När det börjar bli kyligare utomhus och solen allt tidigare försvinner bakom horisonten vill vi gärna göra tillvaron lite extra mysig. Här ger vi därför tips på hur du får till ett hållbart höstmys.

Välj miljövänliga ljus

Få saker är så mysigt som att tända levande ljus under mörka och kalla höstkvällar. Ibland kan dock människor ställa sig frågande till om exempelvis värmeljus är miljövänliga eller inte. Svaret på den frågan är kort och gott att du kan fortsätta mysa med levande ljus med gott samvete. Se bara till att undvika ljus som består av paraffin. De blir nämligen tillverkade av fossila råvaror.

Istället kan du välja ljus av stearin. För att vara säker på att dina ljus är miljövänliga och tillverkade av stearin kan du hålla utkik efter exempelvis en ekomärkning eller Svanenmärkning. Ljus med Svanenmärkning innehåller minst 90 % stearin och tillverkas av förnybara råvaror.

Miljövänliga stearinljus är även fria från den palmolja som bidrar till skadlig skogsskövling runt om i världen. Därtill är ljusen också fria från andra ämnen som är miljöskadliga, cancerogena och hormonstörande. Genom att välja äkta stearinljus till höstmyset kan du alltså göra både klimat, miljö och din hälsa en stor tjänst.

Läs också: 8 knep för höstlena händer

Byt till lågenergilampor

Under den mörka hösten vill vi gärna ha det tänt omkring oss. Mindre lampor som du kan placera i fönster och hyllor är något som på ett enkelt sätt höjer mysfaktorn hemma.

Ett knep för att få till ett hållbart höstmys är då att välja lågenergilampor till din mysbelysning. Lågenergilampor drar mindre ström och de håller även längre än vanliga glödlampor. Exempelvis LED-lampor är en typ av ljuskälla som drar lite energi och har lång livslängd.

Gör utflykter i naturen

Hösten kännetecknas ofta av den härliga krispiga luften utomhus. Höstpromenader i naturen är bra för ditt välmående och det är samtidigt en mysig aktivitet som du kan göra själv eller tillsammans med andra. Att stanna till och uppleva naturen en stund kan göra mycket gott för välbefinnandet.

Har du en plats i närheten där du kan sätta dig en stund med en varm kopp te eller choklad medan du blickar ut över ett vackert naturlandskap rekommenderar vi att du provar det. Ingenting fungerar så bra för att komma ner i varv som att ta en lugn stund för att betrakta alla de vackra färgskiftningar som hösten bär med sig.

Läs också: 6 tips för en höstig Zero Waste-picknick

Duka upp med hållbara godsaker

Många av oss vill inte släppa taget om fredagsmyset, särskilt inte under årets kalla månader. Tack och lov finns det många hållbara alternativ som vi kan höja mysfaktorn med, vare sig det är för en middag med vänner eller när vi sitter hopkurade i soffan.

Du kan exempelvis kika efter ekomärkningar, kravmärkningar och Fairtrade när du handlar. Idag finns det allt från god choklad och oliver till ostar och andra snacks som är producerade på att hållbart sätt.

Varor från ekologiska odlingar är inte besprutade med ämnen som skadar vår omgivning. Fairtrade garanterar att varan har producerats på ett sätt som visar respekt för mänskliga rättigheter.

Du kan också försöka handla varor efter säsong. Om du äter säsongsbaserat kan du lättare undvika att köpa produkter som har blivit fraktade långväga och istället stötta lokala bönder och producenter. Under höstmånader är godsaker som äpple, pumpa och jordärtskocka i säsong här i Sverige. Frukter som apelsin och kiwi är under hösten i säsong inom Europa.

Av Karin Persdotter

hållbarhetMiljövänligt