Signalsubstansen serotonin är en av våra viktigaste för välmåendet och för lite kan ge kroppsliga och psykiska symtom. Det finns flera saker du själv kan göra för att höja nivåerna. 

De flesta förknippar kanske serotonin med depression eller ångest men det är viktigt för många hjärnfunktioner. Så här kan du märka om du har för lite: 

  • Nedstämd
  • Sover dåligt
  • Kan inte slappna av
  • Låg sexlust
  • Arg och lättirriterad 
  • Saker känns inte lika roliga längre 
  • Olustkänslor 
  • Ångest och oro

Läs också: Lyft humöret med vältränad vagusnerv

Höj serotonin med nya vanor

Som tur är kan du i din vardag stötta bildningen av serotonin. Det mesta är sådant du säkert uppskattar men inte tar dig tillräckligt med tid för. 

Ha roligare 

Att skratta och ha roligt ökar nivåerna av serotonin i hjärnan. Det spelar ingen roll om det är äkta skratt eller skrattyoga. Tanja Dyredand som skrivit boken ”Skratta & Pausa” säger: ”Forskning visar att skratt de facto har positiv inverkar på vår hälsa på en rad olika sätt det kan minska smärta och stress, förbättra sömn, minne, andning och cirkulation, öka fokus och boosta vårt immunförsvar.” 

  • Hitta ett roligt klipp på youtube
  • gå på skrattyoga 
  • ring en kompis som du brukar skratta ihop med. 

Var utomhus

Solljuset får ögat att signalera till hjärnan att bilda mer serotonin. Ju mer du är ute, desto mer serotonin. Kicka gärna igång din dag med en stund utomhus, det gör att dygnsrytmen ställer in sig rätt. Var ute även under mörka årstiden, du får inte samma effekt som på sommaren men ljuset är ändå starkare inne än ute. Vissa har hjälp av ljuslampor på höst och vinter för att hjälpa hjärnan bilda serotonin. 

Läs också: Yoga ger välmående

Motionera kroppen

Du har säkert inte missat Anders Hansens budskap: Träning är bra för din hjärnhälsa. Med träning kommer hjärnan suga upp förstadiet till serotonin, tryptofan, från blodet. I vissa områden av hjärnan börjar också mer serotonin bildas. 

Träna 30 minuter konditionsträning tre gånger per vecka. Intensiteten ska vara medel du ska bli svettig och andfådd. Ge det sex till åtta veckor innan du ser de fina resultatet. Även lugnare träning bidrar till välmående. Kom därför ihåg att all träning hjälper dig må bättre, ta varje chans du får till vardagsmotion. 

Ät mer av serotoninets byggsten  

Tryptofan finns till exempel i kyckling, äggvita, mjölkprodukter, kikärter och pumpafrö och är byggstenen för serotonin. 

Omega-3, gurkmeja, järn, magnesium, zink, c-vitamin, b-vitaminer (i metylerad form om du behöver) är också viktiga för bildning av serotonin.

Beröring och serotonin

Att få massage eller beröring kan ge dig mer serotonin. Har du ingen som kan massera dig, prova självmassage. 

Av Katarina Fornander

Källa: Young SN. How to increase serotonin in the human brain without drugs. Journal of Psychiatry & Neuroscience : JPN. 2007;32(6):394-399.
serotoninvälmående