Men visste du att du kan göra en helt egen naturlig propplösare med hjälp av saker du har hemma i skafferiet? Den är minst lika effektiv som de vanliga varianterna, men betydligt billigare och dessutom helt ofarlig både för dig, naturen och dina rör. Nedan berättar vi hur!

Naturlig propplösare för enklare stopp

De flesta stopp i avlopp går att bli kvitt med en enkel blandning av bikarbonat och kokande vatten, något de flesta har hemma. 

Blandningen kommer effektivt att lösa upp fett, matrester eller annan smuts som ansamlats på insidan av rören. Den kommer dessutom inte att skada miljön om den skulle ta sig ut i naturen, vilket konventionella propplösare kan göra. 

Gör så här:

 1. Häll ungefär en deciliter bikarbonat i avloppet. 
 2. Låt vara under tiden du kokar upp vatten. 
 3. Häll därefter i det varma vattnet i avloppet. 
 4. Upprepa vid behov. Svårare än så är det inte!

Tips! För att hålla dina rör rena och friska kan det vara bra att utföra den här proceduren en gång i månaden, även om det inte är stopp i avloppet. 

Läs också: Så undviker du farliga kemikalier i hemmet

Naturlig propplösare för lite mer envisa stopp

Om ovanstående blandning inte riktigt gör susen kan du addera lite salt och vinäger för en mer effektiv avloppsrengöring. Vinägern reagerar kemiskt med bakpulvret och saltkornen skrapar rent insidan av rören, vilket gör att smutsen lossnar enklare. 

Naturligtvis är blandningen helt ofarlig både för dig, miljön och dina avloppsrör.

Gör så här:

 1. Blanda 1 dl bikarbonat med en 1 dl salt och häll i avloppet.
 2. Koka upp 2 dl vit vinäger som du också häller ner i avloppet. 
 3. Blandningen kommer att börja fräsa och bubbla, så lägg gärna på ett lock eller en trasa för att förhindra att den ”rymmer”. 
 4. Vänta 10 minuter. 
 5. Häll därefter i kokande vatten i minst 1 minut. Upprepa vid behov.

Naturlig propplösare för avlopp med fettproppar

Om du är ett fan av kokosolja eller andra naturliga oljor i din hud- eller hårvårdsrutin har du förmodligen upplevt tröga avlopp. Det beror helt enkelt på att fettrester stannar kvar i rören där de byggs på, vilket leder till att vattnet rinner igenom långsammare. Detsamma gäller om du häller ner matfett i avloppet vid matlagning. 

De naturliga propplösarna beskrivna ovan kan fungera bra för att lösa upp fett också. Men i många fall räcker det faktiskt med diskmedel och hett vatten. Det gör nämligen att fettet återgår till flytande form och kan passera genom rören. 

Gör så här:

 1. Addera två teskedar av ditt vanliga diskmedel i en kastrull med kokande vatten. 
 2. Häll försiktigt ner i avloppet.  
 3. Upprepa vid behov. 

Även detta kan vara bra att göra regelbundet, framför allt om du ofta använder oljor eller kosmetika som kan täppa igen avloppet. Tänk bara på att välja ett miljövänligt diskmedel utan kemikalier som kan vara skadliga för miljön.

Läs också: Så enkelt gör du eget städmedel

För en snabb uppfräschning

Det är inte alltid man behöver just en naturlig propplösare. Då och då händer det att avlopp börjar lukta lite illa. Det är dock enkelt att lösa, helt utan att behöva köpa dyra medel innehållande starka och artificiella dofter. Allt du behöver är bikarbonat och lite citron. 

Bikarbonat har den fantastiska egenskapen att absorbera och neutralisera dåliga odörer. Citronen lämnar istället en fräsch doft, perfekt för avlopp som inte fått så mycket kärlek den senaste tiden.

Gör så här:

 1. Häll 1 dl bikarbonat i avloppet. 
 2. Addera därefter 1 dl citronjuice. 
 3. Sätt något för avloppet så att blandningen inte tar sig ut, exempelvis ett lock eller en trasa. 
 4. Låt vara i 30 minuter. 
 5. Koka upp och häll i varmt vatten. Klart!

Av Elsa Larsson

ekologiskthållbarhetMiljövänligtpropplösarestädning