Elie Metchnikoff, Nobelpristagare 1908 och fadern av naturlig immunitet

Då visade den ryska mikrobiologen och biträdande chefen för Pasteurinstitutet Elie Metchnikoff att vänliga tarmbakterier och fermenterad mat var avgörande för god hälsa. 

Även om han fick ett Nobelpris för sitt arbete, försvann hans mikrobiomarbete i dunkel och förmörkades helt 20 år senare av upptäckten av penicillin. Alla som har sett antibiotika slå ut en farlig infektion vet att penicillin var en revolutionerande upptäckt som under de senaste 80 åren har räddat livet på hundratals miljoner människor i hela världen. 

Men det skapade också en “döda allt”-mentalitet inom medicinen utan att införliva Metchnikoffs livsviktiga upptäckter om tarmbakteriers inverkan på hälsa och immunitet. Metchnikoff är nu känd som “den naturliga immunitetens fader”. Några av den viktigaste upptäckten och rekommendationerna som Elie Metchnikoff gav oss, men tyvärr kom i skymundan inom konventionella medicinen i över 100 år, är följande upptäckter och insikter:

 • Betydelsen av tarmfloran för vår hälsa och immunförsvar 
 • Upptäckten av medfödda immunförsvarets fagocyter (främst makrofager och neutrofiler) som dödar patogena mikrober som hotar vår hälsa 
 • Kunskapen om inflammation som både är en hälsosam naturlig process, men den kan även kan vara ett hot mot vår hälsa. 
 • Förtydligande av immunförsvarets uppgift att skilja mellan vad som tillhör kroppen och vad som är främmande. 
 • Teorin att senilitet kan utvecklas på grund av dysbios (tarmfloraobalans) 
 • Rekommendation att dricka fermenterad mjölk för att friskare och längre liv, samt kopplingen mellan åldrandet, toxicitet och en god tarmflora genom användning av yoghurt och fermenterade mjölkprodukter. 

Elie Metchnikoffs upptäckt bekräftade hans föregångare Antoine Béchamp påstående att nyckeln till en god hälsa är främst en god, frisk tarmfloramiljö är viktigare än att utrota varje infektion som du utsätts för. En frisk tarmflora och ett gott immunförsvar ger skydd mot alla nuvarande och framtida svampar, parasit, bakterier och virusangrepp.  

Läs också: Peter Wilhelmsson: Det finns säkrare och bättre sätt att skydda sig mot virus än mRNA teknik

Elie Metchnikoffs viktiga rekommendationer bortglömda av den konventionella medicinen under de senaste 100 åren

Efter mirakelmedicinen antibiotikans frammarsch före och under andra världskriget blev Metchnikoffs betoning på en god tarmflora för ett starkt immunförsvar och god hälsa i stort sett bortglömd inom den konventionella medicinen, även då det hölls i liv och var och är en viktig stomme inom naturmedicinen. Nu har vi, delvis tack vare ett stort missbruk av antibiotika inom fisk- och djurindustrin samt en överskrivning av antibiotika hos patienter, skapat superarter av antibiotikaresistenta bakterier som gör oss allt mindre känsliga (resistenta) för antibiotika när vi verkligen behöver det och det anses vara ett av de största hoten för oss människor de kommande decennierna. Det har också bidraget till ett stort uppsving kring forskning kring vår mikrobiota (tarmflora), vårt naturliga försvar via vår mag-tarmbakterier och en hel del intressanta naturliga banbrytande fynd. Ett tydligt exempel är bakterien, saccharomyces boulardii, en probiotisk jäststam. Denna specifika jäststam förebygger och behandlar antibiotikaassocierad diarré, clostridium difficile-toxiner och andra former av dysbios, samt hjälper till att upprätthålla balansen bland alla bakterier i tarmfloran.  

En av de grundläggande upptäckterna från tarmmikrobiota projektet är att brist på tarmbakterier är en primär faktor vid kronisk sjukdom. Bajs har de senaste åren hamnat i moderna medicinens ”finrum”, speciellt när man har lyckats rädda tusentals svårt sjuka och döende i Mb Chron´ och IBS/IBD- patienter genom fekal transplantation av friskt bajs som transplanterasi deras angripna tarmar, via lavemang. Det har varit en ny trend att forska om innehållet i bajs de senaste 10 åren. Trots alla framgångar med mikrobiom (tarmmikrobiota samt alla sammanlagda bakterier i hela kroppen) forskning och vetenskapliga fakta kring hur viktig kopplingen är mellan friska tarmslemhinnor, en frisk tarmflora och ett friskt immunförsvar, så har man återigen glömt kopplingen och kommunikationen mellan tarmslemhinnorna och tarmflorabakterier för ett bättre skydd mot infektioner. Man har satsat alla resurser på ett nytt obeprövat vaccin som snabbt skulle in i allas armar.  

Läs också: Peter Wilhelmsson: “Hur vi kan förebygga och jobba med kognitiva nedsättningar”

Nobelpriset 2015 – framfart för Ivermectin och Artesinin  

Denna spännande tillbakablick i den medicinska historien utvecklas vidare med ett nytt nobelpris, 2015 som delades av William C. Campbell och Satoshi Omura ”för deras upptäckter rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av spolmaskparasiter”, enligt Nobelprisets hemsida. Ett unikt samarbete mellan WHO och läkemedelsbolagen säkerställde att miljontals askar av mycket billiga Ivermectin delats ut i Afrika och visade sig rädda miljontals människor från parasitsjukdomar som flodblindhet, rabies, lymfatisk filariasis och strongyloidiasis. Ivermectin utvecklades genom flera decennier där man kunde ta vara på en mycket potent jordbakterie som heter Streptomyces avermitilis.  

