De flesta känner nog till att omega-3 är bra för hälsan men vet kanske inte att det kan stötta immunförsvaret. Faktum är att dessa fettsyror är viktiga byggstenar för immunförsvarets alla celler.

Fett ingår som en viktig del i våra cellväggar. Det gör dem flexibla och gör att ämnen kan passera in och ut som de ska. Omega-3 är till sin uppbyggnad en av de fettsyror som är extra gynnsamma för välfungerande cellväggar.

Läs också: Podd: Allt du vill veta om fettsyror

Mota infektionen i grind

Det finns många olika celler i immunförsvaret och en av dem kallas makrofager. Det är latin för storätare eftersom den är bra på att omsluta och “tugga i sig” andra celler och liknande. Den cirkulerar runt i kroppen och när den känner igen en inkräftare äter den sonika upp den och presenterar bitar av den för andra immunförsvarsceller på sin yta. Dessutom frigör den inflammatoriska ämnen som blir ett rop på hjälp från övriga immunförsvaret.

Både i att äta upp inkräktare och i ropet på hjälp som omega-3 kommer in i bilden. Fettsyran används för att bilda dessa inflammatoriska ämnen, även kallade cytokiner och kemokiner. De används för att kommunicera mellan celler och locka till sig immunceller till den skadade eller infekterade platsen.

Omega-3 kan lugna autoimmunitet

Det är tyvärr inte ovanligt att immunförsvaret vänder sig mot den egna vävnaden. Tillsammans är gruppen autoimmuna sjukdomar väldigt stor och den vanligaste är Hashimotos som leder till hypotyreos. Där attackeras ett eller flera protein i sköldkörteln vilket leder till att den förstörs och inte längre kan producera hormon.

Om man tidigt i livet får i sig en lagom mängd av omega-3 verkar det minska risken för att senare få autoimmuna sjukdomar.

Läs också: Podd: Därför behöver du D-vitamin

Hur vet vi vilka omega-3 produkter som är bra?

Djur från havet är vår vanligaste källa till omega-3. Anledningen är att de får i sig mikroalger som innehåller de nyttiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA.

Tyvärr finns en del miljögifter ansamlade i fiskar som är högre upp i näringskedjan varför det kan vara en fördel att äta mindre fiskar som ansjovis eller sill. De kan dock fortfarande innehålla en del mikroplaster.

Du kan också välja att äta alger direkt i form av en omega-3 olja baserad på alger. 

För att undvika miljögifter kan det vara bäst att äta antingen alger direkt eller mindre fiskar, till exempel ansjovis, som inte livnär sig på andra fiskar och därför inte ansamlar lika mycket tungmetaller som kvicksilver. Å andra sidan får de i sig mycket mikroplaster[1].

Här hittar du omega-3:

  • Fet fisk
  • Alger
  • Nötter och frön
  • Linfröolja
  • Bladgrönsaker
  • Holistic Algolja

Av redaktionen

hälsaimmunförsvaromega3