När alkohol kommer in i blodomloppet börjar vår kropp arbeta för att metabolisera en viss mängd alkohol varje timme. Men exakt hur lång tid det tar för kroppen att förbränna alkohol varierar mycket från person till person. 

Vad händer när vi dricker alkohol?

Låt oss börja med att titta på vad som faktiskt händer när vi dricker alkohol. Alkoholen frigör olika ämnen i våra hjärnor, bland annat de två signalsubstanserna dopamin och endorfiner som får oss att må bra och slappna av. Samtidigt gör alkohol att vi får sämre omdöme, minne, och reaktionsförmåga. Det är också vanligt att alkohol påverkar våra känslor, vilket kan göra oss mer aggressiva eller känsliga. 

En måttlig konsumtion av alkohol påverkar inte hjärtat, däremot kan många få högt blodtryck av alkohol, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Alkohol försämrar också vårt immunförsvar, vilket gör att kroppen får det svårare att bekämpa virus och gör att du blir mer mottaglig för långvariga förkylningar eller inflammationer i kroppen. 

Läs också: 10 fördelar med att sluta med alkohol

Alkoholens livscykel i kroppen

Hur lång tid det tar för just din kropp att förbränna alkohol beror på många olika saker. En genomsnittlig person förbränner ungefär 2 cl sprit i timmen, vilket betyder att en starköl ungefär skulle ta 3–4 timmar att förbränna. Men mycket också beror på hur just din kropp reagerar på alkohol, vad för typ av alkohol du dricker, genetiska faktorer, hur din fysiska hälsa ser ut, din leverstorlek samt din längd och vikt. 

Nedan är några allmänna riktlinjer för ungefär hur lång tid det tar för kroppen att förbränna olika typer av drycker:

  • 1 flaska vin: 11–12 timmar
  • 1 glas vin (12%): 2–2,5 timmar
  • Sprit 4 cl (40%): 2–2,5 timmar

Det tar tid att bli återställd

Bara för att alkoholen har gått ur kroppen eller för att du inte känner dig berusad längre betyder det förstås inte att du är helt återställd. Skulle du behöva köra bil eller vara skärpt bör du vänta en längre period, alternativt använda en alkoholmätare. 

Viktigt att komma ihåg är också att trötthet och uppmärksamhet efter att ha druckit alkohol försämrar körförmåga och skarphet.  

Läs också: UNCOPE – har du alkoholberoende?

Hur förbränns alkohol?

När du dricker alkohol tas det snabbt upp i mage och tunntarm. Därifrån kommer det in i blodomloppet för att sedan ta sig vidare till levern, där 95 procent av förbränningen sker. Levern frigör enzymer för att bryta ner alkoholen, men kan dock bara metabolisera lite åt gången. Under tiden cirkulerar resten av alkoholen i kroppen. 

I och med att levern är det organ som förbränner alkohol är leverskador vanliga bland personer som dricker mycket. 

Myter om alkoholförbränning

Du kanske har hört att kaffe, vatten, bastubad eller träning kan hjälpa till att förbränna alkoholen snabbare. Detta är tyvärr bara myter – det finns dessvärre inga knep för att nyktra till snabbare eller för att påskynda förbränningen av alkoholen. Däremot går förbränningen snabbare om du väger mer än genomsnittet, och tvärtom om du väger mindre än genomsnittet, då tar det längre tid. 

Alkohol ska alltid drickas med måtta. Om vanan att dricka alkohol blir för stark kan det bli ett missbruk som kan skada dig och din hälsa på olika sätt. 

Av Elsa Larsson

alkoholberoendeblodtryckinflammation