Vissa människor använder dessutom aleppotvål för att behandla akne och andra hudproblem. Läs vidare för att lära dig mer om aleppotvålen och dess fördelar, samt hur du kan använda den för att ta del av dess fantastiska egenskaper!

Vad är aleppotvål?

Aleppotvål är en typ av tvål som – likt namnet antyder – har sitt ursprung i staden Aleppo i Syrien. Det här är en traditionell tvål som har tillverkats i regionen i tusentals år och som blivit känd för sina naturliga ingredienser och vårdande egenskaper.

Aleppotvålen tillverkas huvudsakligen av olivolja, lagerbärsolja, vatten och lut. Tillverkningsprocessen som används är mycket gammal, där tvålen blandas och kokas i stora kittlar i flera dagar innan den får stelna. Därefter får den mogna i flera månader, vilket är det som ger den sin karakteristiska grönbruna färg och sin milda, fuktgivande egenskaper.

Det som gjort aleppotvålen så känd och populär är att den dels är fri från tillsatser och kemikalier, men också att den har naturligt antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Det gör den skonsam för huden och extra passande för dig som med känslig hud, eksem eller psoriasis. 

Läs också: Så fungerar hudens bakterieflora

Hur använder man aleppotvål?

Aleppotvål kan användas på olika sätt för att rengöra och vårda huden och håret. Här är några vanliga sätt att använda aleppotvål:

  1. Skonsam ansiktsrengöring. Aleppotvål fungerar alldeles utmärkt som en naturlig och skonsam ansiktsrengöring. Fukta bara ansiktet med vatten och skumma upp aleppotvålen i händerna. Applicera skummet på ansiktet och massera försiktigt in det i huden. Skölj därefter av med vatten och badda ansiktet torrt med en handduk.
  2. Perfekt som kroppstvål. Du kan också använda aleppotvålen som en vanlig kroppstvål. Skumma upp tvålen i händerna eller använd en tvålsvamp för att skapa ett lödder. Applicera på kroppen och skölj av med vatten.
  3. Som schampo. Gnid aleppotvålen direkt på vått hår eller skumma upp den i händerna och applicera på håret. Massera in i hårbotten och håret och skölj sedan noggrant. Det kan ta några tvättar att vänja sig vid övergången från kommersiellt schampo till aleppotvål, men det kommer att vara betydligt mer hälsosamt för håret.
  4. Naturligt raklödder. Aleppotvål kan också användas som ett naturligt raklödder. Applicera bara tvålen på fuktig hud och använd en rakhyvel för att raka. Skölj av med vatten när du är klar. Det är skonsammare för huden, men också bättre för miljön.
  5. Behandla olika hudproblem. Aleppotvål anses ha lugnande och läkande egenskaper och kan hjälpa till att lindra hudproblem som eksem, psoriasis och akne. Använd den regelbundet på problemområden och låt den verka i några minuter innan du sköljer av.

Läs också: 6 bra livsmedel för vackrare hud

Att tänka på när du använder aleppotvål

Se till att köpa aleppotvål från pålitliga källor för att säkerställa dess äkthet och kvalitet. Det finns många förfalskningar på marknaden, så kontrollera att tvålen är tillverkad enligt traditionella metoder och innehåller olivolja, lagerbärsolja, vatten och lut.

Det kan också vara bra att känna till att vissa personer kan vara känsliga för vissa ingredienser. Även om aleppotvål är känd för att vara mild och passa de flesta hudtyper kan det alltså finnas undantag, och därför är det bäst att göra ett patch-test innan du börjar använda den. Applicera en liten mängd tvål på en liten del av huden och observera eventuella reaktioner under 24 timmar.

Tänk också på att förvara aleppotvålen på en torr plats mellan användningarna för att förlänga dess livslängd Håll den borta från direkt vattenkontakt och se till att den får torka ordentligt efter varje användning.

Av Elsa Larsson

hudenhudvårdtvåltvätta ansiktet