Kanske mest känd som krydda har oregano en särställning i köken kring medelhavet. Och visst är den god, vad vore väl en (glutenfri) pizza utan oregano? Men oregano kan så mycket mer, faktiskt är den något av ett universalmedel för din hälsa. Oregano innehåller tre aktiva ämnen som alla har sitt bidrag.

  • Karvakrol. Vanligaste ämnet och är det som stoppar bakterietillväxt.
  • Tymol. Minskar svamp, aktiverar immunförsvaret och skyddar mot toxiner.
  • Rosmarinsyra. Kraftfull antioxidant.

Läs också: Johanna Bjurström: Bästa oljorna för hud och hår

Här är några av fördelarna med oreganoolja

Motverkar svamp och bakterier

Flera av de bakterier som orsakar infektioner i människor kan hindras av oreganoolja. Staphylococcus Aureus är en bakterie vi har på huden men som kan orsaka infektioner. Möss som fick oreganoolja eller antibiotika överlevde i princip lika bra. De som fick antibiotika något bättre. Det finns också indikationer på att oljan är effektiv mot några stammar av bakterier som vanligtvis är antibiotikaresistenta. Visserligen finns ännu bara provrörsstudier men oreganoolja är också effektiv mot candida – den svamp som orsakar många svampinfektioner.

Kraftfull antioxidant och antiinflammatorisk

Genom vår ämnesomsättning, avgaser, strålning och andra källor skapas i kroppen fria radikaler. Dessa kan, om de inte tas om hand, orsaka att vi ”rostar inifrån”. Med hjälp av antioxidanter tas fria radikalerna om hand och allt är frid och fröjd. Oreganoolja är en av de kryddor som innehåller allra mest antioxidanter upp till 30 mer än timjan, mejram och johannesört. Oljan är koncentrerad vilket gör att du behöver mindre mängd än om du äter färsk oregano. Karvacrol i oljan är också antiinflammatorisk.

Läs också: Därför ska du undvika palmolja – 4 viktiga anledningar

Kan förbättra maghälsan

Oregano är ofta omtalat vid bakterieöverväxt i tunntarmen, SIBO. Det kan också fungera vid andra infektioner i mag-tarmkanalen som parasitinfektioner. En grupp personer med symtom av parasitinfektion fick oreganoolja och kunde minska sina symtom dels från magen men även symtom som trötthet.

Främjar fettminskning

Karvakrol kan minska nybildning av fettceller och möss som fick tillskott av oreganoolja till sin högfettsdiet minskade mer i vikt. En hypotes är att oljan förbättrar mag-tarmhälsan och tarmfloran vilket i sin tur ger en bättre ämnesomsättning.

Tips på oreganoolja

Holistic Oreganoolja – Högkoncentrerad oreganoolja med 40 % innehåll av vildväxande oregano.

Bättre Hälsa Oreganoolja – Oreganooljan är utmärkt både invärtes som utvärtes och kan användas som hudolja. Kan användas utspädd på huden eller oralt.

Av Katarina Fornander

oreganoolja