I det högaktuella poddavsnittet ”Därför behöver du D-vitamin” djupdyker vi med hjälp av näringsterapeuten Leif Östberg i ämnet. Det lyfter vi ny forskning som visar hur alltför låga nivåer av D-vitamin påverkar kroppen vid till exempel en virusinfektion som Covid-19.

– Nu när vi står inför en höst och vinter när det går många virusinfektioner, som till exempel Covid-19, kan det vara bra att fokusera lite extra på D-vitamin då det har visat sig ha fantastiska egenskaper för såväl immunsystemet som det allmänna måendet under den mörkare perioden på året, berättar Leif Östberg.

Läs också: Podd: Barn och socker – hur gör man?

Vitaminet påverkar genuttryck

Leif nämner även en hel del andra sjukdomstillstånd där det har visat sig finnas stora fördelar med bra nivåer av D-vitamin lagrat i kroppen, som till exempel uppmjukning av skelettet. 

Vad gör då D-vitaminet? Jo, vitaminet har visat sig påverka en mängd olika genuttryck och kan motverka inflammatoriska processer i kroppen. 

– Runt ekvatorn, där det är mycket sol, har befolkningen mycket lägre frekvens av autoimmuna sjukdomar – alltså sjukdomar där immunförsvaret angriper sig själv som till exempel infektioner, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar. Där har också mätningar visat att befolkningen har höga nivåer av D-vitamin lagrat i kroppen, vilket gör att man kan dra slutsatser kring vitaminets betydelse, säger Leif. 

Sola säkert och bilda D-vitamin

Men hur gör vi för att bilda vitamin D genom solen då, vi som bor i Norden? Det krävs att vi är i solen när det är faktiskt är effektivt att vara i solen, först och främst. Vilket innebär mellan klockan tio och tolv – den tid man också varnar människor för att vara i solen. 

– Därför måste man sola med balans och förstånd och mitt råd är att gå ut och vara i solen 20-30 minuter mellan dessa klockslag, säger Leif och berättar också att det inte räcker att bara sola ansikte och händer, utan man behöver vara avklädd i till exempel bikini och badbyxor. Dessutom ska man börja en kort stund utan solskyddsfaktor, då den annars fungerar som ett filter som förhindrar bildandet av D-vitamin. 

För att nå samma effekt, behöver den som har väldigt mycket pigment i huden dessutom vara i solen upp till fem gånger så länge som den med väldigt ljus hy. Leif berättar om en klient från Burundi med stora hälsoproblem, där sjukvården i Sverige inte kunde hitta felet och då inte heller ge henne hjälp. Hennes nivåer av D-vitamin visade sig vara otroligt låga och tillskott av D-vitamin gjorde att hon ganska snabbt började må mycket bättre. Leif tipsar i podden om en intressant artikel i svenska Läkartidningen som behandlar det här problemet. 

Läs också: Podd: Må bra på jobbet

Allvarliga konsekvenser för äldre

En annan grupp där D-vitaminbrist kan få stora konsekvenser, är äldre personer, som ofta drabbas av benskörhet. Risken för allvarliga skador vid fall ökar, då D-vitamin påverkar såväl skelett som musklerna och sämre muskelstyrka påverkar balansen negativt.

– D-vitamin påverkar också förmågan att ta upp kalciumet i maten vi äter. Och eftersom många äldre inte äter så bra och inte heller kommer ut i starkt solljus särskilt ofta, är det en god idé att se till att äldre familjemedlemmar eller släktingar får regelbundet tillskott av D-vitamin, menar Leif.

Genom att bara se till att äldre på boenden fick D-vitamintillskott, är Leif övertygad om att man skulle kunna förebygga många problem och infektionssjukdomar.

Hur går dina tankar kring D-vitamin? Lyssna på poddavsnittet ”Därför behöver du D-vitamin” och ta del av såväl klientfall som tips och kunskap kring hur allt hänger ihop.

Lyssna på podden

Hälsa kommer inifrån är en podd framtagen av det svenska hälso- och kunskapsföretaget Holistic.

Avsnitt 29: Därför behöver du D-vitamin – på iTunes
Avsnitt 29: Därför behöver du D-vitamin – på Spotify
Avsnitt 29: Därför behöver du D-vitamin – på Acast 

Holisticpodd