Kvinnor går igenom mängder med skiften i hormonnivåer under livet. Klimakteriet, eller menopausen, innebär för många jobbiga symptom med minskat psykiskt välmående och kroppen förändras. Klimakteriet är den tidpunkt när kvinnan inte haft mens under de senaste 12 månaderna. I kroppen innebär det att äggstockarna betydligt minskar sin produktion av östrogen och progesteron vilket leder till ett brant tapp av dessa hormoner som är så välgörande för kvinnor. Äggstockar och fettväv till viss del ta över produktionen av främst östrogen, men många märker tydligt att något i kroppen förändras. Det kan vara vallningar, torra slemhinnor, humörsvängningar, sömnproblem eller försämrat minne. Den som är i behov av hormontillskott ska absolut använda sig av det men om man inte kan, vill eller vill ha komplement är det bra att känna till den naturliga arsenal av örter och näringsämnen som finns att tillgå.

Torra slemhinnor

Slemhinnorna i vagina är beroende av östrogen och när hormonet minskar kan slemhinnorna bli torra och svida samt att man kan få problem med återkommande urinvägsinfektioner. Det finns också andra sätt att öka fuktmängden i slemhinnorna, som med rätt fetter. Omega-7 är en fettsyra som är viktig i cellväggarna i slemhinnorna och därför smörjer dem. Havtorn är den växt som innehåller allra mest omega-7, dessutom innehåller den antioxidanterna A-vitamin och E-vitamin.  

Vallningar

Ett effektivt sätt att minska vallningar är att vara fysisk aktiv. Se till att du blir svettig och andfådd – det verkar vara en nyckel till att träningen ska minska vallningar. Även avslappning och akupunktur kan ha effekt på vallningarna. Utöver det finns det örter och växter som kvinnor rapporterar att de haft hjälp av. Några favoriter brukar vara jamsroten som innehåller östrogenliknande ämnen och salvia som i placebokontrollerade studier fastslagits har effekt på symtom av menopaus som vallningar, trötthet, koncentrationssvårigheter och panikkänslor.  

Läs också: Lipödem – dolda kvinnosjukdomen

Sömnsvårigheter

Om vallningarna kommer mer plötsligt och är övergående, kan nattliga svettningar pågå under längre tid och störa sömnen. Dessa har visat sig förbättras med hjälp av isoflavoner från rödklöver. Isoflavonerna har en förmåga att binda till östrogenreceptorn, fast mildare än vårt eget östrogen, och kan jämna ut hormonsvängningar som ligger bakom nattliga svettningar. Bristen på progesteron kan också leda till störd sömn. Kvinnor som tog 750 mg C-vitamin per dag ökade sina progesteronnivåer med 50 procent.

För att stötta sömnen kan även citronmeliss, humle, GABA och L-teanin hjälpa – liksom ashwagandha och magnesium. Det är örter och näringsämnen som hjälper kroppen att komma i balans, slappna av samt att förbättra sömnen.

Minnesproblem

Östrogen är en mycket viktig beskyddare av hjärnan och när det försvinner ökar risken för kognitiva besvär, även i form av Alzheimer’s. Bland det viktigaste du kan göra för din hjärna är att äta antiinflammatoriskt och vara fysiskt aktiv men även örter och näringsämnen kan stötta. B6 och B12 kan minska inflammation, även omega-3 är antiinflammatoriskt. Bland örterna finns bacopa och rosenrot som kan öka blodflödet till hjärnan och hjälpa de signalsubstanser som främjar hjärnhälsa.

Läs också: Öka ditt välmående – höj serotoninet på naturlig väg

Nedstämdhet

Östrogen och serotonin är följeslagare och när östrogenet minskar gör serotonin också det. Det här kan innebära ökad risk för depression och nedstämdhet. Samma hjärnskyddande livsstilsråd som i förra punkten gäller även här, men som en hjälp finns också johannesört, saffran, omega-3 och tryptofan.

Blodsockerobalans

Kanske har du märkt att midjemåttet smygande ökat vartefter östrogenet minskar? Det är ingen slump utan en effekt av att blodsockret sätts i svaj av lägre östrogennivper. Ett svängande blodsocker och ökad insulinresistens gör att fett lagras in på magen. Berberin, rosenrot och kakao är några sätt att förbättra blodsockerregleringen vid sidan om kost och motion.

Må bra under klimakteriet

Remoist – innehåller ekologisk havtornsolja naturligt rik på omega-7-fettsyror som återfuktar kroppens slemhinnor.

Bedtime – innehåller GABA, humle, citronmeliss, L-teanin, ashwagandha, magnesium och vitamin B6 som hjälper kroppen att slappna av och sova gott.

Meno Joy – innehåller rödklöver, humle, damania och utvalda vitaminer och mineraler för att hjälpa kroppen till hormonell balans och minska besvär som svettningar och vallningar.

Av Katarina Fornander

Källa: Bailey TG, Cable NT, Aziz N, et al. Exercise training reduces the acute physiological severity of post-menopausal hot flushes. J Physiol. 2016;594(3):657-667. doi:10.1113/JP271456,Dadfar F, Bamdad K. The effect of Saliva officinalis extract on the menopausal symptoms in postmenopausal women: An RCT. Int J Reprod Biomed. 2019;17(4):287-292. Published 2019 May 28. doi:10.18502/ijrm.v17i4.4555,Lisa Mosconi, The XX Brain, 2020
havtornjamsrotsalvia