På sommaren visar vi upp fötterna mer och det kan vara roligt att pyssla om dem lite extra. De flesta av oss har förhårdnader och torr hud som behöver tas om hand. Tipsen här kommer ge dig sköna fötter för den varma årstiden.

Skrubba flitigt

Att ta bort gammal hud gör under för sommarfötterna. Använd gärna en skrubb en gång i veckan. Har du torr hud väljer du en sockerbaserad skrubb. Även om skrubb baserad på salt drar ut toxiner och orenheter kan det vara uttorkande. För underhåll av fötterna kan du ha en pimpsten i duschen och gnugga på förhårdnader regelbundet.

Läs också: Fotvård – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

Ha inte fötterna i blöt

Det är skönt att svalka sig ordentligt när temperaturen är hög. Att låta fötterna ligga för länge i vatten kommer tyvärr att torka ut dem vilket ger större problem med förhårdnader. Vill du ändå bada länge, kom ihåg att återfukta fötterna. Packa med fotkrämen eller fotoljan i strandväskan.

Ät rätt för snygga fötter

Skönhet kommer inifrån brukar man säga och det kan även gälla fötterna. För mycket salt och socker är exempel på näringsämnen som kan få dina fötter att se svullna ut. Vill du hjälpa huden på fötterna att tåla solen bättre ska du satsa på näringsämnen som stärker hudens försvar mot UV-strålarna, exempelvis:

  • Lykopen – finns bland annat i vattenmelon och tomat
  • Betakaroten – i morot och spenat
  • C-vitamin – i citrus och nypon 
  • Cyanidin – i vinbär och björnbär

Du kan också välja extra näring i form av hälsokost speciellt framtaget för hudhälsa och solskydd.

Läs mer: Hudläkaren: Så skyddar du huden i vårsolen

Ge fötterna smörj

Välj ut en väldoftande och ekologisk fotkräm att skämma bort dina fötter med. En bra kräm ska gå in i huden snabbt och lämna den återfuktad med en fin lyster. Eller blanda en egen härlig dunderkur för torr hud: 

1 tsk jojobaolja, går snabbt in i huden

1 tsk olivolja

1 droppe essentiell olja av pepparmynta, känt för att vara återfuktande

Smörj in dig på kvällen och ta på ett par tunna strumpor för att oljan ska kunna sitta kvar hela natten. Det ger huden extra tid att återfukta sig.

Låt tårna andas

Ta bort nagellack och låt naglarna andas emellanåt. Några dagar till en vecka per månad kan motverka missfärgning av tånaglarna. Ta också bort rester av nagelband runt naglarna för ett prydligare intryck.

Ta hand om fötterna och njut av att låta dem synas i det fina sommarvädret!

Av Katarina Fornander

fötterfotvårdtips