Att resa hållbart är att ta med påverkan på miljö och kultur i beräkningen när du planerar nästa upplevelse. Fler och fler av oss inser att det inte fungerar att resa om priset är att kommande generationer får betala med klimatförändringar och förlorade kulturskatter. Vi lovar att du inte behöver välja mellan en härlig eller hållbar resa – istället visar vi hur du kan få både och.

Planering är A och O

När vi sätter ner fingret på kartan och bestämmer var vi ska åka är det inte säkert att vi kan resa dit hållbart. Börja med att göra research kring resmålet – hur ser det ut med transportalternativ när du ska ta dig dit, hur reser du på platsen och finns boenden och upplevelser som är hållbara?

Genom att välja tåg, vandring och cykel framför bil, båt och flyg minskar din resas klimatavtryck betydligt. Lämna också känsliga områden ifred, avstå Galapagos eller Barriärrevet för att det ska få bevaras åt djur och växter som har platserna som sina hem.

Organisationen Green Destinations tar varje år fram en lista över de 100 mest hållbara destinationerna: https://greendestinations.org/. Men kom ihåg att den allra mest hållbara destinationen är den som är närmast dig.

Läs mer: 5 hållbara semesterpärlor i Sverige

Slow traveling

Den som funderar kring hållbara transportsätt inser du snabbt att du har två val: resa långsammare eller resa lokalt. En långsam resa, kanske en tågresa med flera stopp, ger dig en helt annan upplevelse än en snabb resa från A till B. Många som kommer hem efter en tågluff är lyriska och vill genast göra om det. Den som istället väljer att resa kortare kommer se nya sidor av sitt närområde och uppskatta det mer. Sverige och våra grannländer är fantastiska med mängder av olika typer av upplevelser. Från storstadspuls i Köpenhamn till förundran över naturen vid de norska fjordarna. Eller varför inte bestämma med vänner eller familj att ni ska besöka alla trädgårdscaféer inom en viss radie från där ni bor?

Läs mer: 10 anledningar att välja ekologiskt

Välj eko och fair trade på plats   

Hur du beter dig när du kommit fram till ditt resmål spelar också roll för en hållbar semester. Handla lokalt, eko och fair trade. Det ger dig råvaror som gynnar de ortsbor som vill bidra till att skapa en bättre närmiljö för sig och sin familj, men även för oss alla i det långa loppet. Tänk även på att spara el och vatten. Stäng av luftkonditionering om den inte behövs och duscha inte mer än nödvändigt. Vi behöver väl inte påminna om att inte skräpa ner de platser du besöker?

Av Katarina Fornander

cykelhållbarhetres hållbartresatågvandra