Lyckligtvis finns det en del knep du kan ta till om du vill äta bra livsmedel och ändå spara pengar. Nedan delar vi med oss av åtta enkla spartips för en hälsosammare kosthållning utan att det kostar skjortan!

1. Planera dina måltider

Om du vill spara pengar i mataffären är planering regel nummer ett. Välj en dag för att planera dina måltider för kommande vecka eller månad. Gör sedan en inköpslista med allt du behöver för dessa måltider. 

Se även till att gå igenom kylskåp och skafferi och titta på vad du behöver. Är det något som saknas, något som är på väg att ta slut eller något som gått ut? Planera att bara köpa sådant du vet att du kommer använda, på det sättet slipper du onödigt matsvinn.

2. Håll dig till din inköpslista

När du väl planerat din inköpslista ska du förstås försöka hålla dig till den. Väl inne i mataffären är det lätt att bli distraherad av godsaker. Vissa matbutiker har även appar där du kan skapa din inköpslista, på det sättet är du säker på att du får med dig allt du ska ha.

3. Handla inte när du är hungrig

Om du går till affären när du är hungrig är det väldigt sannolikt att du avviker från inköpslistan och köper saker på impuls och hunger. När vi är hungriga blir det lätt att vi letar efter snabba alternativ, vilket ofta är bearbetade livsmedel med färre nyttiga ingredienser. Och då dessa antagligen inte finns på din lista, avviker de även från din budget som du planerat att hålla dig till. Se därför till att gå till affären med något i magen och inte hungrig.

Läs också: Food Pharmacy: Bli en näringsjägare och optimera din hälsa

4. Gör matlådor

Att laga mat hemma och göra storkok kommer spara dig pengar. Om du bara gör middag för en kväll kan det resultera i att du sedan står utan lunch dagen efter. Kanske väljer du då ett snabbare alternativ som att exempelvis äta ute, vilket i sin tur gör att pengarna snabbt springer iväg. 

Hitta det som passar dig bäst. Vissa tycker om att laga mat för hela veckan, exempelvis på söndagen, medan andra föredrar att laga mat varje dag. En annan fördel med att laga mat själv är att du får full koll på vilka ingredienser som finns i dina måltider.

Bra matlådor hittar du här

5. Köp hela livsmedel

Många livsmedel är billigare när de inte är i bearbetad form. Exempelvis är en hel ostbit billigare är färdigriven ost. Mindre bearbetade livsmedel säljs också ofta i större kvantiteter och fler portioner per förpackning, vilket sparar dig pengar.

Läs också: Delningsekonomi – vad är det?

6. Fyll på när det är extrapris

Om du har vissa favoritprodukter som du ofta använder är ett perfekt tillfälle att fylla på lagret lite extra när dessa är på kampanjpris. Se bara till att livsmedlen håller ett tag och inte går ut under tiden. Frys gärna in det du kan så att det håller längre.

7. Handla produkter som är i säsong

Lokala råvaror som är i säsong är i allmänhet billigare än under lågsäsong. Dessa är då också vanligtvis godare i smak och innehåller mer näring. Om du köper mycket kan du alltid frysa in resten för att använda i framtida måltider.

8. Köp frysta grönsaker och frukter

Färska frukter, bär och grönsaker är oftast bara i säsong under några månader. Frysta produkter är oftast lika näringsrika och även billigare. Frysta råvaror är utmärkt att använda när du lagar mat, gör smoothies eller som topping på gröt eller yoghurt. Dessutom får du fördelen av att bara kunna ta ut exakt den mängd du ska använda, resten skyddas från att förstöras i frysen.

Av Elsa Larsson

grönsakermatnäringzerowaste