variera från person till person, därför är varje fall olika. Att träffa en näringsterapeut kan också vara en bra idé, särskilt om du lider av ett specifikt tillstånd eller har andra hälsoproblem, förklarar Kylie Peyton på BioCare.  

Det finns dock några generella saker att tänka på när det gäller näring och allergier. Vår tarmflora och tarmbarriärens integritet är väsentliga för att reglera immunsvaret. Därför är det viktigt att stödja dessa genom: 

 • prebiotiska fiber (cikoria, kronärtskocka, purjolök, kokta och kyld potatis) 
 • probiotika från fermenterade livsmedel (surkål, kimchi, kefir, kombucha, tofu) för att ge näring och mata vårt tarmflora
 • kost rik på en mängd olika växter i olika färger för att stödja immunförsvaret och avgiftning av histamin 
 • öka intag av livsmedel som är rika på vitamin C, folat, B12 och zink. Några utmärkta källor inkluderar ekologiskt gräsbetat kött, fet fisk, frukt, grönsaker, nötter och frön, 
 • växtantioxidanter som quercetin, vilket hjälper till att minska histamin och inflammation i kroppen.

Förutom kost kan tillskott inkluderas för att ytterligare stödja immunreglering och motståndskraft mot allergier. 

 • Probiotika av god kvalitet, inklusive Lactobacillus Rhamnosus eller LAB4-komplexet, har visat sig vara särskilt antiinflammatorisk. 
 • Quercetin har antiinflammatoriska och antihistaminegenskaper, 
 • nässlor och bromelain (finns bland annat i ananas) som verkar direkt på immunceller. 
 • D-vitamin spelar en viktig roll för att stödja immunitet och kan ofta vara låg på grund av genetisk predisposition, otillräcklig solljus exponering eller dåligt kostintag. 
 • C-vitamin är avgörande i histaminavgiftningsprocessen och det finns studier som indikerar en minskning av biverkningar när de kompletteras tillsammans med steroidbehandling för astmatiker.

Andra faktorer förutom kost också viktiga 

Stresshantering och sömn är också viktigt när man behandlar allergier, eftersom de kan vara en orsak till besvären. 

Inflammation ökar vid stress, eftersom våra binjurar tvingas arbeta hårdare, vilket i sin tur kan leda till höga histaminnivåer. Knack-on-effekten är utarmning av viktiga näringsämnen som magnesium som behövs för bronkdilatation, eller B-vitaminer som är viktiga för histaminutrensning, förklarar Katie.  

Sömn är vårt gyllene tillfälle för vila och reparation, och för lite sömn eller sömn av dålig kvalitet är vanliga hos personer med astma, allergisk rinit och matallergier. 

Forskning visar också att vårt sömnhormon, melatonin, har en djup förmåga att modulera och stärka immunförsvaret, inte minst på grund av dess antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Att hitta tiden att slappna av och begränsa miljöstress är viktigt, tillsammans med andningsövningar, begränsad exponering av artificiellt blått ljus och eteriska oljebad. Alla dessa verktyg kan vara riktigt användbara för att lugna ner nervsystemet och i sin tur modulera det allergiska svaret, beskriver Kylie.

Förutom det, har att äta lokal honung dagligen har visat sig minska symtom på hösnuva. Det beror på att bina samlar in pollen som hamnar i honungen. Genom att äta pollen kan din tolerans mot dem öka. Luftrenare och filter finns att använda i hemmet för att minska luftburna allergener.

Quercetins roll vid allergier 

Quercetin är en naturligt förekommande flavonoid som finns i många frukter och grönsaker, exempelvis äpplen. Det kan ge antioxidantstöd till kroppen; den har antiinflammatoriska egenskaper och är en naturlig antihistamin. 

Quercetinets kraft ligger i dess verkningsmekanism, eftersom den hjälper till att stödja kroppens förmåga att minska fria radikaler och påverka immunceller. Det hämmar enzymer som bidrar till inflammation och minskar histaminfrisättning. Dessutom kan det stärka lungorna och förhindra att luftrören drar ihop sig vid astmaattacker, säger Katie från BioCare.

Quercetin har också visat sig öka uthålligheten genom att det ökar den maximala syreupptagningsförmågan. Förbättring av maximala syreupptagningsförmågan gynnar astmatiker genom att det stärker lungorna. Starkare lungor betyder att risken för ansträngsningsastma kan minska. 

Av Katarina Fornander

Quercetin vid allergi

BioCare Quercetin Plus – Kombinerar näringsämnena quercetin, bromelain och vitamin C. Denna användbara formula innehåller även C-vitamin för dess bidrag till immunsystemets normala funktion och för skydd av celler mot oxidativ stress.

allergibromelainpollenallergiquercetinvitamin C