Pycnogenol® utvinns ur barken på fransk strandtall och är en kombination av flera bioaktiva fytonäringsämnen. Från början utvecklades det som ett läkemedel mot nedsatt cirkulation i benens vener men när forskningsresultaten började komma förstod tillverkaren att Pycnogenol kunde ha mycket bredare användning än så. 

Idag finns strax under 500 studier registrerade i medicinska databaser. Det är viktigt och behövs för att kunna fastställa hur vi bäst använder Pycnogenol, säger Jarmo Hörkkö som sedan över 30 år har skrivit och föreläst om Pycnogenol. 

Idag föreläser han mycket i Norden på uppdrag av återförsäljare av Pycnogenol, däribland Pharma Nord.    

Jag pratar gärna om friskt åldrande, hjärnan och hjärta-kärl. Pycnogenol finns alltid med. 

Allergiforskning tog fart i Norden 

Pycnogenols effekter vid allergier är nu välkända men det var i Finland på 90-talet som de började uppmärksammas. 

Pycnogenol har 5 basmekanismer och när man tittar på dem förstår man varför det fungerar vid allergi, förklararJarmo Hörkkö.

  1. Antioxidant. Den är den starkaste vattenlösliga antioxidant vi känner till och kallas ibland “the mother of antioxidants”. I Pycnogenol finns polyfenoler, flavanoider och olika fruktsyror som alla är verksamma antioxidanter. Bra vid allergi för att: det minskar den oxidativa skadan som allergin orsakar. 
  2. Antiinflammatoriskt .Ganska snabbt efter påbörjat tillskott av Pycnogenol börjar nivåer av inflammatoriska markörer sjunka.  Bra vid allergi för att: Lägre inflammation hindrar immunförsvaret från att överreagera och producera mindre histamin som är orsaken till många allergiska symtom. 
  3. Skyddar kollagen. Det kan återskapa elasticitet i små kärl som blivit svaga och porösa. Förbättrar blodcirkulationen och minskar risk för proppar. Bra vid allergi för att: Minskar svullnaden i slemhinnor, stärker luftvägar.  
  4. Ökar kväveoxidproduktionen. I kärlväggen behövs kväveoxid för att kärlen ska vara avslappnade och släppa fram blodet. Annars kan vi få högt blodtryck och försämrad cirkulation. Bra vid allergi för att: Gör att de små blodkärlen i slemhinnorna inte svullnar lika lätt. 
  5. Hämmar alpha-glukosidas. Hindrar blodsockret från att svänga genom att nedbrytning av kolhydrater går långsammare. Bra vid allergi för att: Högt blodsocker kan vara en källa till inflammation. 

Läs också: Histamininolerans: Den överraskande orsaken till allergi och inflammation

Hur bör du använda Pycnogenol vid allergi? 

Enligt Jarmo Hörkkös långa erfarenhet finns fyra sätt att använda Pycnogenol vid allergi och du får prova vad som fungerar bäst för dig. 

  • Använd samma dos året runt
  • Använd året runt men öka dosen vid besvär
  • Håll koll på pollenrapporter och börja använda några veckor innan pollensäsongen börjar 
  • Börja när du känner besvären

Det kan ta 2 till 3 dagar innan effekten mot allergi sätter in även om jag vet att många använder det som en rescue vid akuta besvär också. 

Jarmo tipsar om att en svald tablett verkar inom 15 till 20 minuter men om du tuggar den kan effekten komma vid 5 minuter. 

Resultat av kliniska studier

Att Pycnogenol är effektivt vid allergi och astma är visat tack vare att man kunnat mäta minskade besvär och att det kan förhindra utsöndring av ämnen som bäddar för symtom. 

En studie med vuxna som hade astma använde 2 mg/ kg kroppsvikt/ per dag och i slutet av perioden på 4 veckor hade de som fick Pycnogenol istället för placebo förbättras signifikant. 

Även barn med astma har nytta av Pycnogenol. Samma dos undersöktes och resultatet var att barnen kunde andas bättre, hade lägre inflammation och behövde ta mindre läkemedel. 

Min erfarenhet säger att en del kan sluta helt med läkemedel mot allergi medan andra kan minska sin dos markant, berättar jarmo Hörkkö.  

Läs också: Olivbladsextrakt – Har du missat denna antiinflammatoriska och immunstärkande boost?

Hur mycket bör du ta? 

En underhållsdos brukar sägas vara på 1mg/kg kroppsvikt per dag .En person som väger 60 kg ska alltså ta 60 mg per dag. 

De studier som gjorts med Pycnogenol har ofta använt doser som är 100 till 200 mg per dag hos vuxna testpersoner. 

Pycnogenol är säkert att använda under lång tid och du kan aldrig ta så många tabletter vid ett tillfälle att du får biverkningar. För det krävs 7 500 tabletter med 40 mg Pycnogenol för en vuxen person på en gång, förklarar Jarmo.

I Finland använder 10 000-tals personer Pycnogenol under pollensäsongen och det rekommenderas i hälsokostbutiker och av näringsterapeuter.

Alla som jobbar i butikerna använder Pycnogenol eftersom de står mycket. Då får de ingen svullnad och inga trötta fötter, vilket ju var den ursprungliga idén med hur Pycnogenol skulle användas, avslutar Jarmo. 

Av Katarina Fornander

allergiastmapollenallergipycnogenol