Jordgubbar har odlats och älskats i Sverige i hundratals år. Växten är ett resultat av en korsning mellan bär från Nordamerika och Chile.

Hälsofördelar med jordgubbar

Mangan, viktig spårmineral för bland annat skelett och nervsystem, finns i jordgubbar. Syrligheten I bären avslöjar också att de är rika på vitamin C med många funktioner i kroppen bland annat för immunförsvar och huden. Dessutom innehåller de kalium som hjälper oss att bibehålla till exempel vätskebalans och muskelfunktion och folat – viktigt för att skydda bland annat DNA.

Dessutom är de rika på antioxidanter i form av fytonäringsämnen, speciellt antocyanin och ellagitannin. Antocyaniner ger växter blå och röda färger, samtidigt får vi som äter ämnet hälsofördelar i form av antiinflammatoriska effekter och är speciellt kopplade till god hjärt-kärlhälsa. Ellagitannin är ett annat viktigt ämne för jordgubbens nyttiga effekter. Det kan fungera som skydd mot bakteriella infektioner och intag av ellegitannin har i observationsstudier setts minska risken för cancer.

Läs mer: Här är näringen som håller huden ung och fräsch länge

Välj ekogubbar

Det bästa sättet att äta jordgubbar som inte tillagats och som är ekologiska. Det beror på att antioxidanterna vitamin C, antocyanin och ellagitannin alla är värmekänsliga.

Jordgubbar är tyvärr en våra mest besprutade grödor eftersom bären är utsatta för många smittor. Alla som odlat jordgubbar vet att det är ett pyssel med att hålla sjukdomar borta. I en storskalig odling kan därför lösningen bli bekämpningsmedel. Dessa är som bekant skadliga både för naturen och oss som äter bären. Det finns idag många odlare som frångått konventionell odling och erbjuder ekologiska, obesprutade bär.

Stickprov visar besprutning

Ett stickprov på konventionellt odlade jordgubbar visade att enligt KRAV:s hemsida att över 90 procent av bären hade rester av bekämpningsmedel. Nu var värdena under gränsvärdena men det kan ändå vara risk för hälsan att äta dem. Apropå studien säger Christina Rudén, Professor vid institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms universitet till KRAV:

Det finns mycket som tyder på att riskerna med hormonstörande kemikalier i dagsläget är underskattade”.  Hon påpekar också att den så kallade cocktaileffekten – där flera kemikalier blandas i våra kroppar och skapar okända effekter, sällan tas hänsyn till i forskning.

Njut av många nyttiga och ekologiska jordgubbar i sommar!

Läs mer: 10 anledningar att välja ekologiskt

Av Katarina Fornander

antioxidanterekologisktjordgubbar