Schampo är något som de allra flesta av oss använder – det tvättar rent håret från miljögifter, pollen, smuts, stylingprodukter och överflödigt fett. Man vill dock inte ha ett schampo som rengör för aggressivt så att den naturliga fett- och fuktbalansen i hårbotten rubbas. Då riskerar man nämligen att den härliga känslan av nytvättat hår inte blir långvarig eftersom att talgproduktionen då triggas för att skydda och återfukta den torra hårbotten. Resultatet blir ett snabbt fett hår som behöver tvättas rent på nytt.  

Beroende på hårtyp och hur din hårbotten mår så kan olika schampon passa olika bra.
Här har Ekoappens skönhetspanel testat fem olika naturliga schampon, alla med milda tensider som rengör håret och hårbotten skonsamt och dessutom fria från silikoner. Läs recensionerna för att hitta det schampo som passar just ditt hår.

Testvinnare: Shampoo for hair and body Litsea Cubeba

Rosenserien
220 kr/200 ml
Vegan: Ja

”Gör håret så mjukt, behöver knappt använda balsam”

Recension: Det här är ett riktigt krämigt schampo som redan i handen känns lyxigt och drygt, inte alls rinnigt som andra billigare schampon kan göra. Att det är kombinerat schampo och duschkräm gillas, perfekt både i necessären och träningsväskan. Frisk och fräsch doft av litsea cubeba som påminner om citrus och citrongräs, doften passar både kvinnor och män. När man schamponerar håret får man ett rikt och mjukt skum som rengör håret bra utan att det känns torrt och strävt efteråt, vissa i panelen upplever att de knappt behöver använda balsam efter schamponeringen. Håret känns mjukt när man använder det här schampot och det känns även rent i flera dagar.

Läs mer: Body lotion – skönhetspanelen har valt en testvinnare

Stärkande schampo normal/torr hårbotten

Dr Sannas
249 kr/250 ml
Vegan: Ja

”Känns verkligen stärkande”

Recension: Det här schampot känns naturligt på alla sätt och vis – utseendet, doften och känslan vittnar alla om ett skonsamt och naturligt schampo. Stor flaska med bra kork som går att stänga ordentligt när man ska packa det i necessären. Doften är örtig och upplevs lugnande, doftar bland annat av lavendel och bergamott. Innehåller även näringsrik åkerfräken som är känt för att vara stärkande för håret. Konsistensen är varken rinning eller krämig, normal helt enkelt. Ger ett bra skum när man schamponerar håret, känns som ett ganska mjukt skum. Håret blir inte strävt efter att man sköljer ut schampot, man vill ändå gärna använda ett balsam. Känns närande, stärkande och snällt för både hår och hårbotten.

Nordic Berries Repairing Shampoo

Urtekram
59 kr/250 ml
Vegan: Ja

”Prisvärt schampo för hela familjen”

Recension: Det här schampot kommer i en färgglad flaska med praktisk kork som lätt går att öppna och stänga. Doften är fruktig och uppskattas av flera i panelen, beskrivs även som en doft som går hem hos både yngre och tonårsbarn. Schampot är något rinnigare i konsistensen men ger trots det ett bra skum när man schamponerar håret. Rengör håret bra, man behöver balsam efter då håret känns något strävt efter att man sköljt ur schampot. Känns som ett prisvärt schampo för hela familjen där den härligt fruktiga doften får ett extra stort plus i kanten.

Nr 24 Schampo blond skönhet

Bruns Products
349 kr/330 ml
Vegan:

”Effektivt silverschampo som ger fin glans”

Recension: Det här är ett silverschampo med växtfärg (innehåller bland annat kampeche, även kallat blodträ som ger kalla, vackra skiftningar) som neutraliserar gula toner i blonda, blekta och askiga hår. Och det funkar alldeles utmärkt – de i panelen med blont/blekt hår märker skillnad redan efter två tvättar. Förutom att schampot tar bort gula toner så gör det också håret väldigt mjukt och glansigt, det får en fin “lyster”. Det fungerar alltså bra även på mörkare hår. Schampot doftar friskt av grapefrukt, känns riktigt fräscht. När man schamponerar är det aningen svårt att få upp ett bra lödder som fördelar sig jämt i håret, man får jobba lite. Det blir bäst om man schamponerar två gånger som det också rekommenderas att man gör.

Det här är så naturligt ett silverschampo kan bli – en mix av naturliga växtpigment med ett ofarligt och godkänt icke naturligt pigment som är snällt för både människa och miljö.

Läs mer: Naturligt solskydd – skönhetspanelen har valt en testvinnare

Wild Rose Shampoo

Faith in Nature
78 kr/400 ml
Vegan: Ja

”Elegant doft och kvinnlig design”

Recension: Det här är ett schampo för den som älskar den eleganta och blommiga doften av vildrosor. En färgglad, lekfull och kvinnlig design lockar ögat och den relativt stora flaskan har en praktisk kork som lätt går att öppna och stänga. Schampot är inte så krämigt men ger ändå ett bra skum när man schamponerar håret, känns normaldrygt. När man sköljer ur schampot är håret något strävt, men känns rent. Man vill gärna ha i ett mjukgörande och utredande balsam efteråt. Känns som ett prisvärt och ganska vanligt schampo med schysst innehåll och elegant doft.

Av Redaktionen

Bruns productsDr SannasFaith in NaturehårhårbottenRosenserienschamposkönhetspanelen testarUrtekram