För att ta bort spåren av vintern krävs det städning, förbättringar här och där samt även kanske en del restaureringsarbete. I den här artikeln delar vi med oss av åtta enkla tips på hur du gör din uteplats redo för sommarmånaderna!

1. Damma av och ta bort spindelväv

Steg ett är förstås att damma av hela uteplatsen och ta bort eventuell spindelväv och annan smuts. Här kommer du långt med bara en dammvippa och kanske en sopkvast för att komma åt i varje vrå.

2. Ta bort mossa

Har du fått mossa efter den långa vintern? Det är inte ovanligt och även om dess gröna färg kan ge en viss härlig känsla på stenar i en trädgård brukar mossan inte vara lika välkommen på altanen. Förutom att det kan se ovårdat ut kan det också öka risken för olyckor – det är ganska lätt att halka på mossa.

Ett klassiskt husmorsknep för att få bort mossa är att blanda 2 dl ättika och några droppar diskmedel i 1 liter varmt vatten. Använd sedan en rotborste eller högtryckstvätt på låg effekt för att spola bort mossan en gång för alla.

Läs också: 6 tips för att städa upp dina utomhusområden inför semestern

3. Putsa fönster in- och utvändigt

Att putsa fönstren är något som är lätt att förbise under vårstädningen, men något som faktiskt kan göra väldigt stor skillnad. Du kommer med största sannolikhet att bli förvånad över hur mycket smuts, skräp och vatten som lagras på dina fönster. 

Fyll en hink med varmt vatten och addera ett par matskedar diskmedel och några deciliter ättika. Doppa sedan en fibertrasa i vattnet och gnugga bort smutsen. Avsluta med att torka rent och glöm inte att göra rent fönsterkarmen innan du sätter igång med själva rutan.

4. Återställ rostiga balkongräcken

Balkongräcken kan lätt bli fula och rostiga. Men bara med hjälp en stålborste, hett vatten och citronsaft kan ditt balkongräcke enkelt få tillbaka sin forna glans. För att motverka rost på lång sikt kan du behandla de rostiga ytorna med antirostgrundfärg och sedan måla dem med två lager färg.

Även trästaket är extra utsatta för vädrets makter, inte bara på vintern utan året om. Därför kan det behöva en uppfräschning innan sommaren. Sätt fast lösa plankor, byt ut skadade och måla om de som tappat färd. Du kan också applicera ett speciellt medel som skyddar mot olika väder. 

5. Ge utemöblerna en ordentlig tvätt

Har du utemöbler med kuddar, dynor och andra tillbehör? Då är det dags att tvätta dessa! För att tvätta möblerna kan du Blanda 1/4 kopp bikarbonat i 1 liter varmt vatten och torka av möblerna med tvättsvamp. Torka sedan av med vatten. Korg- och rottingmöbler kan du strö bikarbonat över och sedan borsta bort överflödet. De flesta utemöblerna har avtagbar klädsel så att du enkelt kan slänga in dem i tvätten. Medan klädseln får sig en tvätt kan du passa på att spola av eller torka av möblerna också, innan de får på sig rena kuddar och dynor.

Läs också: Städfirmans 6 tips för miljövänlig städning

6. Ge uteplatsen ett lyft med mysig belysning

För att få till den mysiga och inbjudande känslan på din uteplats eller balkong är bra belysning ett måste. Det finns massor av olika utomhuslampor att välja mellan. Ett tips är att titta på lampor som ger ett varmare och vackrare sken, varför inte en ljusslinga som drivs av solceller?

7. Rensa!

Om du bor i hus och har en tomt är det lätt att det ser lite stökigt ut efter vintern. Gör en ordentlig vårstädning och se till att kratta bort alla löv, rensa i rabatter och ta bort grenar som fallit ner. Det kanske även är dags att göra en vårstädning i garaget när du ändå är igång?

8. Piffa upp

Har du trädgård är april- början på maj perfekta månader att börja förgro sommarblommor men även tomater, bönor och liknande. Har du inte gröna fingrar eller vill göra det enklare för dig så kan du alltid passa på att köpa lite nya krukväxter i blomsterhandeln och placera dem på uteplatsen för att skapa en extra hemtrevlig miljö.

Av Elsa Larsson

StädtipsträdgårdVårstädning