Vad innebär normala kolesterolvärden på naturlig väg? De två olika sorterna av kolesterol, HDL och LDL, spelar en viktig roll i kroppen. De stabiliserar och bygger upp cellmembranen, vilka fungerar som skyddande skal för cellerna. Kolesterol fungerar också som en byggsten för könshormonerna testosteron och östrogen. Dessutom bildar kroppen D-vitamin, som är ett steroidhormon, från kolesterol.

Kolesterolet transporteras i blodet till och från levern samt ut till cellerna. När det förser cellerna med nödvändigt blod, delar transporten sig i två “paketlösningar”. De är HDL, känt som det goda kolesterolet, och LDL, ofta benämnt som det onda kolesterolet. Det goda kolesterolet spelar en skyddande roll och assisterar i att minska för höga nivåer av det onda kolesterolet. Detta sker genom att föra det till levern, där det blir oskadliggjort.

Om nivåerna av LDL-kolesterol blir för höga är risken för åderförfettning i kärlen förhöjda, vilket så småningom kan leda till sjukdomar i hjärta och kärl.

Livsstilsfaktorer är den främsta orsaken till att nivåerna av LDL blir förhöjda – det vill säga om vi äter dåligt, dricker för mycket alkohol och nyttjar tobak.

Om LDL-kolesterolet bli för högt kan det ansamlas i blodkärlens väggar och där kan de orsaka blockeringar. Över tid kan dessa blockeringar bli för stora, vilket kan medföra att man drabbas av hjärt-kärlsjukdom som hjärtinfarkt eller stroke.

Läs också: Dämpa pollenallergi utan att få biverkningar

Hälsosam livsstil bra för normala kolesterolvärden

Höga blodfetter ger inte några symtom, men dessa mäts via ett blodprov. När man vid ett läkarbesök har fått reda på att LDL-kolesterolet är för högt är det vanligt att den kolesterolsänkande medicinen, statiner, förskrivs. 

Idag finns siffror som visar att cirka en miljon svenskar medicineras med statiner. Dessa är kända för att orsaka besvärliga biverkningar som muskelvärk och statinernas förebyggande egenskaper mot hjärt-kärlbesvär är inte tydliga.

De senaste åren har det höjts röster som menar att det är först när LDL-kolesterolet oxiderar som det bildas plack längs våra kärlväggar. När placken sedan mineraliseras så hårdnar de, och det i sin tur kan leda till hjärt-kärlproblematik.

Det allra bästa sättet att förebygga åderförfettning är att leva hälsosamt. Det vill säga att äta mycket grönsaker och frukt, dra ner på socker, minska på det mättade fettet som finns i kött som är fett och feta charkprodukter, dra ner alkoholkonsumtionen och sluta röka samt att motionera regelbundet. 

Det finns en viss ärftlighet förknippad med förhöjda kolesterolvärden.

Läs också: Lindra psoriasis – detta kan du göra själv

Naturliga ämnen som kan sänka kolesterolet

Det är inte så svårt att minska nivåerna av LDL-kolesterol. Medelhavskosten främjar hälsan och därmed också kolesterolvärdet eftersom den kosten innehåller mat med låga halter av mättat fett. Den innehåller lite mejeriprodukter och charkuterier och höga halter av omättat fett som finns i fisk. Runt medelhavet äter man mycket olivolja, frukt och grönsaker men också baljväxter – livsmedel som har en gynnsam effekt på kolesterolnivåerna.

Q10 och vitlök anses bra för kärlen. Studier har visat att fermenterat rödris men också växtsteroler kan minska nivåerna av ett förhöjt LDL-kolesterol.

Fermenterat rödris är vanligt i asiatisk matlagning. Ämnet kommer från jästsvampen Monascus purpureus som får växa på riset. Rödriset innehåller ämnen som kallas monakoliner. Det röda riset är naturligt rikt på ingredienser som hämmar kolesterolproduktionen i levern, vilket i sin tur minskar den totala kolesterolhalten i blodet och balanserar förhållandet mellan LDL och HDL på ett bra sätt. 

De naturliga ämnena som kan minska nivåerna av LDL-kolesterolet hittar du i maten. Har ett blodprov visat att LDL-kolesterolet är förhöjt kan ett kosttillskott efter en månad minska nivåerna. 

Det går alltså att uppnå normala kolesterolvärden naturligt. Men det är alltid en bra idé att rådgöra med vårdpersonal eller en funktionsmedicinsk terapeut när man har förhöjt LDL-kolesterol, eftersom det finns en sjukdomsrisk kopplat till dessa värden.

Av Inger Palm

kolesterol