Leif Östberg arbetar som senior adwisor på Holistic och är en återkommande gäst podden. Programledare Petra Månström är journalist och driver även Maratonpodden.

Varför allergier ökar i Sverige

Leif berättar i detta avsnitt om forskning på barnallergier som genomfördes av professor Bengt Björkstén vid Karolinska Institutet i Baltikum på 1990-talet. Forskare trodde att användning av stora mängder kol skulle orsaka fler allergiska reaktioner hos barn i Baltikum, men det visade sig att de hade färre problem jämfört med svenska barn.

Denna förklaring kallas hygienhypotesen. Våra liv är så rena och sterila att det är mer sannolikt att vårt immunsystem överreagerar. Detta är en förklaring till varför allergier ökar i Sverige. En annan förklaring är den ökande användningen av kemikalier.

Vi kan också misstänka att användningen av spannmål har ökat, bland vilka konsumtionen av gluten har ökat dramatiskt. Den positiva nyheten för Sverige är att vi är mycket försiktiga när vi ordinerar antibiotika, eftersom antibiotika kan rubba tarmfloran. På samma sätt kan barn som växer upp med husdjur bättre skydda sig mot allergier.

Podd: Podd: Allt du vill veta om fettsyror

Dolda allergier svåra att hitta

Allergier orsakas av att kroppens immunsystem reagerar på ämnen som normalt tolereras. Ibland får du snabba eller till och med akuta reaktioner. Då är det lätt att se vad du är allergisk mot.

Det finns också en dold eller fördröjd allergi, som inträffar inom några dagar efter exponering, vilket kan göra det svårare att dra slutsatsen om orsaken. Denna allergi är vanligtvis relaterad till vad vi äter.

Du kan utföra vissa tester med en terapeut eller läkare för att identifiera diffusa symtom (IgG-antikroppstest). Behandlingen kan sedan inkludera illuminations- och rotationskost med en provokationsfas, vilket kommer att beskrivas mer detaljerat i detta avsnitt.

Intoleranser ska inte ignoreras

Många människor tål inte vissa livsmedel, som gluten i bröd och laktas i mjölk. Intolerans är inte detsamma som att vara sjuk eller allergisk, men om du inte tar symtomen på allvar är det fortfarande besvärande.

Intolerans är vanligtvis relaterad till brist på enzymer som kan bryta ner mat i livsmedel, inklusive gluten och laktas. I det här fallet kan enzymtillskott hjälpa dig till exempel om du är bortbjuden och vill äta något du vanligtvis inte kan äta.

Petra ville veta om du kan orsaka allergier genom att utesluta vissa livsmedel. Myten slog Leif hål på. Om du utesluter livsmedel som du inte tål och sedan introducerar dem igen, kan reaktionen bli starkare än om du känner dig lite dålig hela tiden.

Läs också: Podd: Det livsviktiga zinket

Tarmfloran viktig mot allergier

Så många som 70% till 80% av vårt immunsystem är relaterat till mag-tarmsystemet, och tarmfloran påverkar i hög grad vår känslighet för allergier.

Forskning inom detta område utvecklas snabbt och en av de saker som studeras är avföringstransplantation, vilket kan hjälpa människor att få en sund tarmflora.

En annan sak som Leif utvecklar i podden är problemen med läckande tarm. Han nämner bland annat hur alkohol och vissa antiinflammatoriska läkemedel kan vara aggressiva mot slemhinnan i mage och tarm.

Pollen avslutar podden

En fördjupning av pollen avslutar podden. Vad orsakar pollenallergier och vilka symptom kommer vi att se – vilka tips her Leif?

Ta en dusch innan du går till sängs och byt lakan ofta. Leif nämnde att pälsen hos husdjur också absorberar mycket pollen. Ett annat bra förslag är att skölja näsan med varmt vatten och salt när du har varit ute.

Att stödja tarmen och upprätthålla en hälsosam tarmflora är viktigt för din allmänna hälsa. Det kan också hjälpa dig att förebygga allergier.

Lyssna på podden

Hälsa kommer inifrån är en podd framtagen av det svenska hälso- och kunskapsföretaget Holistic.

Lyssna här:
Poddtoppen
Spotify
Acast

allergiHolisticpodd