Robert Wiltshire är kostrådgivare och kock. Efter år av arbete som ambulerande kock på hotell och finrestauranger kände han att han behövde något mer meningsfullt. Trots många nya kollegor och ständiga utmaningar av nya arbetsmiljöer, kände Robert sig begränsad av att laga samma typ av mat, oavsett vilken restaurang det var. Något han saknade att arbeta med då, var kunskapen om hur kosten påverkar hälsan.

Efter en personlig tragedi, då Roberts sambo Maggie diagnostiserades med bröstcancer, blev det tydligt för honom att han behövde förändra sin syn på mat och hälsa. Paret spenderade tid tillsammans under Maggies behandlingar och fokuserade på att ändra sin livsstil för att främja hälsa och läkning.

Brytpunkten i Roberts ledde till en ny inriktning som kostrådgivare och hälsocoach. Tillsammans utforskade de hur kosten påverkar hälsan och Robert såg en klar vision framför sig: att lära andra att leva hälsosamt. Maggie svarade väl på behandlingarna och paret såg hur hennes kropp läkte med näringsrik mat och en holistisk livsstilsförändring.

Läs också: Robert Wiltshire öppnade en food truck med hälsosam mat

Robert, vad brinner du för och varför?

– Jag brinner för att skapa mat som både smakar gott och främjar hälsa. Att möta mina kunder och få direkt feedback är den verkliga tillfredsställelsen för mig. Varje måltid jag serverar får min fulla uppmärksamhet, och jag är stolt över mitt hantverk.

Hur tar hand om din hälsa?

– Balans är nyckeln för min hälsa. Jag fokuserar på vila, kost, träning, återhämtning, socialt umgänge och att uppleva livet fullt ut. Meditation är en viktig del av min rutin för att må bra och hantera mina känslor på ett positivt sätt.

Vad är dina bästa hållbara tips?

– Jag respekterar råvarorna jag använder och försöker minimera matsvinn genom noggrann planering. Att stödja ekologiska bönder är också viktigt för mig, liksom att välja kött och fisk av hög kvalitet och i små mängder jämfört med grönsaker och baljväxter. Hur maten tillagas är lika viktigt som råvaran för mig, och jag använder endast rena och säkra redskap och förvaringssätt. Jag strävar också efter att minska miljöpåverkan genom att välja giftfria och miljövänliga förpackningar.

Läs också: Superfoods: En guide till en mer hälsosam livsstil

Vad händer hos dig under 2024?

– Året började med en rivstart när Clean Cravings deltog i en wellnessretreat på Norra Cypern. Nu planerar jag för ett varierat år med mässor, retreats, catering, pop-ups och mer. Jag ser också fram emot att erbjuda välgörenhetsmatlagningskurser för cancerpatienter tillsammans med min sambo, och jag söker sponsorer för att kunna genomföra detta. Dessutom överväger jag möjligheten att erbjuda Clean Cravings favoriter i matvarubutikernas sortiment.

Av Ninnie Wikström

Clean CreavingshälsakostRobert Wiltshire