Men det enklaste – och mest miljövänliga – alternativet är dock att göra ett helt eget rengöringsmedel. Det är dessutom minst lika bra (om inte bättre) än medlen du köper i butik. 

Vanliga städmedel kan vara farliga för både dig och miljön

Vanliga städmedel du kan köpa i butik innehåller i regel starka kemikalier för att enklare få bort envisa fläckar. Dessa kemikalier må vara effektiva mot fläckar och smuts, men de kan också vara skadliga för både dig och miljön. 

Först och främst kan allt du spolar ut i avloppet ta sig vidare till våra vattendrag där det kan påverka både växter och djurliv. Starka kemikalier och gifter, exempelvis från städmedel, kan orsaka stor skada i naturen och ha en negativ effekt på mångfalden. 

Många rengöringsmedel är dessutom basiska. Det betyder att de kan orsaka allt ifrån lättare irritation till svåra frät- och brännskador om du får dem på huden. De kan även påverka dig invändigt om du andas in ångorna, vilket kan leda till allvarliga sjukdomar på sikt. 

Recept på naturliga städmedel 

Som du säkert förstår finns det goda anledningar att byta ut vanliga städmedel mot naturliga alternativ. Här kommer några recept på rengöringsmedel du snabbt slänger ihop av helt naturliga ingredienser. 

1. Ättika, vatten och citron

En rengöringsspray med ättika och citron är effektivt för att rengöra de flesta ytor, inklusive golv. Ättika tar dels bort kalk samtidigt som den neutraliserar dålig lukt och dödar bakterier. Och med lite citron kommer hemmet att dofta extra fräscht. Tänk bara på att inte använda medlet på kalksten eller marmor eftersom ättikan kan ha en frätande effekt!

Gör så här: 

  1. Lägg skalet från en citron i en burk och häll på ättika. 
  2. Sätt på locket och låt stå i ungefär två veckor. 
  3. Sila bort citronskalen och addera lika stor mängd vatten som ättika. 
  4. Klart! 

Vill du snabba upp processen kan du alltid addera några droppar eterisk olja av citrusfrukter i ättika- och vattenblandningen istället. 

Läs också: Vilka livsmedelsförpackningar är miljövänliga?

2. Ättika, vatten och diskmedel

Vill du ha ett riktigt allrengöringsmedel ska du istället blanda ättika med vatten och addera några droppar diskmedel. Detta medel kan du använda på allt ifrån utemöbler till speglar och kakel. 

Återigen ska du dock inte använda ättika på känsliga material som marmor eller kalksten. Tänk även på att välja ett Svanen-märkt diskmedel som inte är skadligt för miljön. 

Gör så här:

  1. Häll i 1 dl ättika i en sprayflaska. 
  2. Addera 4 dl vatten. 
  3. Häll i några droppar diskmedel.
  4. Klart!

3. Bakpulver och varmt vatten

Bakpulver och varmt vatten är det enda som krävs för rengöring av köksmaskiner, kylskåp och andra vitvaror. Bakpulver kan dels göra rostfria bänkar och köksmaskiner skinande rena samtidigt som det neutraliserar dålig luft. Det gör blandningen extra passande för rengöring av soptunnor eller för att hälla i illaluktande avlopp. 

För rengöring av rostfria maskiner kan du istället göra en tjockare pasta av bakpulver och lite mindre vatten som du applicerar med en fuktig duk och försiktigt gnuggar in. 

Läs också: 8 viktiga varor att byta till ekologiskt

4. Diskmedel, bakpulver, salt och vinäger

För en utmärkt ugnsrengöring blandar du diskmedel, bakpulver, salt och vinäger till en tjock pasta. Addera gärna några droppar eterisk olja för att få en fräschare doft. 

Applicera blandningen på insidan av ugnen och låt den sitta ett par timmar, helst över natten. Fukta sedan en svamp i varmt vatten och skrubba ordentligt. Avsluta med att spraya hela ugnen med vinäger och torka rent. 

5. Vinäger och vatten 

Ett busenkelt sätt att rengöra mikrovågsugnen är att fylla en skål med vinäger och vatten som du ställer in i mikron. Värm ett par minuter på högsta effekt och när blandningen svalnat doppar du bara en trasa som du sedan använder för att torka bort smuts. 

Av Elsa Larsson

hållbarhetStädmedel