Tjocktarmens jobb är att suga upp vätska från avföringen samt att det är här de flesta av våra tarmbakterier befinner sig. Här tränas immunförsvaret, näringsämnen bildas, fettsyror som har hälsofördelar skapas, hormonrester och andra nedbrytningsprodukter förs ut med avföringen.
Om någonting stör tarmens jobb med att hjälp av sina muskler föra avföringen framåt i kanalen kan den stanna kvar där för länge. Den kan då bli hård och svårare att få ut i andra änden.
Det kan också vara så att du bajsar sällan, att det tar lång tid på toaletten, det känns inte som att tarmen är helt tömd eller andra problem med att få ut avföringen.
Vanliga orsaker till förstoppning
Det finns flera möjliga orsaker till förstoppning:
- Stress. När du stressar kan inte din lugn-och-ro-del av nervsystemet vara aktiv och det är den som främjar matsmältning.
- För lite fibrer och för mycket kött, ost och mjölk.
- Vätskebrist
- Rör dig för lite.
- Ignorerar när tarmen vill tömma sig
- Resor eller andra ändringar i vardagslivet
- Vissa läkemedel som smärtstillande och mot halsbränna
- Graviditet.
Läs också: Lyft humöret med vältränad vagusnerv
Minska förstoppning – vanliga knep
Du har många alternativ för att minska förstoppning. Flera av dem är inte bra bara mot magproblem utan generellt för hälsan. Du har med andra ord mycket att vinna på att få igång magen.
- Drick minst 2 liter vatten dagligen. Se hur din urin ser ut när du kissar. Den ska vara genomskinlig. Svettas du mycket dick extra men tillsätt också gärna elektrolyter, som vätskeersättning.
- Minska på sådant som ger ökad risk för vätskebrist – exempelvis alkohol eller kaffe.
- Ät mer fibrer. De finns främst i frukt och grönt samt baljväxter även om fullkorn också är rikt på fibrer. Sikta på minst 20-35 gram fibrer per dag. Några växter med extra rykte om sig att lösa förstoppning är plommon och riktigt mogen kiwi. Tar du tillskott av fibrer, kom ihåg att dricka extra vatten.
- Ät istället mindre kött, mjölk, ost och processad mat.
- Rör på dig minst 150 minuter per vecka. Gärna träning som “masserar” magen som löpning eller knäböj.
- Gå på toa när magen säger att det är dags.
- Testa en massage. Victoria Carinci på Vitalista som spelat in en video med en magmassage berättar. “ Magmassage motverkar och lindra förstoppning och stötta matsmältningen och peristaltiken. Magmassage har också en starkt avslappnande effekt eftersom den hjälper nervsystemet att slappna av.”
Läs också: 10 fördelar med att sluta med alkohol
Naturlig hjälp vid förstoppning
- Probiotika kan hjälpa vid förstoppning eftersom goda tarmbakterier främjar matmsältning.
- Prebiotika som inulin kan lösa upp avföringen. Dels på grund av sitt fiberinnehåll men även att det är mat till goda tarmbakterier.
- Tillskott av magnesium, särskilt magnesiumoxid kan hjälpa vid förstoppning.
- Sagrada Cascara är ett naturmedel som kan fungera laxerande.
- Matsmältningsenzymer hjälper till att bryta ner maten vilket gör den lättare att passera.
- Maskros och cikoria kan du plocka på vår och sommar. De har hög andel prebiotiska fibrer och stimulerar utsöndring av matsmälltningsenzymer.
- Klorella. Om du inte äter spannmål får du kanske inte i dig så mycket så kallade olösliga fibrer. Dessa finns dock i algen klorella som är känd för att hjälpa vid förstoppning.
Av Katarina Fornander
Naturlig hjälp vid förstoppning
MegaFood MegaFlora Women – 50 miljarder mjölksyrabakterier av 14 olika kliniskt undersökta stammar speciellt framtagen för den kvinnliga bakteriefloran. MegaFlora Women innehåller även tranbär, rödbeta, stor kardeborrerot och maskrosrot.
Bragg Äppelcidervinäger – Braggs ekologiska, råa äppelcidervinäger är ofiltrerad, ouppvärmd, opastöriserad och har 5% syra. Vinägern innehåller naturliga enzymer och stöttar matsmältningen.
Holistic Glutazym – Innehåller enzymer som effektivt bryter ner glutenproteiner genom att spjälka aminosyrakedjan på flera ställen samtidigt. Enzymerna är dessutom verksamma såväl i magsäcken som i tunntarmen.
Better You – Magnesium + – Lättupptagligt kosttillskott med tillsatt rent magnesium från spenat och nypon. Magnesium är en livsviktig mineral som har många funktioner i kroppen och bidrar bland annat till att minska trötthet och utmattning.