Förstoppning, diarré, sömnproblem, oro och ångest. Det är några av de vanligaste problemen som Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare, yoga- och meditationslärare, blir anlitad för att hjälpa till med. Men även svårare tillstånd går att komma till rätta med och ju förr man börjar jobba med att balansera, desto lättare är det att komma tillrätta med obalansen, säger hon.

Alla kan få mer balans i livet genom ayurveda. Det första man ska göra är att ta reda på vilken dosha som dominerar en just nu och sedan följa råden för den doshan. 

Läs också: Fem frågor till Tia Jumbe

Tre olika doshor

Doshan, som Tia Jumbe talar om, är en av grundpelarna inom ayurveda och är en manifestation av elementen. Vata är elementen rymd och luft. Pitta är eld och lite vatten. Kapha är vatten och jord. De olika doshorna ger oss personliga och mentala egenskaper samt fysiska förutsättningar. Vid befruktningsögonblicket får vi vår unika doshasammansättning och sedan påverkas de hela livet av allt omkring oss, som också består av doshorna. Utmaningen är att hålla balansen så att vi inte blir sjuka, förklarar Tia Jumbe. 

Det första hon gör när hon träffar en klient är att ta pulsen för att få reda på vilken dosha som dominerar den personen just nu och vilka obalanser som finns i kropp och sinne. Därefter ger hon klienten råd baserat på de obalanser pulsläsningen visat. Råden gäller mat som klienten bör äta och undvika men hon ger också livsstilsrekommendationer och råd om yoga, andningstekniker och kosttillskott som stöttar kropp och sinne till balans.

Om man till exempel har problem med magen måste man äta sådant som ens matsmältning klarar av att smälta och kanske komplettera sin kost med några av de örter som stöttar matsmältningen. Men mycket handlar också om livsstilen. Om du stressar är det nämligen omöjligt att vara i balans. Dessutom är det väldigt viktigt att lyssna på vad du vill i ditt hjärta, det har jag också hjälpt många människor att inse, säger Tia Jumbe. 

Tia Jumbe

Ålder: 50 år
Bor: Stockholm
Gör för att må bra: Jag mediterar varje dag, yogar så ofta jag hinner, promenerar i naturen, träffar mina älskade vänner, äter bra mat lagad från grunden. Jag ser till att hantera mina känslor och att följa mitt hjärta.  

Läs också: Gurkmeja lindrar IBS enligt studie

Gammal lära

Ayurveda är en 5000 år gammal holistisk hälsolära men om man googlar på ordet hamnar man lätt på sidor som beskriver det som en pseudovetenskap, det vill säga en lära som hävdar sig vara vetenskaplig men som inte uppfyller alla de kriterier som krävs av en vetenskap – något som Tia Jumbe tycker är tråkigt.

Ayurveda är inte vetenskapligt grundad, men för mig känns det förmätet att kalla något som under 5000 år hjälpt människor till hälsa, för pseudovetenskap. Dessutom är många delar av ayurveda vetenskapligt belagda nu, bland annat många av örternas effekt, som växten ashwaganda, naturprodukten triphala, gurkmeja och ingefära.

Den cirkadiska rytmen som två forskare fick nobelpris för häromåret är också ayurvedisk kunskap, liksom den enormt viktiga betydelsen av meditation och av att vara en god medmänniska. WHO rekommenderar dessutom människor som av olika anledningar har svårt att få modern sjukvård, att använda sig av ayurveda och andra traditionella läketraditioner, säger Tia Jumbe.

Hennes intresse väcktes tidigt men det var först när hon gick utbildningen på Skandinaviska ayurvedaakademin som hon verkligen blev fast. Då upplevde hon att ayurveda är en logisk, klok och kraftfull lära för att bibehålla och återställa balans i kropp och sinne. Tias Intresse är mycket stort för läkekonsten som handlar mycket om förebyggande vård, att skapa balans i kropp och sinne för att undvika att sjukdom bryter ut. 

Det mesta går att balansera med hjälp av ayurveda och det är i magen som hälsan börjar, avslutar Tia Jumbe.

5 tips till dig som vill veta mer

  • Sök upp en ayurvedisk hälsorådgivare på din hemort
  • Läs en bok! T.ex. Maivor Stigengreens ”Skapa din hälsa med ayurveda”, Peter Ljungsbergs och Eva Sanners ”Finn din unika väg till hälsa” eller Tia Jumbes bok ”Nystart i livet med ayurveda”.
  • Gör ett doshatest. Det finns flera som är gratis på nätet. 
  • Ta Tia Jumbes mailkurs som heter ”Börja din ayurvedaresa här”. Då får du under 12 veckor ett mail med kostlistor, recept, yoga och livsstilsråd för sin dominerande dosha.
  • Gå en kurs, t.ex. på Skandinaviska ayurveda-akademin 

Av Anna Holmquist

ayurvedamatsmältning