Hur blodtrycket kan sänkas av magnesium

En metaanalys publicerad i American Journal of Clinical Nutrition 2017 visade att magnesiumtillskott signifikant sänkte både det övre (systoliska) och det nedre (diastoliska) blodtrycket hos personer med insulinresistens, pre-diabetes och olika andra icke-smittsamma sjukdomar. Magnesium är en essentiell mikronäringsämne som stöder över 300 olika enzymprocesser i kroppen. Vissa av dessa processer är involverade i muskelkontraktion och nervfunktion. Detta förklarar delvis magnesiums roll i att hjälpa blodkärlen att slappna av, vilket hjälper till att sänka blodtrycket.

Diet är inte alltid tillräckligt för att upprätthålla tillräckliga nivåer av magnesium i kroppen. Därför kan tillskott vara ett bra alternativ. Andra naturliga sätt att sänka blodtrycket inkluderar regelbunden motion, vikthantering, minskad saltintag, ökat intag av kaliumrika livsmedel, minskad alkoholkonsumtion och stresshantering.

Läs också: Tillskott som kan minska risken för blodproppar

Kosten inte tillräcklig

Magnesium är en essentiell mikronäringsämne som stödjer över 300 olika enzymprocesser i kroppen. Vissa av dessa processer är involverade i muskelkontraktion och nervfunktion. Detta förklarar enligt forskare delvis magnesiums roll i att hjälpa blodkärlen att slappna av, vilket sänker blodtrycket .

Andra forskningsresultat visar liknande resultat. Till exempel föreslog en översikt av nio studier med över 200 000 deltagare att för varje ökning av dagligt intag av magnesium med 100 mg minskade risken för högt blodtryck med fem procent.

Mörka gröna bladgrönsaker, nötter och bananer är bra källor till magnesium, men för att få de 300-450 mg magnesium som användes i många av studierna krävs normalt ett tillskott.

Även coenzym Q10 kan sänka blodtrycket

Coenzym Q10 är en annan intressant och lovande naturlig substans som har setts ha potential som ett anti-hypertensivt näringsämne. I en analys av 12 kliniska prövningar fann forskare ledda av Dr Franklin Rosenfeldt från Cardiac Surgical Research Unit vid Alfred Hospital i Melbourne, Australien, att coenzym Q10 kan sänka systoliskt blodtryck med upp till 17 mm Hg och diastoliskt blodtryck med cirka 10 mg Hg utan signifikanta biverkningar. Dessa resultat är ganska lika de siffror som vanligtvis erhålls med anti-hypertensiva läkemedel .

Coenzym Q10 har också visat sig hjälpa patienter som lider av hjärtsvikt. Q-Symbio-studien som publicerades i Journal of the American College of Cardiology, Heart Failure, 2014, visade att daglig tillskott med 300 mg coenzym Q10 (Bio-Qinon Q10) minskade hjärtrelaterad dödlighet med 43 procent bland 420 patienter som lider av kronisk hjärtsvikt.

Av redaktionen

Källa: 1 Am J Clin Nutr. 2017 Sep; 106(3): 921–929,2 Nutr J. 2017; 16: 26.,3 JACC Heart Fail, 2014 Dec;2(6):641-9
blodtryckhälsaMagnesiumQ10