Att spendera tid i solen är delvis hälsosamt, när vi vistas i solen bildas till exempel D-vitamin i huden. Men det gäller att sola med måtta – och att sola smart. Undvik direkt solljus mitt på dagen då solen står som högst, vistas hellre i solen på morgonen eller senare på eftermiddagen.
När du vistas i solen, använd skyddande kläder och solhatt. Och vid sol och bad – använd solskydd.

Välj naturliga solskydd med fysikaliska UV-filter som reflekterar bort solen farliga strålar likt en spegel istället för kemiska UV-filter som kemiskt omvandlar strålningen till mindre skadlig strålning i huden. Flera kemiska UV-filter är hormonstörande och skadliga för miljön och våra hav. Här tipsar vi om fem naturliga solskydd med fysikaliska UV-filter.

Läs mer: Betakaroten skyddar huden och ger en solkysst hudton

SPF 20

Dr Sannas
249 kr/100 ml
Naturligt fysikaliskt UV-filter: Zinkoxid
Skyddar mot UVA och UVB
Vegan: Ja

Recension: En fin och praktisk guldtub med bra återförslutning så att man kan ha den i necessären utan risk för att den läcker. En lagom tjock kräm som luktar milt och gott, absorberas lätt av huden och är vattenfast. Den upplevs inte som kladdig trots konsistens och ger inte heller en vit hinna som många andra fysikaliska mineralbaserade solskydd gör. Känns dryg.  Allt som allt – ett riktigt bra solskydd, utan tillsatser som gör jobbet! Den här kan vi rekommendera!

Sunscreen with carotene

Rosenserien 
265 kr/100 ml
Naturligt fysikaliskt UV-filter: Titandioxid
Skyddar mot UVA
Vegan: Ja

Recension: En smidig tub i lagom storlek med en kräm som är smidig att smörja ut. Den vita hinnan, som man lätt får av naturliga solkrämer, går snabbt in. Den känns inte som en typisk solkräm, utan mer som en tjockare dagkräm. Doften är mild, med en hint av klassisk Rosenserien. Ger ett bra skydd när man redan har fått lite färg och känslan är att den ger lite gyllene touch. En bra vardagssolkräm.

Testvinnare: Sunscreen Spray SPF 30 Face & Body

Bioregena
249 kr/90 ml
Naturligt fysikaliskt UV-filter: Titandioxid
Skyddar mot UVA och UVB
Vegan: Ja

Recension: En bra tub med sprayapplicering, lätt att ha med sig i väskan utan att den läcker. Älskar konsistensen! Den är tunn, till och med tunnare än en lotion och därmed extremt lätt att applicera, den går snabbt in i huden och känns inte kladdig alls. Trots ett naturligt mineralfilter så lämnar den ingen vit hinna. Doftar trevligt och lite tropiskt av kokos- och arganolja, som en solkräm brukar göra. Ger ett bra skydd – som dessutom är vattenresistent. Hyperallergen formula som även passar känslig hud. Skönhetspanelens favorit!  

Läs mer: Så fixar du sommarfötterna

Sunscreen SPF 30

Esse
769 kr/50 ml
Naturligt fysikaliskt UV-filter: Zinkoxid
Skyddar mot UVA och UVB
Vegan: Ja

Recension: Esse solskydd skyddar både från UVA och UVB strålning. Doftar inget och den sitter extremt bra på huden, utan att kännas oljig eller fet. Har en lätt hudfärgad ton, vilket gör att den även fungerar som en foundation och är perfekt att ta på sig under sommaren när man skall ut i solen. Man kan använda den på ansiktet och ner på halsen och testade även att ha den ner på axlar och decoltage, vilket den fungerar utmärkt till. Väldigt dryg och gav ett effektivt skydd. 

Läs mer: Hudläkaren – så skyddar du huden i vårsolen

SPF 30 Moisturizing Spray

Lovea
189 kr/100 ml
Naturligt fysikaliskt UV-filter: Titandioxid
Skyddar mot UVA och UVB
Vegan: Ja

Recension: Bra sprayflaska som gör det lätt att applicera. En tunn lotion som är lätt att smörja in hela kroppen med och den känns inte heller kladdig. Ger en lätt vit hinna, ingenting som känns störande dock. Doftar väldigt trevligt, en mild och relativt diskret sommardoft. Ger ett effektivt skydd och är vattenfast. Den här kan vi rekommendera!

Av Redaktionen

bästa solskyddetFysikaliska UV-filternaturliga solskyddskönhetspanelen testarsolsolskyddUV-filter