Netas tandläkare lagade en av hennes kindtänder med amalgam, och det var starten på resan med överkänsligheter och att bli fri från dem.

Efter lagningen var det som att trycka på en knapp. Jag fick symtom i munnen likt burning mouth, reagerade på min smartphone, lysrör och annat elektriskt.Smärtan som drabbade mig när jag reagerade på min omgivning delade kroppen i två delar. Den ena smärtfri och den andra med den lagade tanden hade jag hemska nervsmärtor i.  

En vän rådde henne att flytta och det gjorde hon men det räckte inte helt. 

Jag hade fortfarande symtom från elektronik i mitt hus. Kylskåp, glödlampor, element och till och med stearinljus. Allt förvärrade smärtan. 

Christina Sjöqvist på MåBra Kliniken i Trelleborg är den som hjälpt Neta att reda ut vad symtomen berott på och att komma tillbaka. 

Överkänsligheter har många gånger med levern att göra. Den är ett fantastiskt organ som vi behöver ta hand om, berättar Christina.

Bygger på händelser i livet 

Neta är övertygad om att saker hon varit med om tidigare i livet har lagt grunden till symtomen som utlöstes av tandlagningen. När hennes man dog tidigt i livet mådde Neta förstås inte alls bra och fick recept på antidepressiva läkemedel, SSRI.  

I 25 år hade jag ätit dem, fått en diagnos som bipolär som nu har tagits tillbaka med en ursäkt från psykiatrin. Det är klart att alla läkemedel jag åt belastade levern. När min man levde var han också målare och det var nymålat och nytapetserat hemma mest hela tiden. Lägg till en uppväxt i ett mögelskadat hus, på en bondgård där grödorna besprutades.

När Neta 2019 var sjukare än någonsin började hon ifrågasätta den behandling hon fått. 

Jag pratade med mina läkare om att trappa ut mina mediciner, övertygad om att det skulle hjälpa mig må bättre. När jag inte fick hjälp med det av vården trappade jag ut dem själv. Till slut var jag nere på en åttondel av en tablett och jag märkte skillnad i takt med att läkemedlen försvann. 

Läs också: Ditt miljöfarliga diskmedel – visste du detta?

Behövde läka hjärnan

Hjälpen Neta fick av Christina var dels att förstå vad som hände i hennes kropp och sedan att komma igång och rena levern. Christina säger: 

Jag berättade att en biverkning av SSRI är att det kan leda till symtom som liknar bipolaritet. Jag uppmuntrade Neta att jobba med sin hjärna via DNRS  Dynamic Neural Retraining System) och det hjälpte henne att hitta tillbaka till sig själv.

DNRS som Neta använt sig av är något hon rekommenderar till andra. Programmet kan enligt hemsidan minska överkänsligheter genom att de delar av hjärnan som hanterar intryck från omgivningen lugnas ned. 

Jag började träna det på rekommendation av Christina men slutade för tidigt och blev sjukare igen. Men så rekommenderade en annan kvinna mig programmet och jag blev motiverad igen.  

Förutom att stärka hjärnan fick Neta även hjälp med kost och näring plus mycket stöd och bekräftelse att det här skulle bli bättre. Christina minns: 

Jag coachade henne mycket och berättade du kan bli bättre, men allt tar tid. Låt det ta tid. 

Läs också: Amanda och Christina på MåBra Naturligt: ”Det finns hopp om att må bättre”

Tandlagningen försvann och smärtan med den

Att sanera amalgam är det många som gjort men det bör ske långsamt och försiktigt. Neta valde den snabba vägen och fick en del försämringar men nervsmärtan i halva huvudet började klinga av redan efter någon dag sedan hon dragit ut den sjuka kindtanden, som var starten på elöverkänsligheten. 

Det tog ungefär 1 år innan nervsmärtorna klingat av helt. Men elöverkänsligheten fanns kvar. Det var en tid efter tandutdragningen som jag med hjälp av DNRS-träningen fick se de starka resultat som den ger, redan efter tre månaders träning kunde jag vara ute i samhället igen. Efter sex månader kunde jag flytta från isoleringen till en vanlig lägenhet inne i stan.

Jag är så glad att jag fått ett liv igen, berättar hon.

Hon är tacksam för stödet av Christina Sjöquist på MåBra kliniken i Trelleborg och säger:

Utan Christinas hjälp hade jag inte klarat av den här resan, hon hade kunskapen och cochade mej. Jag trodde faktiskt att jag skulle dö av min sjukdom.

Att få berätta om att man kan bli frisk från stark överkänslighet och den begränsning som det innebär, betyder mycket för Neta som gärna vill ge andra ett hopp om tillfrisknande.

Kan jag hjälpa någon annan då blir jag glad!

Av Katarina Fornander

detoxdnrselallergikeremfleveröverkänslighettoxiner