Här ger vi dig de bästa tipsen hur du kan avkalka kaffebryggaren på ett enkelt och miljövänligt sätt. Det enda du behöver är ättika eller citronsyra. 

Därför behöver du avkalka kaffebryggaren

Vattnet är den främsta bakomliggande orsaken till varför du behöver avkalka din kaffebryggare regelbundet. På många platser i Sverige är vattnet hårt och innehåller mycket kalcium, vilket bildar kalkavlagringar i din bryggare. 

Dessa kalkavlagringar är inte nödvändigtvis farliga, men de kan påverka smaken på ditt kaffe. Om kaffebryggare däremot har mycket kalkavlagringar kan det även uppstå mögel, vilket inte är bra för hälsan.

En köksapparat med kalkavlagringar är dessutom mindre energieffektiv eftersom den drar mer el. Det kan ge en högre elräkning, men också förkorta maskinens livslängd. 

Läs också: Så rengör du tvättmaskinen miljövänligt med ättika

Ättika tar bort kalk

Det finns färdiga avkalkningsmedel du kan köpa för att avkalka din kaffebryggare, men risken är att de innehåller en hel del miljöfarliga kemikalier. 

Ett mer miljövänligt husmorsknep är att använda ättika för att avkalka. Det är dessutom en mycket effektiv metod eftersom att ättika är en sur lösning som snabbt löser upp kalciumavlagringarna. Använd någon av följande ättiksorter:

  • Ättikssprit (12%)
  • Inläggningsättika (6%) 
  • Matättika (3%)

Viktigt med rätt koncentration

Koncentrationen i ättikan avgör hur mycket vatten du behöver späda ut den med. Det är viktigt att inte använda för stark koncentration när du avkalkar köksapparater eftersom du vill undvika att smaken av ättika stannar kvar. Samtidigt krävs det en viss koncentration för att kalkavlagringarna faktiskt ska försvinna.

En bra tumregel är att använda ättiksprit (12%) om det var länge sen du avkalkade bryggaren eftersom det krävs starkare koncentration för att få bort avlagringarna. Om du däremot brukar kalka av kaffebryggaren regelbundet kan du med fördel använda inläggningsättika (6%) eller matättika (3%). 

Läs också: 7 sätt att få bort lukter ur dina kläder – utan att tvätta dem

Så avkalkar du kaffebryggaren med ättika – steg för steg

Efter cirka 40 bryggningar eller när kaffet börjar få en besk smak är det dags för avkalkning. Så här går du tillväga när du kalkar av kaffebryggaren med ättika. 

  1. Fyll kaffebryggarens vattentank med 1 dl ättiksprit (12%) och 6 dl vatten. Om du använder inläggningsättika eller matättika kan du öka till 2 dl respektive 3 dl ättika. 
  2. Sätt i ett kaffefilter i bryggaren och slå sedan på kaffebryggaren. 
  3. Låt den brygga till häften och slå sedan av den.
  4. Vänta i minst 10 minuter, men helst en halvtimme.
  5. Slå på bryggaren igen och slutför sedan bryggningen. 
  6. Diska rent kannan, sätt i ett nytt filter, fyll kaffebryggaren med vatten och brygg ytterligare en gång. Upprepa 2–3 gånger med enbart vatten. 
  7. Torka rent kaffebryggaren med en trasa. Nu ska allt kalk vara borta och bryggaren är återigen redo för användning!

Byt ut ättikan mot citronsyra

Innan du avkalkar med ättika bör du kontrollera om din kaffebryggare har några aluminiumdelar eller om det framgår i bruksanvisningen att ättika inte ska användas. 

I vissa fall ska bryggare med aluminiumdelar nämligen inte avkalkas med ättika. Då kan du använda citronsyra eller askorbinsyra istället. De är kanske inte lika effektiva som ättikan, men å andra sidan finns det ingen risk att de lämnar någon smak som ättikan ibland gör. 

Följ recepten med ättika ovan, men byt ut ättikan mot 2–3 teskedar citronsyra i 6 dl vatten. 

Och glöm inte att även avkalka vattenkokaren med jämna mellanrum!

Av Elsa Larsson

ättikahållbarhetKaffebryggareMiljövänligt