Vitlök

Vitlök är ett effektivt sätt att hålla både mygg och fästingar på avstånd. Många småkryp ogillar vitlöksdoften och därför kan du med fördel njuta av vitlöksmarinerad mat i sommar. Du behöver alltså inte smörja in dig med vitlök utan det räcker med att du äter maträtter som innehåller denna goda ingrediens.

Om du inte gillar vitlök kan du alltid äta vitlökskapslar istället. De flesta kapslar går även bra att ge till husdjuren för att undvika att de får fästingar. Du bör dock inte ge stora mängder rå vitlök till dina husdjur.

Rapsolja

Matolja, allra helst rapsolja, är ett utmärkt skydd mot fästingar. Smörj kroppen med rapsolja innan du ska ut i naturen, framför allt i skogen eller ängsmark med högt gräs där fästingarna trivs. Detta kommer göra det svårare för fästingarna att fästa eftersom de helt enkelt inte får grepp om den oljiga hudytan.

Tänk på att du inte behöver smörja in hela kroppen i matolja, utan det räcker med att smörjaben, fötter och andra hudområden som inte är täckta av kläder. Detta är ett enkelt och naturligt sätt att hålla fästingarna borta.

Rosmarin

Rosmarin är ett annat naturligt knep för att undvika fästingar som dessutom fungerar på både människor och husdjur. Fästingarna ogillar lukten av rosmarin och därför minskar risken att de biter sig fast i huden.

För att sprida ut doften av rosmarin kan du göra en egen blandning med vatten och torskad eller färsk rosmarin. Gör så här:

  1. Koka upp cirka en liter vatten med ett par kvistar rosmarin.
  2. Låt blandningen svalna och dra sig lite så att den får ordentligt med lukt.
  3. Tillsätt gärna lite vinäger i blandningen för extra effekt.
  4. Spruta på kroppen eller på katten eller hundens päls.

Blandningen går bra att förvara vätskan i kylskåp i ett par veckor. Rosmarin är en doft som många gillar och därför är det här tipset extra uppskattat!

Läs också: Skydda dig mot fästingar – 10 naturliga knep

B-vitamin

B-vitamin sägs vara bra för att bygga upp ett skydd mot både mygg och fästingar. Genom att äta tillskott eller livsmedel som är rika på B-vitamin kan du utveckla ett bra naturligt skydd. Se bara till att börja i god tid innan sommaren.

Livsmedel som innehåller mycket B-vitamin är bland annat spenat, potatis, broccoli och baljväxter. Även kött, fisk och skaldjur är rika på B-vitamin.

Värt att nämna är att det fortfarande inte finns några vetenskapliga bevis på att B-vitamin ger ett fullgott skydd mot mygg och fästingar, men det kan vara värt att testa ihop med de andra tipsen.

Eteriska oljor

Mygg och fästingar är känsliga för många starka dofter och därför kan du testa olika eteriska oljor för att hålla dem på säkert avstånd. Välj en eterisk olja, exempelvis med doft av citron eller lavendel, och späd ut den med vatten. Spruta sedan blandningen på dig själv innan du ger dig ut i sommarlandskapet.

Läs också: Naturligt fästingmedel – recept med eteriska oljor

Täckande kläder

Sist men inte minst – täck kroppen med skyddande kläder! Det är ett enkelt och billigt skydd som fungerar mycket bra mot de flesta insekter. Använd långbyxor och långärmat när du är i områden där det finns många fästingar och ta på dig en tröja när det börja skymma och myggen kryper fram.

Av Elsa Larsson

b-vitamineteriska oljorFästingarmyggorrapsoljaRosmarinvitlök