Rinnande näsa, feber och halsont – nej tack. Vill du slippa bli förkyld är det dags att se över ditt immunförsvars motståndskraft.

1. Använd kraften i växtriket  

Växter innehåller ämnen som trimmar dina vita blodkroppar till att lättare bekämpa förkylningar. Fibrerna i växter är mat för dina goda tarmbakterier och kan skapa ett en välmående tarmflora. Denna tarmflora fungerar som sparringpartner till immunförsvaret som blir vältränat och vet vad det ska reagera på. Är gärna 30 olika typer av växter i veckan, det ger stor förbättring av tarmfloran. Men även att äta 10 olika ger effekt.

2. Svamparna som ökar motståndskraften

Att vi blir sjuka precis när vi kommit igång och tränat efter ett uppehåll känner många säkert igen. Träning är bra för immunförsvaret och ett sätt att hålla det aktivt. Det är bara det att precis efter vi tränat har vi lättare för att smittas. Betaglukaner från svampar kan göra så att immunceller i tarmen fortsätter vara på alerten, trots att vi anstränger oss.

Reishi kan öka aktiviteten hos immunförsvaret och har i studier visat sig kunna öka antalet vita blodkroppar.

Läs också: Funktionsmedicinens helhetsperspektiv på en infektion

3. Sov tillräckligt

Endast en natts dålig sömn påverkar hormoner som försvagar immunförsvaret. En studie visade också att de som sover 6 timmar eller färre per natt oftare drabbades av förkylning än de som sover mer. Inför en kvällrutin, sluta jobba några timmar innan sänggående, stäng av skärmar som avger blått ljus och skippa kaffe efter lunchtid är några tips för den som vill sova sött på natten.

4. Ät probiotika eller fermenterad mat

Surkål, kimchi, kefir eller kombucha som du gör själv är fina källor till probiotika. Köper du fermenterade livsmedel, tänk på att de inte ska vara pastöriserade eftersom det dödar de goda bakterierna. En studie som testade Bifidobakteriers förmåga att minska infektionsrisk kunde konstatera att 28 dagars tillskott av bakterien förbättrade immunförsvaret. En annan studie med barn konstaterade att en probiotisk dryck minskade deras risk att bli sjuka med över 20 procent.

Läs också: Lotta och Victoria: Surkål är superfood du enkelt gör själv

5. D-vitamin

Se till att du har tillräckliga nivåer av D-vitamin. Vitaminet hjälper immunförsvaret att hålla sig redo att bekämpa infektioner. Många av oss behöver tillskott, särskilt på vinterhalvåret då solen inte hjälper oss att bilda vitaminet.

6. Laga mat med vitlök

Och vi menar massor av vitlök. Ämnet allicin som finns i vitlök har i studier använts för att se om det kunde minska risken för infektioner. Det visade sig gå bra, så pass att de som fick extra vitlök efter 12 veckor hade en minskad risk för förkylning med 30 procent.

7. Näringen som räddar dig om du ändå blir sjuk

Har du redan blivit sjuk kan du prova:

  • C-vitamin
  • Ehcinacea,
  • Fläderbär
  • Zink

Dessa har i studier visat sig korta tiden för en förkylning.

Av Katarina Fornander

Tips på naturliga sätt att hålla dig frisk

Holistic ImmunBalans – innehåller det patenterade ämnet Wellmune®. Det är en 1,3/1,6-betaglukan. ImmunBalans innehåller även vitamin C, D och B6 samt zink, koppar och selen som samtliga bidrar till immunsystemets normala funktion.

A.Vogel Echinaforce – är ett traditionellt växtbaserat läkemedel baserat på röd solhatt (Echinacea purpurea) och använt för lindring av symptom vid förkylning.

Terranova Reishi – Innehåller 100% färsk frystorkad 500 mg (phytoFRESH)* reishi svamp i kapslar. En frystorkad planta är nästan helt identisk med en färskplockad och ger högre koncentration av biokemiska ämnen på grund av att man i frystorkningsprocessen avlägsnat allt vatten.