Det envisa slemmet bildas i slemhinnorna och kan stanna kvar i kroppen under flera veckors tid. Men som tur är finns det en del huskurer du kan testa för att bli av med det snabbare. Här kommer våra bästa tips!

1. Gör eget te med honung och citron

Ett värmande och välsmakande te är perfekt under vinterns kallare månader. Du kan med fördel göra ditt eget te med nyttiga ingredienser som exempelvis honung eller citron. 

Honung är en klassisk huskur för att lindra halsont och inflammation i luftrören. Honungen har nämligen antibakteriella egenskaper som tillsammans med citronens dos av c-vitamin kan ge immunförsvaret en riktig boost. Det finns även studier som visar att honung kan vara effektivt mot hosta. 

Det är mycket enkelt att göra eget te. Du behöver bara koka upp vatten och blanda i 1–2 teskedar ekologisk honung samt 2 matskedar pressad citronjuice från ekologiska citroner. Lös upp honungen och njut av ditt te!

Tips! Om du gillar en fräsch mintsmak kan du även smaksätta ditt te med pepparmint eller eukalyptus.

2. Boosta kroppen med ingefära

Ingefära har en rad hälsofördelar och kan göra underverk i förkylningstider. Det finns flera studier som visar att ingefära både är bakteriedödande och kan motverka hosta. Ett par skivor ingefära om dagen kan kort sagt ge ditt immunförsvar den hälsokick det behöver. 

Om du ogillar att äta rå ingefära på grund av den starka smaken kan du alltid använda den i matlagning eller brygga ett gott te. Du kan exempelvis blanda i 1–2 skivor ingefära i ditt honung- och citronte. 

Du kan också blanda i ingefära i din färskpressade apelsinjuice eller smoothie. Eller varför inte riva ingefära i ett rivjärn och servera det i en fräsch salad? 

Läs också: Johanna Bjurström: 17 anledningar varför du skall äta ingefära varje dag!

3. Fimpa cigaretterna

Om du röker bör du genast försöka sluta om du vill bli av med det sega slemmet. Cigarettröken irriterar nämligen slemhinnorna och gör det svårare för kroppen att rena luften du andas in. 

Oftast blir besvären med segt slem svårare efter ett par års rökning, även passiv sådan. Fimpar du cigaretterna kommer du med stor sannolikhet uppleva en positiv förändring. 

Det är dock inte bara rök som kan orsaka irritation i slemhinnorna. Även långvariga vistelser i mycket torra och dammiga miljöer och starka kemikalier i exempelvis rengöringsmedel kan ge liknande symptom. 

4. Gurgla äppelcidervinäger

Ett annat bra sätt att minska slemmet i halsen är att gurgla äppelcidervinäger. Äppelcidervinäger har många positiva egenskaper. Den är exempelvis bakteriedödande och reglerar PH-balansen, vilket i sin tur kan minska slemmet. 

Testa att blanda 1 matsked äppelcidervinäger med 2 deciliter ljummet vatten och gurgla dagligen. 

5. Drick mycket vatten

Att dricka mycket vatten är alltid en bra idé, framför allt i förkylningstider. Vatten rensar dels kroppen på gifter, men kan också rena luftvägarna om du har problem med segt slem. 

Tips! Drick inte för kallt vatten – det kan faktiskt förvärra problemet. Ljummet eller varmt vatten är mer skonsamt, både mot halsen och mot magen.

Läs också: Därför ska du starta dagen med citronvatten

6. Om inget hjälper – besök en läkare 

Det finns flera anledningar till varför du drabbas av segt slem i hals och lungor. Förkylningar är den vanligaste orsaken, men även andra typer av infektioner och allergier kan orsaka segt slem. Det kan också bero på flera infektioner strax efter varandra som gör att slemmet inte hinner försvinna från hals och lungor. 

Även allergier mot pollen, pälsdjur och kvalster kan orsaka irriterande slem i halsen. Har du inte testat för någon allergi kan det vara en god idé att gå till en läkare och göra prover.

Om du känner dig mycket sjuk eller har haft besvär länge är det alltid bra att låta en läkare undersöka dig. 

Slemlösande på naturligt sätt

Solaray Oregonoolja innehåller 57 mg oreganoolja per kapsel! Används effektivt vid besvär i de övre luftvägarna och är slemlösande.

Av Elsa Larsson

HalshälsaLungorSlem