1. Välj naturliga och giftfria fästingskydd

Fästingar medför risker redan från att de fäster sig på huden. Därför är det bäst att jobba förebyggande så att behovet av att ta bort en fästing inte ens uppstår.

Vanliga fästingmedel innehåller dock ofta starka kemikalier eftersom de trots allt är framtagna för att döda fästingar. Dessa kemikalier kan vara skadliga både för djuret, men också för oss människor.

Ett naturligt alternativ som visat sig vara effektivt för att hålla de blodsugande insekterna borta är kallpressad kokosolja som fördelas jämnt i pälsen. Det finns också naturliga schampon och sprayer utvecklade för att ge ett bra skydd. Förutom det är det bra att städa hemmet och tvätta djurets bädd regelbundet.

Läs också: 6 hälsofördelar med att äga ett husdjur

2. Välj säkrare kattsand

Visste du att kattsand och dess kemiska beståndsdelar kan utgöra olika hälso- och miljörisker? Dammet som uppstår när katten gräver i det kan till exempel orsaka andningsproblem bland känsliga katter. Det gäller framför allt varianter som berikats med kemikalier, exempelvis doftämnen.

Som tur är finns det flera olika typer av kattsand och många av dem är dessutom snälla mot både djur och miljö. Här är några av de vanligaste alternativen: 

  • Klumpbildande sand är den vanligaste typen och är ofta tillverkad av lera. 
  • Kristallsand är en dammfri variant som består av små kulor i form av kristaller som kapslar in fukten. 
  • Träpellets är ett miljövänligt och dammfritt alternativ gjort av strö som löses upp när det kommer i kontakt med vätska. 
  • Biologiskt nedbrytbart kattströ är ett miljövänligt alternativ som är klumpbildande och som därför går att kompostera. Vissa typer går till och med att spola ner i toaletten.

3. Välj bättre husdjursbäddar

Husdjurets bädd eller säng ska vara en trygg och mysig plats för vila, men i många fall innehåller de ämnen som kan vara skadliga. Många bäddar innehåller till exempel PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser), en grupp kemikalier med vatten-, fett-, och smutsavstötande egenskaper. Och även om det kanske låter bra misstänks dessa ämnen dels vara cancerframkallande, men också skadliga för reproduktionshälsan.

Av denna anledning kan det vara bra att undvika bäddar som påstås vara vattenavvisande och fläckbeständiga. Välj istället varianter med tvättbara överdrag som är gjorda av giftfria material som ull, bomull och linne.

Läs också: Hundägare löper lägre risk för funktionshinder

4. Satsa på mat- och vattenskålar i rostfritt stål eller glas

Undvik att använda mat- eller vattenskålar i plast eftersom de kan läcka ut BPA i djurens mat och vatten. BPA, eller Bisfenol A, är industriella kemikalier som ofta används vid tillverkningen av vissa typer av plast som exempelvis matbehållare, muggar eller artiklar för mikrovågsvärmning. Det gör plasten hård och tålig mot både stötar och höga temperaturer, men kan samtidigt öka risken för en rad sjukdomar, bland annat diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Rostfritt stål är ett mycket bättre alternativ för mat- eller vattenskålar – det är bättre för hälsan, mer miljövänligt och det håller dessutom betydligt längre.

5. Vilka växter har du hemma?

Växter ger en härligt ombonad känsla i hemmet, men det finns några växter som faktiskt kan vara farliga för dina fyrbenta vänner. Några djurvänliga växter som du kan dekorera med är bland annat elefantöra, hartassbräken, orkidé och ampellilja. 

Föredrar du att köpa hem snittblommor eller ska ge bort det till någon djurägare? Då kan du med fördel välja mellan rosor, solrosor, persisk lilja, lejongap och limonium. Snittblommor du däremot bör undvika är tulpaner, liljekonvalj och påsklilja. Liljor är ofarliga för hundar, men giftiga för katter. 

Av Elsa Larsson

GiftfritthusdjurMiljövänligt