Järnbrist är en av de vanliga näringsbristerna, men även brist på magnesium, C-vitamin, B-vitamin och zink är vanligt bland personer som upplever trötthet och utmattningsymtom. 

I den här artikeln listar vi sju vanliga näringsbrister som kan vara orsaken till att du känner dig hängig och trött. 

1. Järn

Många personer, framför allt kvinnor, lider av järnbrist. Järn är ett viktigt näringsämne som behövs för att bilda hemoglobin. Det är också ett protein som transporterar syre i blodet och om syret inte kan transporteras som det ska kan det leda till trötthet, håravfall och andfåddhet. 

Vid långvarig stress minskar kroppens järndepåer, vilket också ökar risken för järnbrist. 

2. Magnesium

Magnesium är ett annat näringsämne som förbrukas snabbt vid stress. Magnesium ingår i hundratals kemiska reaktioner i kroppen och behövs bland annat för att musklerna ska slappna av. Det är också viktigt för att öka kroppens nivåer av GABA, ett lugnande signalämne som vi behöver för att kunna hantera känslor av oro. 

Flera studier visar att magnesium spelar en betydande roll för att hantera stress och nedstämdhet. Vid kronisk stress ökar dessutom utsöndringen av magnesium i urinen, vilket gör det extra viktigt att se över och försöka öka intaget. 

3. B-vitamin

B-vitaminerna kallas ibland för stressvitaminer eftersom de förbrukas snabbare vid långvarig stress. De har många uppgifter i kroppen och behövs bland annat för att tillverka signalämnen som hjälper kroppen att reglera stress. 

Vitamin B5 och B2 viktiga är extra viktiga för tillverkningen av stresshormoner medan vitamin B12 och B1 sägs kunna lindra både nedstämdhet, oro och stress.

4. C-vitamin

C-vitamin har många positiva hälsofördelar och bidrar framför allt till ett allmänt starkare immunförsvar. Detta är även en antioxidant som skyddar kroppen mot oxidativ stress och kallas faktiskt ofta för ett anti-stressvitamin. 

Vid långvarig stress ökar stresshormonet kortisol i kroppen, vilket gör att C-vitaminet minskar. Och brist på C-vitamin kan i sin tur leda till många stressrelaterade sjukdomar.  

5. D-vitamin

Kroppen förbrukar mer D-vitamin både under akut stress och vid svårare infektioner. Därför kan det vara bra att vara noga med att få i sig tillräckligt med D-vitamin under stressiga perioder, framför allt under vinterhalvåret när du inte får i dig lika stor mängd D-vitamin från solens strålar.

Läs också: Podd: Därför behöver du D-vitamin

6. Coenzym 10

Coenzym 10, även kallad Q10, är en kraftfull antioxidant som är viktig för att motverka negativ stresspåverkan. Coenzym 10 skyddar dels cellerna mot fria radikaler, men hjälper också kroppen att omvandla maten till energi. Det kan i sin tur hjälpa vid trötthet och utmattningssyndrom. 

7. Zink

Zink är viktigt för återhämtningen och likt Q10 samt C-vitamin skyddar det kroppen mot oxidativ stress. Vid infektioner och andra stressituationer utsöndrar kroppen extra mycket zink. 

Brist på zink kan dock leda till ökad risk för utmattning och depression. Och eftersom kroppen inte kan lagra zink är det extra viktigt att se över det dagliga intaget. 

Läs också: Zink – det livsviktiga mineralet

Stress och utmattning kan orsaka näringsbrist

Stress och utmattning kan bero på flera anledningar och näringsbrist är sällan den enda bakomliggande orsaken till stress. Tvärtom kan istället utmattning och stress orsaka näringsbrist eftersom kroppen vid utmattning och långvarig stress förbrukar en större mängd näringsämnen. 

Då finns också risken att det uppstår en ond cirkel. Vid stress förbrukar kroppen mer magnesium. Magnesiumbrist gör kroppen mer stresskänslig, vilket leder till ännu lägre magnesiumnivåer. Som tur är går det att bryta den onda cirkeln genom att komplettera kosten med olika tillskott. 

Kosttillskott som kan hjälpa vid utmattning

Holistic B-12 och folsyra ingår i många funktioner i cellerna och bidrar bland annat till normal blodbildning, immunsystemets normala funktion, normal psykologisk funktion och till att minska trötthet och utmattning. Innehåller metylkobalamin, som är den biologiskt aktiva formen av B12 i kroppen.

Pharma Nord Bio-Qinon Active Q10 Gold består av mjuka kapslar med 100 mg Q10 i form av aktivt ubiqinon löst i vegetabilisk olja. Kapslarna innehåller riboflavin (vitamin B2 ) som bidrar till att minska trötthet och utmattning samt bidrar till normal energiomsättning.

Octean Iron Vital tuggtabletter är ett kosttillskott med folsyra och järn/jern som används vid trötthet och utmattning. Tillskott av vitamin C gör att järnet absorberas lätt av kroppen.

Bättre Hälsa Active B-Complex är en formula av hela B-vitamin spektrat i flytande form för optimalt upptag. Active B-Complex innehåller B2-vitamin i formen riboflavin-5-fosfat, B6-vitamin som P-5-P, folsyra som metylfolat och B12 som metylkobalamin. De aktiva formerna behöver inte omvandlas i kroppen och tas därför upp lättare.

Solaray Super Rosenrot används som en adaptogen i syfte att stärka kroppen mot fysiska och psykiska påfrestningar.

Thorne Magnesiumcitramat innehåller bundet med citramat, dvs citron- och äppelsyra, är en form som är mycket lättupptaglig för kroppen.

Av Elsa Larsson

b-vitaminC-vitamind-vitaminJärnMagnesiumnäringsbristQ10UtmattningZink