Samtidigt som man utvecklade Ivermectin från jordbaserade bakterier, så utvecklades ett nytt läkemedel, Artemisinin, en av två nyckelämnen som finns i örten Artemisia annua (Sommar malört eller kinesisk malört). (Den växer i min örtträdgård och jag använder denna nästan dagligen under sommarhalvåret som ett bittermedel som ger en bättre matsmältningsfunktion och tarmflora). Under 90-talet och tidigt 2000-tal importerade jag tinktur av både Artemesia annua samt koncentratet Artemisinin och använde för patienter som hade problem med sin matsmältning och sitt immunförsvar.  

Ni kan förstå hur mycket jag firade när läkemedlet vann nobelpriset. Jag glömmer aldrig den dagen när en av mina favoritbittermedel var i fokus för ett nobelpris!

Sommarmalört användes flitigt, som den viktigaste örten i Asien och Afrika under flera tusen år för att rädda människor från malaria, parasitsjukdomar och diverse infektionssjukdomar. Ursprungligen upptäcktes artemisinin av kinesiska forskaren, Tu Youyou. Ivermectin har doserats ca 3,7 miljarder gånger under de senaste 30 åren och räddat flera hundra miljoner liv.  

Ivermectin flyttas från finrummet till skamvrån under pandemin

Under början och genom hela Covidpandemiåren har tiotusentals läkare i olika länder trotsat myndigheternas rekommendationer och framgångsrikt behandlat miljontals människor i förebyggande och behandlade syfte för Covid-19 och andra infektioner. Kampen mellan modiga läkare som har hjälpt människor med Ivermectin är en fascinerad historia som har dokumenteras i boken, ”The War on Ivermectin” av läkaren och frihetskämpen, Dr Pierre Kory.  

Det som är extra intressant är att både Ivermectin och Artemisinin är närbesläktade genom gruppen av kemikalier som kallas för avermectiner. Förutom artemisinin finns även ämnet artemisinat i sommarmalört. Integrerade läkare som Dr Deitrich Klinghardt har använd den intravenöst för att hjälpa patienter med svåra Covid- och andra infektioner. Med tanke på all forskning som visar en stark koppling mellan en frisk tarmflora som bidrar till ett starkt och friskt immunförsvar tycker jag att det inte är konstigt att medel som motarbetar eller dödar patogena mikrober i tarmen kan även hjälpa mot svåra infektioner. Över 70% av immunförsvaret finns vid tarmslemhinnorna.  

Både Ivermectin, samt Hydroxyklorokin, A-, C-, D vitamin, selen, zink, quercetin, andrographis, echinacea, fläderextrakt, lakritsrot och N.A.C. påverkar främst slemhinneförsvaret och vårt medfödda immunförsvar i stället för kroppens ”Plan B”. Ett försvar som aktiveras av B-celler via vacciner eller mRNA genbehandling.   

Det är mycket intressant att man har spenderat stora mängder pengar i annonskampanjer för att angripa Ivermectin som ett bluffmedel mot Covid-19, när den endast 5–8 år tidigare var hyllad som en av de viktigaste läkemedel som har räddat flest liv de senaste 100 åren mot svåra parasit- och infektionssjukdomar. Men anledningen till att myndigheter och läkarkåren vände ryggen mot Ivermectin och naturliga behandlingar finner vi i citat från filmen från 1996, Jerry McGuire med Tom Cruise: ”Follow the Money”. Utveckling och massanvändning av patentskyddade vacciner och mRNA sprutor har stora volymer och goda marginaler genom att säkra upp samarbete med WHO, CDC, FDA och folkhälsomyndigheter hos fler än 100 länder. Vitaminer, läkeväxter, probiotika, Ivermectin och Hydroxyklorin har inga vinstmarginaler att hänga upp hatten på, jämfört med lönsamheten när man kan distribuera stora mängder av läkemedel som är skyddade med patent.  

Hur immunförsvaret kan skydda oss

Vi har nu kopplat ihop vikten av friska mage-tarmslemhinnor och immunförsvaret genom beskrivningen av Nobelpris forskningen av Metchikoff, Youyou, Campbell och Omura, samt de tusentals vetenskapliga studier som har visat kopplingen mellan mage-tarm och immunförsvaret som har utförts de senaste 20 åren.  

Följande är en grov illustration av hur vårt immunförsvar kan skydda oss från angrepp av patogena inkräktare. Fyra olika typer av immunskydd illustreras. 

 • Vätska, näring och resurser till slottet kommer från små jordbrukssamhällen runt omkring.  
 • Lymfa och blod bär näring till slottet och tar bort rester och slagg.  
 • Slemhinneförsvaret: M.A.L.T, G.A.L.T och B.A.L.T. är vallgraven som är ett första skydd från att storma slottet 
 • Medfödd immunitet är ditt cellburna försvar med tuffa fagocyter. Det är första muren en inkräktare måste förbi. 
 • Adaptiv immunitet är andra muren en inkräktare måste besegra om de lyckas komma över första muren.   
 • Cytokinstormen är de sista insatsstyrkorna och främst drakarna ett desperat försvar för att rädda kungen, drottningen och det styrande militärbefälet vid ett eventuellt allvarligt angrepp.  

För att ta del av kurser inom örtmedicin, kognitiv resiliens, hälsosamt åldrande och immunresiliens samt Näringsmedicinska Uppslagsboken, besök Peters Hälsoportal.

Av Peter Wilhelmsson, Funktionsmedicinsk Naturläkare (SNLF, IFMCP)

debatthälsamikrobiomPeter Wilhelmssontarmhälsa