Peter Wilhelmsson har flera utbildningar inom hälsa, bland annat till örtmedicinare och naturläkare. Han har lång erfarenhet av att rekommendera olika örter vid ohälsa och odlar dem gärna själv.
Intresset för örtmedicin vaknade när han gick på college i USA. Efter en period med mycket allergier, upplevde han att örter kunde hjälpa honom dämpa den. Peter blev intresserad av att lära sig mer och bytte bana för sin utbildning. Sedan dess har han hjälpt tusentals personer att bli friskare, bland annat med örtmedicin.
Örter överallt
Örter växer överallt i vår närhet, när vi börjar titta efter dem. I trädgården kanske du har nässlor (de unga bladen bränns inte – annars förväll), maskros eller daggkåpa.
Jag tycker om att använda mig av örter som växer i min närhet för att ge mer näring och vitalitet till sallader. Prova att lägga till en tiondel egenplockade växter till en sallad, det ger en god smak, säger han.
Andra örter vi ofta kan få tag på och lägga i en smoothie eller sallad är våtarv, unga vinbärsblad, rölleka och groblad. Men det finns många fler växter i vår närhet som är ätliga, läs på om du är nyfiken.
Läs mer: Därför minskar stressen i naturen
Använd mer kryddväxter
Peter slår också ett slag för att använda mer av våra kryddväxter i maten. Salvia, rosmarin och citronmeliss ger alla smak i maträtter eller sallad.
Om du är van vid grönsaker som smakar mildare kan du använda en mindre mängd av en besk växt för att vänja smaklökarna, tipsar han.
Testa också att lägga till en växt med syrlighet, som ängssyra för balans av smakämnen.
Mat är information till din kropp. Även om du äter en mindre mängd av en ört ska du inte underskatta att det kan vara ett positivt bidrag.
Läs mer: Barndomen påverkar immunförsvaret som vuxen
Helgkurs – örter för hälsa
Peter är med i Ekoappens community och håller kurser i örtmedicin för Studiefrämjandet i Falun.
Den 14-16 augusti håller Peter i en helgkurs i Falun där han går igenom cirka 70 örter för hemmabruk och bättre hälsa. Du får lära dig hur man använder örter som mat, krydda, tinktur, pulver, te och tillskott.
Läs mer om kursen och anmäl dig här.
Av Katarina Fornander