1. Undvik plastgranar
Regel nummer ett är att undvika plastgranar om du vill göra ett miljömedvetet julgransköp. Många tror att plastgranar är bättre för miljön eftersom de kan användas i flera år, men så är det faktiskt inte.
Om man räknar ut plastgranens totala miljöpåverkan, det vill säga dess produktion, transport och kemikalier som uppkommer vid nedbrytning, är det tydligt att detta är det minst miljövänliga alternativet.
Inte miljövänlig ens efter 10 år
En studie från Naturskyddsföreningen och Konsumentverket visar att en fejkgran i plast inte är miljövänlig ens efter 10 års användning. Anledningen är främst den långa transporten eftersom de flesta plastgranar tillverkas i Sydostasien och transporteras långa vägar till Sverige.
Dessutom är det få plastgranar som håller i 10 år, vilket gör att de blir utbytta tidigare än så. Och som de flesta vet är det vanligt att giftiga kemikalier, varav vissa är hormonstörande och cancerogena, uppkommer i samband med förbränningen av plast. Inte särskilt miljövänligt med andra ord.
Läs också: 6 effektiva sätt att lugna julmagen
2. Välj en närodlad gran
Det bästa du kan göra ur ett miljöperspektiv är att välja en svensk, närodlad julgran. Självklart vore det optimala att gå ut i sin egen skog och hugga en gran, men den möjligheten är det långt ifrån alla som har.
Istället kan du välja en julgran som har transporterats så kort sträcka som möjligt. Ju kortare transportsträcka, desto lägre miljöpåverkan.
3. Välj ekologiskt & KRAV-märkt
Om du har möjlighet bör du välja en ekologisk och KRAV-märkt julgran. Nu för tiden finns det både vanliga rödgranar (Picea abies) och kungsgranar (Abies nordmannia) med KRAV-märkning.
Är du ute i god tid kan du ofta beställa KRAV-märkta granar online. Var dock noga med att kontrollera var granen är odlad för att undvika utsläpp i samband med långa transportsträckor.
4. Återvinn granen
Glöm inte bort att ta hand om julgranen på rätt sätt när julen är över. Genom att återvinna granen minskar du dess miljöpåverkan. Vissa kommuner anordnar graninsamlingar där granarna bryts ner till flisor som sedan blir till ny energi.
OBS! Glöm inte att ta bort allt pynt och glitter från julgranen innan du lämnar in den för återvinning eller slänger den. Pynt som hamnar i förbränningen är dåligt för miljön. Dekorationerna ska du istället återvinna separat eller ännu hellre spara och använda nästa år igen.
Läs också: Julens hälsosamma kryddor – här är de
5. Välj en gran i kruka
Den mest miljövänliga granen av alla är den som inte fälls. Istället för att köpa en huggen gran eller hugga en själv, bör du överväga att välja en mindre gran som odlas i en kruka.
Idag finns det många bra gransorter som klarar av att stå utomhus i kruka året om. Och i juletider kan du helt enkelt flytta in krukan och dekorera den precis som vilken gran som helst. När julen är slut flyttar du ut krukan igen.
Plantera en gran
Om du har en trädgård kan du även plantera en liten gran på tomten som du gräver upp inför jul och återplanterar efter jul. Granens rötter är grunda vilket gör det enkelt att gräva upp granen utan att skada rötterna.
Placera granen i en stor kruka och ha den inomhus under julen. Du kan såklart även dekorera granen utomhus istället för att ta in den.
God jul!
Av Elsa Larsson