Lipödem är en kronisk sjukdom som i princip bara drabbar kvinnor och som oftast uppkommer i samband med hormonella förändringar i puberteten, vid graviditet och i klimakteriet.

Det kan vara svårt att skilja lipödem från övervikt och fetma och därför lever många kvinnor utan diagnos och med obehandlad smärta, ibland i flera decennier.

Vid lipödem blir fettvävnaden inflammerad och fettcellerna ökar i storlek. Något som syns framförallt på låren och ner mot fötterna, armar och höfter. När inflammationen läker bildas som förhårdnader i huden som trycker mot de små blodkärlen. Det medför att blodflödet tillbaka till hjärtat blir sämre och vätska ansamlas till ett ödem som blir mjukt. Kroppen har svårare att bli av med detta än den vätska som samlats vid en vanlig inflammation.

Läs också: Svårighet att viktminska kan vara kvinnosjukdomen lipödem

En psykologisk befrielse

Det är svårt att uppskatta förekomsten av lipödem, som idag anses vara en dold kvinnosjukdom. Vissa siffror säger att en på 72 000 drabbas, men annan statistik menar att mörkertalet är stort och att upp emot tio procent av kvinnorna kan vara drabbade.

Det finns ingen botande behandling vid lipödem, men det finns olika behandlingar som betydligt kan minska både smärta och omfång.

Den behandling som anses ge bäst effekt är fettsugning. Målet med operationen är att ta bort så mycket fettvolym som möjligt för att lindra smärta för patienten och därmed öka rörligheten. Som följd av lipödem är det vanligt att artros kommer tidigt på grund av snedbelastning i fötter och knän.

Att få bort fett från lår, höfter och även armar innebär också en psykologisk lättnad för de kvinnor som inte bara haft smärta länge utan sannolikt klandrat sig själv att deras livsstil medfört viktuppgång.

Vid en operation där fettcellerna opererats bort blir man av med dessa för gott. Efter operation måste man ha kompressionsstrumpor dygnet runt under ett halvår för att huden ska dra ihop sig och för att minska den svullnad som kommer efter operationen.

Fettsugning får man oftast bekosta själv, men del landsting kan godkänna operation.

Behandlingar som ger resultat

Ofta börjar lipödem i benen för att sedan flytta sig till stussen, magen och armarna. Det känns som fettklumpar eller små knölar och gör ont när man tar eller nyper på dem. De smärtsamma fettansamlingarna orsakar ömhet, värk och ibland en känsla av tyngd som ger snabb trötthet vid ansträngning.

Eftersom lymfsystemets kapacitet i fettvävnaden är nedsatt hos den som drabbats av lipödem behöver man regelbundet aktivera kroppen. Därför är djupandning via näsan bra då det ge mer syresättning i kroppen. Även självmassage upplevas som smärtreducerande.

Kompressionskläder förbättrar cirkulationen och ibland smärta. Att röra på sig regelbundet kan minska smärta. 

En speciell lymflödesmassage driver ut vätska och minskar ödem. 

Många som fått lipödem och som tror att det är fetma har bantat utan resultat, och det under ett helt liv. Jojobantning kan dessutom förvärra symtomen. Hård träning, och framförallt tuff träning med vikter gör att fettcellerna kan svälla ännu mer. Därför rekommenderas en mjukare form av motion.

Det går inte att banta bort lipödem, däremot är kosten viktigt för det allmänna välmåendet.

Det är viktigt att veta att lipödem inte går att bota, men man kan bli mycket mindre och må betydligt bättre, även om man inte har möjlighet att operera sig.

Läs också: Bästa sätten att lindra lipödem

Fakta om lipödem

Om du misstänker att du har lipödem, så sök hjälp. Det här är symtom på lipödem:

  • Du har plötsligt gått upp vikt och blivit stor över lår, höfter och överarmar.
  • Det smärtar ordentligt om du trycker på fettansamlingarna.
  • Det värker ordentligt om du stått eller gått längre.
  • Värken i kroppen ökar mot kvällen.
  • Du har svårt att sova för att kroppen värker.
  • En hård kram kan ge upphov till smärta i huden.
  • Det är svårt att hitta bra skor där fötterna får plats och inte värker.

Nyfiken på att veta mer? Läs en studie här.

Av Inger Palm

hälsalipödem