Candida, eller närmare bestämt Candida Albicans, är omdiskuterat och alla är inte överens om hur stort problemet egentligen är. Trots det finns det många som vittnar om att deras hälsa har förbättrats när de satsat på att bli av med sin Candida. I vår normala tarmflora finns flera typer av jästsvampar, däribland Candida. Till en viss grad bidrar de till mångfalden i tarmen och att stöttat hälsan. Men när de blir för många kan du istället få många jobbiga symptom, inklusive diffusa sådana – det är mest en känsla av att inte må bra.

Vanliga symtom på Candida

 • Svamp i munnen, underlivet eller andra slemhinnor
 • Sockersug
 • Trötthet
 • Urinvägsinfektioner
 • Magproblem eller IBS
 • Bihåleinfektioner
 • Infektioner i hud och naglar
 • Ledvärk
 • Hjärndimma
 • Dåligt immunförsvar, du blir ofta sjuk
 • Lågt psykiskt välmående.

Därför får du Candida

Det finns flera anledningar till att Candida kan ta över i tarmen och övriga kroppen:

– Antibiotika

– En kost med mycket raffinerade kolhydrater och socker 

– Högt alkoholintag

– Svagt immunförsvar

– P-piller eller andra preventivmetoder med hormoner

– Diabetes

– Höga stressnivåer

– Svampöverväxt kan också triggas av spiral. Ta ut spiralen och se om problemen försvinner.

Hur testar jag mig för Candida?

Ibland är du säker på att du har Candida och vill prova att få bort det naturligt med livsstilen. Andra gånger är du mindre säker och vill göra ett test. Det finns ett hemmatest som cirkulerat i många år. Kom ihåg att det inte på något sätt är vetenskapligt bevisat att det kan påvisa Candida. På morgonen tar du ett glas vatten och spottar i det. Vänta 15 minuter. Om du då ser en slöja eller trådar som kommer ut från spottet, kan det tyda på Candida menar en del.

En läkare kan diagnosticera Candida och det finns mikrobiomtester där du skickar prover på din avföring för att se om den innehåller för stora mängder Candida. Det finns även urintest som mäter ämnen som är typiska för candidasvampen. Höga nivåer tyder på mycket Candida. Ofta har du tillsammans med Candida överväxt av andra mikroorganismer som bakterier eller parasiter. Det kan därför vara värt att satsa på ett test som ger hela bilden.

Exempelvis MåBra Naturligt har ett omfattande test, där du får svar på om du har patogena bakterier, candida och parasiter.

Vad kan jag göra med hjälp av livsstilen?

Ditt främsta vapen mot Candida är kosten. Ät inte raffinerade kolhydrater eller socker, något som candidasvampen älskar. Hoppa över stärkelserik mat. Candidadieten är en strukturerad diet för att minska Candida. I grova drag talar den om för oss att undvika gluten, mjölkprodukter och tillsatser. Även kaffe och alkohol sätts på paus. Dieten är inte testad vetenskapligt och i vissa fall omdiskuterad av experter. Många som provat hävdar dock att den varit effektiv för att minska Candida. Du kan också välja att äta en FODMAP-kost där du utesluter vissa typer av livsmedel på grund av deras innehåll av sockerarter. Även SCD eller GAPS är exempel på alternativ för den som vill använda kosten för att minska Candida eller annan ovälkommen överväxt i tarmen.

Ta hand om dig, stressa ner och sov ordentligt när du påbörjar dieten eftersom det kan vara en ansträngning för kroppen att ta hand om resterna av döende candidasvamp. Vissa ser tydliga kopplingar mellan sin sömn och sina symptom.

Örter och näringsämnen vid Candida

 • Kokosolja

Kokosolja innehåller fettsyran monolaurin som kan minska förekomst av Candida. Den kan även bekämpa annan överväxt från bakterier och andra svampar.

 • Probiotika

Saccharomyces Boulardii är en annan svamp och som används bland annat för att balansera tarmfloran vid intag av antibiotika och candidaöverväxt. Den har en förmåga att minska tillväxten av Candida. Lactobacillus reuteri har i studier kunnat förbättra candidaöverväxt i munnen hos vuxna.

 • Pau d’Arco

Vissa menar att Pau d´arco-te är det bästa du kan dricka för att minska Candida. Den innehåller flera ämnen som kan påverka Candidas överlevnad och tillväxt. Du kan även låta te svalna och skölja vagina med mot svampinfektion i underlivet.

 •  Vitlök

Vitlök har i djurstudier funnits vara effektivt mot Candida. Det är ämnet allicin som används för att bekämpa mikrober och det är svårt att med kosten komma upp i de koncentrationer som krävs för stor effekt. Men många bäckar små.

 • Gurkmeja och ashwagandha

Cellstudier med gurkmeja och ashwagandha upptäckte att dessa örter kan hindra tillväxten av Candida.

 • Oreganoolja

När olika essentiella oljor testades för deras effekter på svamp var det oreganoolja som bäst kunde hämma Candida. Det är ämnet carvacrol i oregano som är den aktiva ingrediensen och intressant var att oljan kunde påverka även de stammar som var resistenta mot vanliga läkemedel mot Candida.

Var beredd på utrensningssymptom

Du har kommit igång med att använda kost och livsstil för att minska din Candida. Är allt frid och fröjd nu? Tyvärr inte, när svampen börjar dö kan du uppleva utrensningssymptom eller die off symptoms på engelska. I stora drag kan det kännas som att du fått influensa och symptomen kan komma plötsligt. Symptom på utrensning kan vara:

 • Feber
 • Frossa
 • Muskelvärk
 • Svaghet
 • Hög puls
 • Klåda
 • Sänkning av blodtrycket.

Symptomen beror på att när svampen dör i stora mängder reagerar du på toxinerna som frigörs när de bryts ner. Ibland behöver du minska eller avsluta dina åtgärder mot Candida men vanligtvis kan du bara fortsätta med din plan tills du mår bättre igen. Får du svåra symptom, avbryt dina åtgärder och ta hjälp för vägledning i hur du säkert minskar din Candida.

Av Katarina Fornander

Källa: Samadi FM, Suhail S, Sonam M, et al. Antifungal efficacy of herbs. J Oral Biol Craniofac Res. 2019;9(1):28-32. doi:10.1016/j.jobcr.2018.06.002,Pozzatti P, Scheid LA, Spader TB, Atayde ML, Santurio JM, Alves SH. In vitro activity of essential oils extracted from plants used as spices against fluconazole-resistant and fluconazole-susceptible Candida spp. Can J Microbiol. 2008;54(11):950-956. doi:10.1139/w08-097,Uzun L, Dal T, Kalcıoğlu MT, Yürek M, Açıkgöz ZC, Durmaz R. Antimicrobial Activity of Garlic Derivatives on Common Causative Microorganisms of the External Ear Canal and Chronic Middle Ear Infections. Turk Arch Otorhinolaryngol. 2019;57(4):161-165. doi:10.5152/tao.2019.4413
ballongmagecandidamageorolig magesvullen mage