I den här artikeln delar vi med oss av ett enkelt – och framför allt miljövänligt – husmorstips för tvättmaskinen som gör den skinande ren på nolltid. Det enda du behöver är ättika, bikarbonat och vatten. 

Varför ska man rengöra tvättmaskinen?

Ett vanligt missförstånd är att tvättmaskinen håller sig ren eftersom den trots allt tvättar kläder. Så är det dock inte, utan tvättmedel och vatten kan skapa beläggningar och kalkavlagringar inne i själva trumman. Detta kan dels göra tvättmaskinen mindre effektiv, men också orsaka dålig lukt. 

I värsta fall kan det till och med bildas mögel i tvättmaskinen, vilket ger en unken doft både i maskinen och i kläderna. Därför är det viktigt att du inte enbart rengör din tvättmaskin på utsidan och kring dörren, utan även på insidan.  

Som tur är finns det ett enkelt sätt för att rengöra tvättmaskinen på nolltid. Och du behöver inga starka rengöringsprodukter som både kan vara dyra och skadliga för miljön när de spolas ut i avloppet. 

Läs också: 6 tips för en miljövänlig tvättrutin

Så rengör du tvättmaskinen med ättika 

Ättika och bikarbonat är en klassisk husmorsblandning som lämnar tvättmaskinen som ny. Ättika är ett riktigt universalmedel som kan göra underverk, framför allt när det kommer till att neutralisera dåliga lukter. Därför är det utmärkt att använda för att rengöra tvättmaskinen på ett miljövänligt sätt. 

Du behöver: 

  • Bikarbonat (4 msk)
  • Vatten (4 msk)
  • Ättika, 24% (2 dl) 

Gör så här:

  1. Börja med att rengöra tvättmedelsfacket noggrant. Ta ur det och diska rent med vatten och vanligt diskmedel.
  2. Torka även rent insidan av dörren och kring gummilisten. 
  3. Rör ihop bikarbonat och vatten till en jämn smet. Det här kommer att fungera som ditt tvättmedel. 
  4. Häll bikarbonatblandningen i tvättmedelsfacket. 
  5. Mät upp och häll i ättikan i trumman. 
  6. Starta ett program på högsta värme. 
  7. Efter varje tvätt bör du lämna tvättmedelsfacket och dörren öppna. På så sätt hinner maskinen torka ur ordentligt till nästa användning, vilket minskar risken för dålig lukt och mögelbildning.

Tänk på! Du bör även ta ut och rengöra filtret i tvättmaskinen med jämna mellanrum. Där kan det samlas hår, ludd och saker som trillat ur dina fickor som kan göra att tvättmaskinen fungerar sämre. Tänk bara på att alltid följa tillverkarens instruktioner när du ska rengöra filtret, då de kan skilja sig åt beroende på maskin. 

Läs också: Guide för Zero waste-städning i hemmet

Går det att tvätta med ättika? 

Ättika är inte bara bra för att rengöra tvättmaskinen – det kan också vara ett naturligt alternativ till sköljmedel. 

Sköljmedel innehåller mängder av starka kemikalier som kan spolas ut i våra vattendrag via avloppet. Dessutom kan sköljmedel faktiskt försämra uppsugningsförmågan i vissa textilier, exempelvis handdukar och träningskläder. 

Ättika hjälper dels till att behålla färgen på dina textilier samtidigt som det eliminerar dåliga lukter. Och naturligtvis behöver du inte oroa dig över att dina kläder ska lukta ättika – lukten försvinner när den avdunstar. 

Välj ett miljövänligt tvättmedel och byt ut sköljmedlet mot ättika för en miljövänligare och mer effektiv tvättrutin!

Av Elsa Larsson

ÄttikaTvättmaskin