Ensamhet kan leda till ångest och depression, men det kan också försämra vårt immunförsvar och därmed påverka oss rent fysiskt. Men att hitta sin tribe är inte alltid helt lätt. Hur gör man för att bli en del av en gemenskap? Hur börjar man och var ska man leta? I den här artikeln utforskar vi några vägar för dig som vill upptäcka och ansluta till din egen unika gemenskap!

1. Utforska dina intressen

Ett av de mest effektiva sätten att hitta sin tribe är att följa sina intressen och passioner. Reflektera över vad som verkligen inspirerar dig och får dig att känna dig levande. Det kan vara allt från konst och musik till friluftsliv eller volontärarbete. Att engagera sig i aktiviteter som du tycker om är ett naturligt sätt att möta människor som delar dina intressen och värderingar.

2. Använd sociala nätverk och gemenskapsplattformar

Internet och sociala medier har minst sagt öppnat upp en helt ny värld av möjligheter för likasinnade människor att hitta varandra. Använd plattformar som Facebook-grupper, Reddit-forum eller Meetup för att hitta grupper och evenemang inom dina intressen. Det är ett perfekt sätt att skapa relationer med personer som delar dina passioner.

Läs också: Många saknar ett community

3. Delta i workshops och kurser

Workshops och kurser inom olika ämnen kan vara ett utmärkt sätt att hitta en egen tribe. Det kan vara allt ifrån att måla och dansa till att utöva yoga eller programmera. Den här typen av aktiviteter ger dig inte bara möjlighet att träffa nya människor med samma intressen som dig – det är också ett perfekt sätt att lära sig nya färdigheter.

4. Engagera dig i ideella organisationer

Att ge något tillbaka till samhället och engagera sig i ideella organisationer kan dels hjälpa andra, men också vara ett sätt att möta människor med liknande värderingar. Välj en organisation som ligger nära ditt hjärta och se vilka möjligheter det finns för volontärarbete. Du kan också organisera helt egna evenemang för att skapa en samhörighet med andra engagerade individer.

5. Åk på en resa själv

Ett utmärkt sätt att träffa nya människor är att åka på en resa själv. Åker du tillsammans med någon annan är risken stor att ni enbart spenderar tid med varandra, men åker du själv är du nästan tvungen att socialisera dig med andra. 

Idag finns det mängder av olika resor du kan göra. Det finns kulturella resor där ni reser i grupp och utforskar nya platser, men också träningsresor, språkresor, ridresor, vinresor, golfresor och mycket mer.

Läs också: 6 sommarretreats du inte vill missa

6. Var öppen och initiativtagande

När du är ute och möter nya människor, tänk på att vara öppen och initiativtagande. Visa intresse för deras berättelser, dela dina egna erfarenheter och var beredd att engagera dig djupare i samtal. Ibland kan det krävas lite mod att ta det första steget, men gör du det blir det betydligt enklare att hitta en helt egna tribe. 

Var tålmodig

Kom ihåg att vara tålmodig i jakten på din egen tribe. Ibland kan det ta tid att bygga upp en gemenskap, så det gäller att du inte ger upp. Det är minst lika viktigt att du är autentisk och inte försöker vara någon annan när du skapar nya relationer. Du ska må bra i din tribe och ni behöver uppskatta varandra för de ni faktiskt är. 

Av Elsa Larsson

gemensam hobbyresa självworkshop