Många, främst kvinnor och äldre personer, har problem med torra slemhinnor, exempelvis torra ögon eller muntorrhet. Som tur är finns det naturliga hjälp att få, bland annat i form av havtornsbär som har återfuktande egenskaper.

Här kan du läsa mer om orsaken till torra slemhinnor och hur havtorsbär kan hjälpa dig att lindra besvären.

Orsaken till torra slemhinnor

Många personer drabbas av torra slemhinnor. Det finns flera olika bakomliggande orsaker, men några av de vanligaste är:

  • Klimakteriet. Torra slemhinnor drabbar framför allt kvinnor i åldern 45-60 år. Det är en period i livet när östrogennivåerna i kroppen minskar och äggstockarna slutar att släppa ifrån sig ägg. När kroppen minskar hormonproduktionen upplever många ett torrare och skörare underliv. Även andra slemhinnor, exempelvis i ögon och mun, blir torrare.
  • Användning av läkemedel. Vissa mediciner kan minska östrogennivåerna, vilket kan ge torrare slemhinnor i exempelvis munnen. Personer som regelbundet äter någon form av läkemedel upplever ofta muntorrhet.
  • Ohälsosam livsstil. Även stress, dåliga matvanor och för mycket skärmtid kan ge torra slemhinnor.

Torra och irriterade slemhinnor är inte farligt, men det kan vara obekvämt och ge obehagskänslor. Irriterade ögon, muntorrhet och sköra slemhinnor i underlivet är obehagligt för de flesta och ska därför behandlas.

Läs också: Naturlig hjälp vid urinvägsinfektion

Olja från havtornsbär återfuktar slemhinnorna

Som tur är finns det naturlig hjälp att få för att motverka sköra och torra slemhinnor.

Havtornsbär, som på latin heter Hippophaë rhamnoides, är ett mycket antioxidantrikt bär. De gula, nyttiga bären växer i klasar på buskar. Bären odlas i Himalaya i Tibet och har använts inom traditionell läkekonst i tusentals tack vare dess hälsofrämjande egenskaper.

I tibetanska skrifter från 700-talet beskrivs bärens förmåga att läka kroppen. Växtens bär och blad används för att förbättra och återställa huden och slemhinnorna. De sägs även vara effektiva mot magsår och brännskador.

Bärens återfuktande egenskaper kan hjälpa mot sköra slemhinnor. Det är framför allt oljan som utgör basen för naturläkemedel och hälsokostprodukter med havtorn. Oljan pressas från fruktköttet och nötterna.

En av få naturliga källor till omega-7

Havtorn är en av få naturliga källor till omega-7 i dess naturliga form. Omega-7 är en fettsyra som återfuktar cellerna i slemhinnorna. Stress och ålder kan minska kroppens förmåga att producera egen omega-7, vilket ökar behovet att få i sig det från andra källor.

Utöver det innehåller havtornsbär en rad viktiga antioxidanter och vitaminer. Det gula lilla bäret är bland annat rikt på vitamin A, B, C, E och K. Det innehåller även flavonoider, fenoler, fytosteroler och polyfenoler. Med andra ord är det ett mycket näringsrikt bär som dels är bra för slemhinnorna, men också för hälsan i övrigt.

Läs också: Omega-3: Immunförsvarets stöttepelare

Effektivt mot sköra slemhinnor

Trots att havtornsbär länge använts inom naturlig läkekonst är det först under den senaste tiden som vi i västvärlden fått upp ögonen för de näringsrika bären. Idag är havtorn en populär ingrediens i många kosttillskott.

Även forskarvärlden har börjat uppmärksamma bäret och hundratals studier visar på positiva hälsoeffekter, bland annat inom områden som ögonsjukdomar, gynekologi, invärtesmedicin och olika hudbesvär. Forskningen visar också att havtornet kan stabilisera cellmembran och stärka immunförsvaret, vilket i sin tur kan motverka sköra slemhinnor.

Andra sätt att motverka sköra slemhinnor

Förutom havtorn finns det flera andra saker du kan göra för att motverka sköra slemhinnor, framför allt i underlivet. Här är fyra snabba tips:

  • Undvik parfymerade produkter vid intimtvätt. Använd bara vatten eller en naturlig variant med skonsamma oljor.
  • Tvätta dig inte för ofta i underlivet.
  • Använd mjuka trosor med en god andningsförmåga.
  • Testa menskopp istället för att använda tamponger och trosskydd.

Kosttillskott för sköra slemhinnor

BioCare IntraFresh är en unik kvinnoformula innehållande Lactobacillus acidophilus levande bakterier för kvinnlig friskhet och komfort.

Thorne GI-Encap fungerar som stöd för slemhinnorna i mage och tarm. Produkten kombinerar lakritsrot med aloe vera för att stödja det naturliga försvaret i magens slemhinnor.

Av Elsa Larsson

Naturlig hjälpSlemhinnor