Nedan berättar vi mer om olika typer av eksem och varför de uppstår. Vi tipsar också om vad du kan göra för att behandla besvären på naturlig väg.

Det finns många olika typer av eksem

Eksem kan se olika ut och dyka upp på olika ställen av kroppen. Här är några exempel på vanliga typer av eksem och varför de uppstår.  

  • Atopiskt eksem kan dyka upp i alla åldrar, men drabbar främst barn mellan två och tolv år. Eksemen drabbar vecken där lederna böjs och kallas därför även för böjveckseksem. 
  • Kontakteksem kan uppstå om huden har varit i kontakt med något du är allergisk mot. Eksemet kommer oftast på händerna, i armhålorna och i ansiktet, framför allt runt ögonen. Ämnen som kan ge allergiskt kontakteksem är till exempel nickel, krom, gummi och latex.
  • Icke-allergiskt kontakteksem kallas också för handeksem eftersom det ofta drabbar händerna. Du kan få eksemet om du ofta kommer i kontakt med vatten, tvål, rengöringsmedel eller lösningsmedel.
  • Underbenseksem beror oftast på åderbråck eller bensår och är vanligast bland personer med försämrad blodcirkulation i benen.
  • Soleksem kan komma några timmar eller dagar efter att du befunnit dig i solen. Eksemet drabbar främst ljus och känslig hud och kan ge röda kliande prickar eller blåsor.
  • Slickeksem är vanligt bland barn om de ofta blir fuktiga runt munnen. Det kan göra munnen röd och ge svullna samt spruckna läppar.

Läs också: Vad kan eksem bero på och vad kan du göra åt det?

6 naturliga sätt att lindra eksem

Vid eksem är det viktigt att skydda huden från att torka ut. Ju mer huden kommer i kontakt med vatten, desto torrare blir den. Varmt vatten torkar dessutom ut huden mer än svalt vatten, så tvätta inte dina eksem i onödan.

Det finns dock en hel del andra saker du kan göra för att minska besvären på naturlig väg. Nedan delar vi med oss av några huskurer som kan vara till hjälp. 

Tänk på! Om du tar receptbelagda mediciner för dina eksem bör du alltid konsultera din läkare innan du testar huskurer för eksem. 

1. Smörj huden ofta

Smörj huden ofta och rikligt med ett mjukgörande medel, exempelvis kokosolja. Den kan lindra klådan och hjälpa huden att bevara sitt naturliga skydd mot både nötning, kemikalier och vatten. Välj helst en kallpressad kokosolja utan onödiga kemikalier.

Även solrosolja från solrosfrön kan vara ett bra alternativ vid eksem. Den har nämligen visat sig stärka hudens naturliga skyddsbarriär samtidigt som den verkar djupt återfuktande. 

2. Kolloidalt havregryn

Kolloidalt havregryn tillverkas av finmalen havre och kan hjälpa till att lugna och mjukgöra inflammerad hud. Havregrynen har dessutom ett högt innehåll av antioxidanter som kan stimulera hudens kollagenproduktion, vilket i sin tur kan minska ålderstecken.

3. Nattljusolja

Nattljusolja kommer från nattljusväxten och används ofta för att lugna irriterad hud. När det tas genom munnen, används det för att behandla systemiska inflammatoriska tillstånd som eksem. 

3. Jättenattljusolja

Jättenattljusolja kommer från nattljusväxten och används ofta för att behandla systemiska inflammatoriska tillstånd, exempelvis eksem och akne. Oljan innehåller omega-6-fettsyror och gamma-linolensyra som kan hjälpa till att lugna irriterad hud utan negativa biverkningar. 

Läs också: 4 anledningar till varför du inte blir av med ditt hudproblem!

4. Trollhassel

Trollhassel har använts i århundraden som ett naturligt botemedel mot hudinflammation. Den är också populär för att behandla akne och solskadad hud samtidigt som den kan dra ihop porerna, öka hudens spänst och reducera svullnad kring ögonen.

5. Calendula cream

Calendula är ett örtmedel som har använts i århundraden för att behandla allt ifrån hudinflammation och brännskador till skärsår. Medlet tros förbättra blodflödet till områden med skada eller inflammation, men också återfukta huden och bekämpa infektioner.

6. D-vitamin

D-vitamin är känt för att förbättra både immunsystemet och hudbarriärfunktionen. Därför är det logiskt att personer med D-vitaminbrist kan vara mer benägna att uppleva eksem. Att ta extra D-vitamintillskott kan vara ett bra sätt att förebygga framtida besvär. 

Av Elsa Larsson

d-vitamineksemhud