Vad är naturlig brun-utan-sol?

Brun-utan-sol – eller BUS som det ofta förkortas – har länge varit ett populärt alternativ för den som vill se solkysst ut, utan att för den delen behöva befinna sig i solen. Idag finns det mängder av brun utan sol-produkter att välja bland, inte minst naturliga och ekologiska sådana.

Naturlig brun-utan-sol kan till exempel vara baserad på kokosvatten och innehåller Dihydroxyacetone (DHA). Detta är ett ämne som reagerar med aminosyror, proteiner och peptider i hudens översta lager (hornlagret), vilket får pigmenten att bli mörkare.

Dihydroxyacetone anses inte vara skadligt för huden eftersom det aldrig reagerar med levande hudceller. Hornlagret – där den kemiska reaktionen sker – består nämligen främst av döda celler. DHA förekommer dessutom naturligt i ett flertal olika sockerarter och anses därför inte heller vara miljöfarligt.

I takt med att de döda hudcellerna tvättas bort och lämnar kroppen minskar också färgen. Värt att poängtera är att brun-utan-sol inte innehåller solskyddsfaktor och att det därmed inte skyddar mot UV-strålning.

Hur använder jag brun-utan-sol?

Innan du använder brun-utan-sol för att få din sommarbränna att hålla längre finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. På så sätt kan du vara säker på att få en fin och jämn färg som håller länge.

Här kommer några av våra bästa tips innan och efter du använder brun-utan-sol.

Innan du använder BUS

  • För att undvika torra fläckar bör du skrubba huden ordentligt dagen innan applicering. Var extra noggrann kring anklar, armbågar, knän och andra områden som tenderar att vara torra. Återfukta sedan ordentligt.
  • Tänk på att vaxa eller raka dig minst 48 timmar innan du använder BUS. På så sätt hinner porerna stängas ordentligt.
  • Undvik att tvätta dig med starka tvålar och oljebaserade produkter innan applicering, då de kan skapa en barriär som förhindrar färgprocessen. Du bör även undvika fuktkrämer, parfym och smink på appliceringsdagen för att vara på den säkra sidan.
  • Innan du använder brun-utan-sol, se till att huden är ren och torr. Är den för återfuktad finns risken att produkten inte fäster.

Läs också: Kroppsskrubber – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

Efter du använt BUS

  • Duschen är ett viktigt steg efter applicering av brun-utan-sol. Instruktionerna kan dock skilja sig en del beroende på vilken produkt du använder. Följ stegen som anges på förpackningen noggrant.  
  • Det kan vara en god idé att använda märka och rymligare kläder direkt efter applicering. Kläder som sitter tight kan nämligen ge märken.
  • Undvik att gnugga huden torr de första dagarna. Försök istället att krama och klappa den för att minska risken för fläckar.
  • Ge huden rikligt med fukt.
  • När det har gått några dagar kan du skrubba huden försiktigt med en skonsammare kroppspeeling. På så sätt bleknar din BUS-bränna naturligt och ger dig en bättre bas för framtida appliceringar.

Läs också: Allt om ekologiskt solskydd

Summering

Brun-utan-sol är ett bra och skonsamt sätt att få sommarbrännan att räcka långt in på hösten och även vintern. Det kan också vara ett bra alternativ för dig som inte vill vistas i solen och riskera negativ cellpåverkan. 

För att få en jämn färg som håller länge är det viktigt att du följer instruktionerna på den produkt du valt. Välj gärna en naturlig och ekologisk brun-utan-sol för att vara säker på att den är snäll mot både hud och natur.

Natuliga BUS-produkter

Rosenserien Self Tan – är en brun utan sol som ger naturlig färg till både ansikte och kropp. Ämnet som ger färg är ett vegetabiliskt DHA från sockerbetor. 

Av Elsa Larsson

Brun utan solBUS