Peeling

Med en skonsam peeling skapar du en bra grund för en vacker bränna. Peelingen gör nämligen så att din solbränna blir jämnare och håller längre.

Använd gärna en ansiktsskrubb eller en exfoliering för att effektivt få bort de döda hudcellerna. Ha dock i åtanke att överdrivet skrubbande kan göra din hud tunnare och därför även mer solkänslig.

Solskydd

Högt solskydd är A och O för en fin solbränna och hälsosam hy. Solens farliga UV-strålar orsakar många hudproblem, bland annat pigmenteringar och rynkor. I värsta fall kan solskador till och med leda till hudcancer.

Om du vill ha en fin och jämn solbränna ska du sola smart. Använd högt solskydd och undvik att vara i solen när den är som starkast, alltså mitt på dagen. Det kan också vara bra att skydda ansiktet med en hatt eller keps samt att regelbundet vistas i skuggan. Genom att sola långsamt kommer du att få en vacker solbränna som håller länge.

Glöm inte att använda solskydd även de dagar då solen inte skiner! Solens strålar kan nämligen tränga igenom molnen, även om du inte känner av det.

Läs också: Solprodukter – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

Mild rengöring på kvällen

Många struntar i rengöringen på sommaren, vilket kan leda till tilltäppta porer. En mild rengöring på kvällen behövs för att avlägsna solkräm, svett och slaggprodukter som bildats under dagen.

Om du inte vill rengöra ansiktet på morgonen kan du istället använda dig av ett micellärt vatten för att påbörja dagen med en fräsch hy.

Återfukta

Många upplever att deras hy blir fetare på sommaren och undviker därför hudkrämer. Det stämmer att det torra vinterhalvåret gör att huden är i större behov av fett, men samtidigt är det viktigt att skilja på fett och fukt när det kommer till hudvård.

På sommaren går det bra att minska på feta krämer, men det är ändå viktigt att se till att huden får tillräckligt med fukt. Återfuktande krämer och toners, gärna med hyaluronsyra, är bra för att släcka hudens törst efter en lång dag på stranden.

Tänk på att smörja in hela kroppen med en återfuktande kräm, inte bara ansiktet.  

Läs också: Ansiktsrengöring – skönhetspanelen har valt sina favoriter

Undvik vissa aktiva ingredienser

På sommaren är det en bra idé att minska antalet produkter i hudvårdsrutinen. Den räcker oftast med att den dagliga rutinen består av en rengöring, återfuktande kräm och solskydd. En gång i veckan kan du lägga till en peeling.

Det är också bra att undvika produkter innehållande vissa aktiva ingredienser eftersom de kan göra huden extra känslig mot solen. Du bör framför allt se upp för:

  • Retinol/A-vitamin – superingrediensen som motverkar fina linjer och tidiga ålderstecken bör tyvärr undvikas på sommaren. Anledningen är att den gör huden extra solkänslig, vilket kan ge både pigmentfläckar och flagande hud.
  • AHA-syra (mjölksyra och glykolsyra) – även detta ämne ska du vara försiktig med på sommaren, framför allt på dagtid. Det är bättre att använda BHA-syra (salicylsyra) om du vill exfoliera huden med syra.

Alla aktiva ingredienser är dock inte dåliga under sommarmånaderna. C-vitamin, till exempel, är en antioxidant som skyddar mot fria radikaler, vilket kan ge extra skydd mot den skadliga effekten från solens strålar. Det är dock inte ett substitut till solskyddsfaktor utan snarare ett komplement.

Av Elsa Larsson

hudvårdPeelingsolskyddsommar